I spåren av Corona har vi lagt mer tid på friluftsaktiviteter och nyligen utsågs
stormköket till årets julklapp. För att inspirera fler att gå ut i naturen och laga
mat utomhus lanserar nu Talisker två lättlagade och goda
stormköksrecept framtagna av vildplockaren och kocken Niki Sjölund. Båda
rätterna passar också perfekt till en kopp värmande Talisker Hot Chocolate.
Naturupplevelser Under 2020 har Friluftsfrämjandet haft historiskt höga medlemssiffror och både Nackareservatet och Tyresta Nationalpark såg ökningar på över 60 procent i besökarantal.
Talisker från Isle of Skyes karga kustlandskap har äventyret i sitt DNA. För att uppmuntra fler att ta sig ut i naturen har man låtit vildplockaren och kocken Niki Sjölund ta fram två stormsköksrecept.
Att laga mat i naturen har länge varit synonymt med att grilla korv, men det är inte alls svårt att få till riktigt välsmakande, mättande måltider på stormköket. Värmande vitkål och potatis går snabbt att tillreda på plats, medan klassikern kolbullar med fördel kan förberedas dagen innan.
– Talisker välkomnar stormköket som årets julklapp och hela outdoor-trenden eftersom naturen är en viktig del av Taliskers historia och DNA. Och faktum är att whiskyn sällan smakar bättre än i en Hot Chocolate gjord i ett stormkök efter en heldag i naturen, hälsar Sophia Torabbeigi, PR-ansvarig för Talisker i Norden.
Varsågod, två enkla och vällagade stormköksrecept av Niki Sjölund:
Värmande kål och potatis (2 portioner)
En väldigt enkel men mustig maträtt som värmer och ger energi. Packa ner en liten skärbräda och en kniv i ryggsäcken.
- 3 medelstora potatisar
- 350 gram vitkål
- 1⁄2 gul lök
- 1 äpple
- 3 dl grädde
- 2 krm salt
- 3-4 msk rårörda lingon
- olja eller smör
Börja med att skiva potatisen i 2-3 cm tjocka skivor, lägg i varm panna med matfett och låt steka. Medans potatisen steker strimlar du vitkålen och skivar löken. När potatisen fått färg och börjat mjukna ställ då stekpannan åt sida. Ta en djupare panna och lägg i matfett, lök och vitkål. Låt kålen och löken tillagas på mediumvärme så de sakta karamelliseras, rör om då och då. Viktigt att verkligen låta kålen få en fin färg så den blir riktigt söt och smakrik.
Vänd ner potatisen i pannan med kål och lök, sätt pannan på värme och rör ihop. Tillsätt all grädde och låt det koka ihop så grädden tjocknar till föredragen konsistens. Salta efter smak.
Nu är det snart klart att ätas. Toppa rätten med äppelbitar och strö sedan över de rårörda lingonen eller om du hittar färska. Är det fortfarande barmark ute så kan man även toppa rätten med den vildväxande örten som heter Våtarv, den smakar liknande spenat.
Kolbulle (4 port)
En oerhört snabb och klassisk maträtt som funkar lika bra som vegetarisk med oändliga möjligheter till toppings. Kan med fördel kan förberedas dagen innan du ska ut.
- 6 dl vatten
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- Olja eller smör
- 1 burk (2dl) Crème fraiche
- 30 g Norrlandsost
- 1 knippe dill
- 200 g svamp
- (350 g fläsk eller bacon)
Blanda ihop mjölet med vattnet och tillsätt saltet. Häll sedan upp det i en lämplig flaska att ta med på turen, exempelvis en pet-flaska. Mixa crème fraiche med finriven norrlandsost och lägg tillbaka i crème fraichen i burken
för att ta med ut.
Värm pannan, stek svampen i matfett med eller utan fläsket. När det är färdigstekt häller du på 1⁄4 av smeten och låt steka på hög värme tills smeten har blivit helt bubblig för att sedan vända på den och steka någon minut till. Upprepa detta tre till gånger för att göra totalt fyra kolbullar.
Toppa med ostkräm och grovhackad dill.
Talisker Hot Chocolate (1 kopp)
En extra värmande och lyxig varmchoklad för den äventyrslystna.
- 2,5 cl Talisker 10 år maltwhisky
- 3 cl kokhett vatten
- 28 g mörk choklad
- 15 cl havremjölk
- 1 cl ljus sirap
- marshmallows för garnityr
Rör ihop ihop ingredienserna i en kastrull och värm tills det sjuder svagt. Häll upp i din favoritkopp, toppa med nyrostade marshmallows och njut.