Systembolaget tar bort sin egenskapade märkning Hållbart val efter bara ett år. Efter att importörer kritiserat hållbarhetsarbetet för konkurrensbegränsande. Kursändringen har skett snabbt efter en anmälan till EU-kommissionen. Ändå fortsätter allt ungefär som vanligt, fast under epitetet Hållbara drycker. På spritsidan har rom drabbats, där få (om ens någon) producent uppfyller kraven.
Hållbarhet 2022 lanserade Systembolaget med stor entusiasm sitt ”Hållbart val”. En vägledning för konsumenter som ställer hållbarhetskrav på det de köper. Produkter som är bra för både människa och miljö.
På hyllan stod triumferande: ”Den här drycken är miljöcertifierad och godkänd i vår analys av arbetsvillkor och produktion samt har en förpackning med längre klimatavtryck.”
Systemet bakom etiketten är omfattande och går ut på att producenter i fjärran länder måste uppfylla en detaljerad kravlista för att vinna Systembolagets förtroende.
Man kan ju undra varför bolag långt bort, ofta i fattiga länder skulle bry sig? Just för att importörerna bryr sig. Många offertförfrågningar på nya produkter har just detta som krav.
Om producenten är västerländsk kanske klarar man möjligen kraven men i resten av världen är det av förklarliga skäl svårare. Detta förhållande drabbar inte minst romproducenter som oftast är baserade i fattiga länder (där man odlar sockerrör). Att bocka av hela långa listan kan ta upp till 2 år.
En tid då man är utestängda från den svenska marknaden när det gäller upphandlingar av stora volymer på hyllan. Systembolaget har ju en monopolställning med EU:s goda minne, förutsatt att man inte ägnar sig åt självpåtagna konkurrensbegränsande kampanjer.
Vinimportören Vinonista anmälde Systembolaget till EU-kommissionen. Bara hotet om en anmärkning från EU fick Systembolaget att omedelbart backa från Hållbart val och döpa om satsningen till mer diffusa Hållbara drycker. Nyordningen införs 1 juni 2023.
Kvar är förstås märkningen Ekologiskt som är ett påbud från just EU, och alltså obligatoriskt. Men det där med arbetsförhållanden kommer numer i andra hand.
Samtidigt var den stora bristen med Hållbart val, för den som verkligen bryr sig om miljöaspekten, att transporteffekterna nonchaleras. Om en rom skeppas från andra sidan jorden, eller faktiskt görs på melass här i Europa saknar betydelse.
Sedan fanns också en orättvis internkonkurrens. Hållbart val gällde bara de produkter Systembolaget valde att själva köpa in, genom just upphandlingar.
I beställningssortimentet där importörerna själva får råda kunde man inte erövra certifieringen. Och så kan det naturligtvis inte få vara, det är på riktigt att flagrant brott mot EU:s undantag.
Så vad har hänt? Inte mycket egentligen, mer än att orden försvunnit och erbjudandet kommunikationsmässigt tappat det mesta av sin kraft. Systembolaget fortsätter nämligen att hållbarhetskontrollera producenter enligt exakt samma kriterier.
Jo, på en punkt har man ändrat sig. Även beställningsvaror kan begära att synas i sömmarna. Det är oklart hur den processen ska finansieras.
Tänk om hundratals beställningsvaror vill ha Systembolagets exklusiva märkning. Det kommer att kosta miljoner i löner till tjänstemän…