fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter

Ta med baren ut i skogen, laga kroppkakor med Jäger!

av Henrik Aflodal Esq
16 september 2020

Utforska dina bar- och naturkunskaper med drinkar på ingredienser du hittar i naturen. Ogräs, blommor, bär och vilda växter är spännande komponenter att experimentera med och inspireras av. Vardagsäventyraren och matprofilen Malin Fränberg tar med sig Jägermeister ut i de svenska skogarna för att utforska naturens skafferi och äta kroppkakor med en twist, tillagade på stormkök!

 Jäger & Mat    Jägermeister består av 56 örter, blommor, rötter och frukter från naturen. Under sommarhalvåret hittar du många ingredienser i naturen som, med eller utan bearbetning, blir spännande ingredienser i en drink. Här kommer tre Jägermeister-drinkar med ingredienser från den svenska skogen.

Matprofilen Malin Fränberg har samtidigt gjort en variant av de klassiska kroppkakorna – perfekta att laga tillsammans med vänner ute i det fria.

– Jag gillar att upptäcka naturen via mat. Min version av den klassiska kroppkakan har fått en twist och passar särskilt bra att laga tillsammans med vänner på ett stormkök ute i naturen. Den lättlagade rätten, med Jägermeister-doftande fläsk, blir extra god att samlas kring efter att ha plockat drinkingredienser i skogen. Det är enkelt och gott, säger Malin Fränberg, matkreatör, kock och fotograf.

– Jägermeister har sina rötter i naturen. Därför känns det naturligt att utforska den närmre och leka med ingredienser som vi har nära till hands. Vårt senaste besök i naturen resulterade i de tre drinkarna From Hoods to Woods som är en blandning av Berlins nattliv och de svenska skogarna. The Nordic Tiki Grogg är inspirerad av sjömännens rom-ransoner och den första groggen. Och i Golden Weed där ogräs blandas med norrländskt guld, säger Fredrik Löwenhamn, bartender.

Kroppkakor med gräddmjölk och Jägermeister-doftande fläsk (2 pers)
– 6 st kroppkakor (det är okej att köpa färdiga, annars finns recept nedan)
– 200 g rimmad fläsksida
– 2 dl gräddmjölk (hälften vispgrädde/hälften mjölk)
– 1 msk Jägermeister
– 3 msk smör
– 0,5 dl lingon (frysta funkar fint)

Gör så här: 1. Stek fläsket med lite smör i pannan tills det fått fin färg, avsluta med att smaka upp fläsket med en skvätt Jägermeister. 2. Stek kroppkakorna i smör tills de blivit gyllenbruna. 3. Lägg tillbaka fläsket i pannan så att det blir varmt igen. 4. Skiva kroppkakorna och lägg upp på en tallrik tillsammans med fläsk och lingon. Avsluta med att hälla över gräddmjölken.

Hemmagjorda kroppkakor (2 pers)
– 0,5 kg mjölig potatis
– 1 ägg
– 1,2 dl vetemjöl
– 1 tsk salt
– 50 gram rimmat fläsk
– 1 gul lök
– 0,5 msk smör
– 1 krm kryddpeppar

Gör så här: 1. Koka potatisen. 2. Pressa potatisen när den är varm och bred ut på en bricka eller ugnspanna och låt kallna helt. 3. Gör fyllningen till kroppkakorna genom att skära fläsk och ev. skinka i tärningar samt skala och hacka löken. 4. Fräs löken i smöret några minuter. Tillsätt fläsk. Bryn kroppkakefyllningen lätt och sätt åt sidan att svalna. Krydda med kryddpeppar och rör om. 5. Gör degen till kroppkakorna genom att blanda den pressade potatisen med ägg, mjöl och salt i en bunke till en fast deg. Knåda den ej – bara blanda ihop. Lägg kroppkakedegen på ett mjölat bakbord och forma rullar, ungefär 5 cm i diameter. Skär bitar som är ungefär 2 cm breda, då blir de lagom stora kroppkakor. 6. Rulla varje degbit till en bulle, platta ut den lite och gör en fördjupning i varje där du lägger ca 1-2 msk fyllning med fläsk och lök. Vik upp kanterna och täpp till så att du har en fylld boll – en kroppkaka. Fortsätt göra kroppkakor tills deg och fyllning är slut. 7. Ta med dig dina kroppkakor ut i naturen och tillaga dem enligt instruktioner ovan med gräddmjölk, fläsk och en skvätt Jägermeister.

Golden Weed – Ogräs blandat med norrländskt guld
– 50 ml Jägermeister Manifest
– 10 ml Sockerlag på hjortron
– 10 ml Maskros-tinktur

Gör så här. 1. Blanda alla ingredienser direkt ner i ett lågt glas och fyll på rikligt med is. 2. Rör om för att få ner temperaturen samt för att låta isen tillföra lite vatten till drinken. 3. Garnera med en maskros eller ett par hjortron.

Sockerlag på hjortron: Gör ett sockerlag med lika delar vatten och socker, tillsätt 100 g hjortron per lite sockerlag och värm upp under omrörning till sockret löses upp. Låt så och dra i ca 1 timme. Sila av.

Maskros-tinktur: En tinktur, även kallad essence eller extrakt, är när du infuserar ren alkohol med någon typ av smaksättare. Plocka blomman på 3 stycken maskrosor och lägg i 10 cl neutral alkohol som vodka eller brännvin. Låt stå och dra minst 3 dagar, rör om då och då och smaka av, när du är nöjd med smaken. Sila av.

From Hoods to Woods – En blandning av Berlins nattliv och de svenska skogarna
– 50 ml Jägermeister
– 30 ml blomsockerlag
– 40 ml lingonshrub
– 5 droppar granskottsolja

Gör så här. 1. Blanda Jägermeister, lingonshrub samt blomsockerlag i en shaker. 2. Skaka med mycket is.
3. Dubbelsila och servera i ett lämpligt glas, förslagsvis en kåsa. 4. Avsluta med att droppa cirka 5 droppar granskottsolja på toppen.

Blomsockerlag: Börja med att göra ett sockerlag gjord på hälften vatten hälften vitt socker, värm upp under omrörning tills sockret har löst upp sig. Tillsätt sedan valfria blommor fyllda med nektar t.ex. syren och viol. Låt stå och dra till sockret är svalt, rör om då och då och sila sedan av.

Lingonshrub: Blanda 0,5 liter lingon med lika mycket vatten tillsammans med 5 cl Champagnevinäger alt. vitvinsvinäger. Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer eller blender, sila sedan bort resterna utav lingonen.

Granskottsolja: Mixa lika delar granskott med neutral olja, tillsätt lite salt. Grovsila direkt, låt stå och dra i ca 3-5 dagar, finsila sedan genom en silduk.

The Nordic Tiki Grogg – Inspirerad av sjömännens rom-ransoner och den första groggen
– 50 ml Jägermeister Scharf
– 20 ml sockerlag på hägg
– 70 ml rabarbersoda
– harsyra och rabarber för dekoration

Gör så här. 1. Blanda samtliga ingredienser direkt i ett högt glas. 2. Fyll på rikligt med is. 3. Rör försiktigt för att inte förlora för mycket bubblor från kolsyran. 4. Garnera med häggblommor och harsyra samt färska rabarber.

Rabarbersoda: Skär upp 1 stav rabarber och mixa med 1 liter vatten, låt stå och dra i cirka 1 timme, sila sedan av. Tillsätt kolsyra med en sodasifon eller liknande, förslut i buteljer eller servera direkt.

Sockerlag på hägg: Gör ett vanligt sockerlag med lika delar vatten och socker, värm upp under omrörning tills sockret har löst upp sig. Tillsätt en liten näve häggblommor utan stjälk och blad, när sockret fortfarande är varmt, rör om då och då, låt stå och dra, sila av när sockret har svalnat.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.