fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 23 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Symposion firar 25 år med 17-årigt Longrow-fat

Årliga Springbanksläppet recenseras

av Anders Gjörling
30 januari 2020

 Reviews    Springbank kämpar med sina snåla allokeringar. Firman verkar aldrig ha nog med cash för att speeda upp produktionen utan jobbar alltid i motvind. Därför återkommer man årligen med sina standardutgåvor som på kort tid säljer slut. Den som är såld på vanliga Springbank 10 år eller Hazelburn 10 år får passa på och köpa nu för fåtalet flaskorna försvinner snart.

Man kan säga att det är rökfokus i år. Longrow Peated kommer i en upplaga på hela 1200 flaskor och så firar importören Symposion sitt 25-årsjubileum med en 17-årig rökare från ett enstaka sherryfat.

En liten repetition innan vi börjar prova. I originalreceptet för Springbank används lättrökt malt med 12-15 ppm fenoler som får jäsa i upp till 110 timmar. Sedan körs washen 2,5 gånger i pot stills. Longrow-varianten nyttjar istället 50-55 ppm rökmalt som dubbeldestilleras. Nyast i uppställningen är Hazelburn, ett trippeldestillat som är helt röklöst.

De små koken gör kvaliteten ojämn och årets skur varken överraskar eller gör en besviken. Det rullar på som vanligt kan man säga. Gillar du whisky från Springbank-huset får du vad du ska ha.

Springbanks instegswhisky är 10 år. En trevlig whisky som levererar utan att imponera. En bra representant för Springbank och Campbeltown som väl aldrig sticker ut. Den har en jordig doft med inslag av sälta och lite sötma a la vildhonung. Starkt bett på tunga och gom med tydliga inslag av halspastill och lång eftersmak där sötman dröjer kvar. Whiskyn vinner på att vattnas, sötman i både doft och smak intensifieras och munnen får en tydlig silkighet.

Fem år till på fat gör mycket för whiskyn, jämfört med 10-åringen ger den äldre kusinen ett mer moget intryck. En whisky som är lätt att tycka om. Subtilt sötaktig doft med lite ekiga toner och stampat jordgolv, efterhand framträder röktoner. Smaken har en fin sötma med inslag av frukt och bär. I eftersmaken ökar sötman först för att sedan klinga av. Vatten lockar fram gröna löv i nosen som kompletterar det söta på ett bra sätt. Frukten förstärks i munnen och ger en god munkänsla.

15-åringen har en dubblett som är lagrad på romfat. Ja vad säger man – romfatslagringar är alltid knepiga eftersom faten tenderar att ta över. Här har Springbank-folket dock lyckats balansera destillerikaraktär med de sockriga romfaten på ett bra sätt.

Tydlig melassötma i doften med en viss fruktighet liknande päron-i-sockerlag. Smaken har inslag av russin och kokosnöt samt lite choklad. Inte så lång eftersmak men visst är den smakrik. Med vatten tas sötman i nosen ner en aning till förmån för sälta. I munnen kommer mer bäriga noter åt hallon-hållet fram.

Generellt brukar 18-åringar hålla hög nivå eftersom det är få fat som håller måttet i nära två decennier. Så är även fallet denna gång där man har fått till en strålande balans mellan jordig destillerikaraktär och djupliggande sötma.

Fin rustik arom av jordig sötma med lite druvor och bär. Fint silkigt bett i gommen med aningen sälta blandat med sötma och fatighet. Eftersmaken är ganska lång men framförallt silkigt sötaktig.
Med lite vatten utvecklas nosen till en veritabel fruktbomb. Vattnet bygger på sötman i gommen samtidigt som lite halstabletter ramlar ut från eken.

Skalar man bort röken och kör tre hela varv i panna får man Hazelburn. Trippeldestillatet är verkligen en mild sak. Här åstadkoms en väldigt annorlunda stil, trots att pannorna är desamma som i Springbank och Longrow. Hazelburn imponerar men når inte riktigt upp till kamraternas nivå.

Jag får en mild men fatig och lätt maltig ton i näsan. Smaken startar milt men blir mer intensiv med malttoner och lite vanilj. Eftersmaken är medellång, lättsam och trevlig. Den lätta nöttonen i doften förstärks av lite vatten. I munnen utvecklas intressanta toner av mogna bananer. Rätt kul alltså.

Till Longrow brassar man på med rök och kör alltså bara två gånger i panna – för att inte avlägsna rökpartiklarna i förtid. Longrows typ av rök kanske inte kan mäta sig med rökbomberna ifrån Islay men parad med den jordiga och salta stilen så har Springbankgänget fått fram en mycket smakrik rökversion av sin whisky.

Till en början lätta rökslöjor i näsan som efterhand växer sig starkare med tydlig torr nästan medicinal rök. Röken växer i munnen med lätt jordiga och salta inslag. Eftersmaken har ett tydligt rökigt anslag och ligger kvar mycket länge. Med vatten blir röken mer återhållsam och stram doftmässigt men i munnen intensifieras den istället. Duktig rökwhisky som gör sig jobb, men inte mer.

Symposions jubileumswhisky från Longrow är riktigt bra. Vilket verkligen inte är en självklarhet. Rök och sherry är alltid en knepig balansgång men när man lägger till 17-åriga fat så har man en fördel i form av ålderdomen som väver samman elementen. Detta utvalda fat landar riktigt bra – röken och sherryn är i fin balans.

Massiva sherrytoner med tydliga inslag av russin och toffee, efterhand lite kaffe också. Fin sötma och en nästan oljig munkänsla som så småningom släpper fram röken också. Eftersmaken ligger långt bak i munnen med frejdiga rökinslag. Vattnad övergår sherryn till godis i doften, väldigt aptitretande. Bettet i smaken ökar dessutom och oljigheten blir mer silkig och tydligt sötrökig.

Ett stort grattis på födelsedagen är väl på sin plats. Familjen Kuuttanen i Malmö har gjort mer än någon annan för finwhiskyn i Sverige. Hurra, hurra, hurra!

Springbank 10 år 46%

 83p   Doft 20, Smak 21, Exit 21, Balans 21  Torvrökt 12-15 ppm. 60% bourbon barrels & 40% sherryfat. Buteljerad 2019. Lansering 24 januari, 366 flaskor till SE.  SB-nr 40692, 630 kr

Springbank 15 år 46%

 85p   Doft 20, Smak 21, Exit 22, Balans 22  100% sherryfat. Buteljerad 2019. Lansering 30 januari, 204 flaskor till SE.  SB-nr 40691, 976 kr

Springbank 15 år Rum Wood 51%

 86p   Doft 21, Smak 21, Exit 22, Balans 22  100% romfat. Destillerad dec 2003, buteljerad aug 2019. Lansering 6 februari Totalt 9000 flaskor varav 468 till SE.  SB-nr 40683, 998 kr

Springbank 18 år 46%

 89p   Doft 22, Smak 22, Exit 22, Balans 23  100% bourbonfat. Destillerad dec 2003, buteljerad aug 2019. Lansering 30 januari. 186 flaskor till SE.  SB-nr 40681, 1499 kr

Hazelburn 10 år 46%

 84p   Doft 20, Smak 21, Exit 22, Balans 21  Görs på orökt malt och trippeldestilleras. 100% bourbon barrels. Buteljerad 2019. Lansering 24 januari, 600 flaskor till SE.  SB-nr 40537, 598 kr

Longrow Peated 46%

 84p   Doft 21, Smak 21, Exit 22, Balans 22  Rökmalt 50-55 ppm. Buteljerad okt 2019. Lansering 30 januari. 1200 flaskor till SE.  SB-nr 92113, 598 kr

Longrow 17 år Single Cask 51%

 88p   Doft 22, Smak 22, Exit 22, Balans 22 Symposion 25th Anniversary. Rökmalt 50-55 ppm. 1st fill sherry hogshead nedlagd okt 2002, buteljerad okt 2019. Lansering 30 januari. 292 flaskor till SE.  SB-nr 40699, 1531 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Gordon & MacPhail skapar turistattraktion i Elgin

Nyheter
ons 12:04

“Den vita whiskeyn erövrar västvärlden”

Features
ons 5:32

Mackmyra får ny design

Nyheter
tis 11:31

Här är svenskarnas favorit-whisky!

Nyheter
tis 5:05

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • NYA SLÄPP – Tobermory som totalrenoverat sitt destilleri på Isle of Mull under 24 månader passade på att uppgradera sin 10-åring till 12 år inför omstarten. Singelmalten bjuder på rik smak av citrus med kryddiga vaniljtoner. Har du provat whiskyn? Finns att beställa på Systembolaget...

https://spiritsnews.se/tobermory-firar-nyrenoverat-destilleri/
  • SPRITTRENDER 2023 – De etablerade varumärkena kommer att få medvind bland konsumenterna. Whiskydestillerierna breddar smakpaletten med nya metoder. Smaksatt vodka fortsätter att skörda framgångar. Annan mexikansk sprit än tequila är på gång. Och äntligen får Japans nationalsprit shōchū sitt genombrott...

https://spiritsnews.se/sprittrender-2023/
  • ÄLDST & DYRAST & BÄST – Hernö Gin Cocktail Awards är Skandinaviens största tävling för gincocktails. Tre svenska bartenders är nu klara för den internationella finalen som hålls senare i år: Joacim Röhrl på Grand Hôtel Cadierbaren (Stockholm), Aron Larsson på Rumble/Sway (Stockholm), Samuel Falck på Facit Bar (Umeå).

https://spiritsnews.se/final-svenskarna-herno-cocktail-awards/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.