fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 19 januari 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter

Ta med stormköket ut i skogen och laga mat med Talisker

Vildplockaren & kocken Niki Sjölund lagar natur-mat

av Axel Aflodal
16 december 2020

I spåren av Corona har vi lagt mer tid på friluftsaktiviteter och nyligen utsågs
stormköket till årets julklapp. För att inspirera fler att gå ut i naturen och laga
mat utomhus lanserar nu Talisker två lättlagade och goda
stormköksrecept framtagna av vildplockaren och kocken Niki Sjölund. Båda
rätterna passar också perfekt till en kopp värmande Talisker Hot Chocolate.

 Naturupplevelser    Under 2020 har Friluftsfrämjandet haft historiskt höga medlemssiffror och både Nackareservatet och Tyresta Nationalpark såg ökningar på över 60 procent i besökarantal.

Talisker från Isle of Skyes karga kustlandskap har äventyret i sitt DNA. För att uppmuntra fler att ta sig ut i naturen har man låtit vildplockaren och kocken Niki Sjölund ta fram två stormsköksrecept.

Att laga mat i naturen har länge varit synonymt med att grilla korv, men det är inte alls svårt att få till riktigt välsmakande, mättande måltider på stormköket. Värmande vitkål och potatis går snabbt att tillreda på plats, medan klassikern kolbullar med fördel kan förberedas dagen innan.

– Talisker välkomnar stormköket som årets julklapp och hela outdoor-trenden eftersom naturen är en viktig del av Taliskers historia och DNA. Och faktum är att whiskyn sällan smakar bättre än i en Hot Chocolate gjord i ett stormkök efter en heldag i naturen, hälsar Sophia Torabbeigi, PR-ansvarig för Talisker i Norden.

Varsågod, två enkla och vällagade stormköksrecept av Niki Sjölund:

Värmande kål och potatis (2 portioner)

En väldigt enkel men mustig maträtt som värmer och ger energi. Packa ner en liten skärbräda och en kniv i ryggsäcken.

  • 3 medelstora potatisar
  • 350 gram vitkål
  • 1⁄2 gul lök
  • 1 äpple
  • 3 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 3-4 msk rårörda lingon
  • olja eller smör

Börja med att skiva potatisen i 2-3 cm tjocka skivor, lägg i varm panna med matfett och låt steka. Medans potatisen steker strimlar du vitkålen och skivar löken. När potatisen fått färg och börjat mjukna ställ då stekpannan åt sida. Ta en djupare panna och lägg i matfett, lök och vitkål. Låt kålen och löken tillagas på mediumvärme så de sakta karamelliseras, rör om då och då. Viktigt att verkligen låta kålen få en fin färg så den blir riktigt söt och smakrik.

Vänd ner potatisen i pannan med kål och lök, sätt pannan på värme och rör ihop. Tillsätt all grädde och låt det koka ihop så grädden tjocknar till föredragen konsistens. Salta efter smak.

Nu är det snart klart att ätas. Toppa rätten med äppelbitar och strö sedan över de rårörda lingonen eller om du hittar färska. Är det fortfarande barmark ute så kan man även toppa rätten med den vildväxande örten som heter Våtarv, den smakar liknande spenat.

Kolbulle (4 port)

En oerhört snabb och klassisk maträtt som funkar lika bra som vegetarisk med oändliga möjligheter till toppings. Kan med fördel kan förberedas dagen innan du ska ut.

  • 6 dl vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • Olja eller smör
  • 1 burk (2dl) Crème fraiche
  • 30 g Norrlandsost
  • 1 knippe dill
  • 200 g svamp
  • (350 g fläsk eller bacon)

Blanda ihop mjölet med vattnet och tillsätt saltet. Häll sedan upp det i en lämplig flaska att ta med på turen, exempelvis en pet-flaska. Mixa crème fraiche med finriven norrlandsost och lägg tillbaka i crème fraichen i burken
för att ta med ut.

Värm pannan, stek svampen i matfett med eller utan fläsket. När det är färdigstekt häller du på 1⁄4 av smeten och låt steka på hög värme tills smeten har blivit helt bubblig för att sedan vända på den och steka någon minut till. Upprepa detta tre till gånger för att göra totalt fyra kolbullar.

Toppa med ostkräm och grovhackad dill.

Talisker Hot Chocolate (1 kopp)

En extra värmande och lyxig varmchoklad för den äventyrslystna.

  • 2,5 cl Talisker 10 år maltwhisky
  • 3 cl kokhett vatten
  • 28 g mörk choklad
  • 15 cl havremjölk
  • 1 cl ljus sirap
  • marshmallows för garnityr

Rör ihop ihop ingredienserna i en kastrull och värm tills det sjuder svagt. Häll upp i din favoritkopp, toppa med nyrostade marshmallows och njut.

Senaste nytt

BrewDogs VD listar 10 bästa besluten

Features
tis 5:16

Irländska Bushmills gör comeback med maltwhiskey tappad direkt från fat

Nya släpp
mån 5:53

Kentuckys första bourbondestilleri startat av afroamerikaner

Nyheter
fre 13:08

Alkoholfria cocktails för din vita månad!

Barliv
fre 5:58

BrewDogs VD listar 10 största misstagen

Features
tor 5:33

Spritakademiens guldnubbe går till…

Nyheter
ons 10:30

Live-test av Balvenies TUN-serie med David Stewart!

Nyheter
ons 5:50

Kommer Gordon’s alkoholfria alt-gin bli världsledande?

Nyheter
tis 5:32

Vad är DRY JANUARY?

Nyheter
mån 5:32

Potentiellt sexistisk TV-reklam för Laphroaig friad

Nyheter
fre 5:29

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.