Då var det dags för auktion igen. Systembolaget lanserar över 1400 poster, vilka ska ut på tre dagar = 470 utrop per dag. Alltså samma oförsonliga tempo som förut. Champagne och vin har gått iväg, men spriten står kvar. Auktionsexpert Sören Nylund har tittat på listan och går igång på några cognacsfynd – eller är det minor? – som klubbas idag onsdag.
Auktion Ganska snabbt kan vi notera att utbudet är stort och väldigt blandat på april månads dryckesauktion. Destillaten har ökat i ojämna omgångar men står numera för stadigt 25-30% av det totala utbudet. En mycket starkt utveckling från de första åren då det fanns enbart några enstaka objekt. Vad beror denna utveckling på?
Det kommer i nästa artikel, nu ska vi fokusera på aprilauktionen! Som vanligt en del japaner med oerhörda utropspris. Man kan undra vem som är beredd att betala över 180 000 kr för Klöver 2 i Ichiros spelkortsserie från Hanyu!
Men först några lustiga objekt som får tala för sig själva. Två cognacsflaskor från Augier och Paul Plum förvånar med mycket lågt satta utropspriser vilket indikerar på felaktig lagring. Notera att det är very low shoulder på båda flaskorna!
Systembolag skriver själva ”low shoulder” på halvflaskan, viket betyder utdömd, likaså helflaskan som bedöms som buteljerad i mitten av 1900-talet! Nej, akta er för att lägga bud på denna post! Smaken är sannolikt platt och endimensionellt oxiderad eftersom alkoholen har dunstat.
Jag kan tänka mig att dessa flaskor legat på en stugvind där temperaturen på sommaren når 30-35 grader och på vintern minusgrader. Kolla in på förstorad bild hur korken är på Plum-cognacen. Den kommer trilla ur när son helst.
Den lär knappast tåla en transport från Stockholm till Göteborg eller Malmö – vilka är de orter som Systembolaget sänder inköpta objekt till. Korken kommer poppa. Och vem står då för kostnaden – är det consignor, auktionshus eller aktören?
En annan underskattad post är 1929 års calvados med sin groteska vaxomslutning som ter sig så suspekt. Flaskan sålde redan 2008 för runt 5000-6000 kronor. Utropspriset på 5000 kronor är således omsprunget med tusentals kronor då budet nu står i 10 200 kronor.
Och hur tänker värderingsmannen kring Rémy Martin? Age Inconnu som sägs vara en 1950/60-talsbuteljering värderas till 15 000 kronor. Jämför denna med den betydligt yngre Louis XIII med högre utropspris på 18 000 kr.
Den första är förmodligen äldre än 1950-talet och därför rusar priset iväg. En lite omvänd värdering kan tyckas om man jämför dessa destillaten sinsemellan och efter rådande värderingar och slutpriser på världsmarknaden.
Avslutningsvis är det intressant att notera att Game of Thrones Whisky Collection fått sådan stor uppmärksamhet. Det är inga märkvärdiga buteljeringar som ingår i denna serie. Mest omtalad i gänget är Mortlach, i form av en fullpackad 15-åring.
I historien om ”Game of Thrones” var det först sju olika kungadömen i Westeros. I slutet blev ”The North” självständigt och området reducerades då till sex olika områden. 15-åriga Mortlach har mognat på 1st fill sherry-fat och slutlagrats på amerikanska bourbonfat. Förpackningen dekoreras med den treögdade Korpen – Bran The Broken.
Ja, för fantaster inom Games of Thrones-kategorin är det väl roligt att inneha en hel serie. Men, måste alla serier kopplas till whisky? Vi har sett flera exempel på det och det kommer nog inte att sluta här, whisky- och vinindustrin är påhittig!
• Augier Cognac Roi Soleil & Champagne Cognac N & P Paul Plum (utrop 1309000)
• 1929 Calvados du Pays d’Auge, Adrien Camut (utrop 1307322)
• Rémy Martin Age Inconnu (Louis XIII) Cognac Grande Champagne Très Vieille (utrop 1304422)
• Rémy Martin Louis XIII Grande Champagne (utrop 1307269)
• Game of Thrones Whisky Collection Including Mortlach Six Kingdoms (utrop 1300739)