
Whiskytipset Tamnavulin har gått från noll till hundra på bara några år. Destilleriet ligger på klassisk mark. Inte långt från självaste Glenlivet Distillery. Där George Smith tog ut licens 1824 när nya Excise Act klubbats i parlamentet i London.
Den famösa Livet-dalgången var då känd för att göra den bästa maltwhiskyn i Skottland. På varje gård stod en panna. Ingen utom Smith tog ut licens och jagades därför i bygden.
Faktiskt är Tamnavulin, byggt 1966, det andra destilleriet i själva dalgången. Året innan slog Tomintoul upp sina portar, men på andra sidan kullen invid River Avon.
Tamnavulin byggdes intill kvarnen som spänner över River Livet. Mer Glenlivet går det inte att få, rent geografiskt. Invergordon var byggherre och orsaken var det skriande behovet av maltwhisky till blended Scotch.
Whyte & Mackay tar över 1993 och stänger ner två år senare. 2007 får stället nytt liv. Men whiskyn används bara i blended-produkter. Det var 2017 det hände. Då gavs destilleriet för första gången vingar som Single Malt på allvar.
Double Cask var det givna premiär-formatet. En whisky som börjat sina dagar i förstagångsbourbonfat och slutlagrats på sherryfat. En typisk skotsk fatbehandling där förebilden är Balvenie Double Cask skapad på 1990-talet. Bourbon- och sherryfat är alltid en pålitlig vinnande kombo för kvalitetsmalt från Skottland.
Double Cask är en sällskaplig standardwhisky man spiller upp för att umgås kring. En Speyside-klassisk doft med malttoner från destillatet och sötma från bourbonfaten samt frukt från sherrytunnorna. Balanserad fullgången smak.
Sötfrisk simmig doft som är stor. Nektarin/aprikos på maltsöt bas med blommiga övertoner och lite eterisk ek i djupet. 100% whisky-klassisk nos!
Saftig och maltig smak med honungspastill ur startblocken. Strax sherryfruktig a la kompott med stramare krydda i botten, därpå mastigt sötbeskt ek-motlut. Lång vibrerande eftersmak med krydda på savande maltig botten, efterhand lätt flyktig beska.
Så här ska en Tamnavulin smaka, i UK är det Double Cask folk dricker. Sverige är faktiskt andra marknad i världen och Systembolaget, som är ständigt nyhetstörstande, matas med nyheter.
Whyte & Mackay testar nya produkter här och skickar sedan ut dem till andra ställen som Taiwan, Tyskland, Kina, Frankrike, Sydkorea.
Tamnavulin kom till Sverige 2019, som en av de första utlandsmarknaderna. En sorts testballong. Och oj vad whiskyn flög. Från ingenstans togs svenskarna med storm, men det var december-listningen av Sherry Cask som gjorde det omöjliga. När 2020 summerades var Tamnavulin Sverige-etta, före både Glen Grant och rökwhiskyn Ileach.
För Sherry Cask plockar man ut bourbonfatlagrad maltwhisky som särlagras på sherryfat från tre olika bodegor, förklarar blender Gregg Glass:
– De olika sherryfaten kompletterar trädgårdsfrukten och de kakiga aromerna hos Tamnavulin så bra. Faten från bodegorna Paez, Tevasa, Vasyma bidrar med toner av toffee, torkad frukt och citrus.
Sherry Cask är snyggt balanserad. Vinfaten är sourcade för att smälta samman med whiskyn, sherryn märks knappt, inte alls lika outfront som i signatur-utgåvan Double Cask.
Smaken har storsäljarkvaliteter. Lowkey start med maltiga toner av fullkornskorpa. Sedan trippande torkad frukt a la vita russin. Mot slutet honungspastill och luftig tobak. Rätt najs.
Halvlång finish, försiktig och lätt, savande maltig med fruktkaramell. En rostad ekton bär. Whiskyn har en säregen ”rökig” underton som är charmerande och är grejen som får tappningen att flyga.
Allra mest nöjsamt är dofterna, innan man ens hinner smutta. Aromen är något extra i halvtorr fanérfragrant-stil. Luftig med svävande aromer. I mitten fluffig malt och lite tobak, ibland syrlig fino-sherry. Sober, elegant, avskalad.
Tamnavulin har kärat ner sig i framförallt rödvinsfat. Blender Gregg Glass var tvungen att gå dit destillatet leder honom. Hans lärofader Richard Paterson, som jobbat en livstid med Dalmore, älskar franska vinslott så vinfatsbruket är väletablerat i koncernen.
– Rödvinsfat går väldigt bra ihop med Tamnavulins grundsmaker, konstaterar Gregg Glass. I bourbonfaten utvecklas toner av melon, päron, vanilj, kakor. Vinfaten adderar röd frukt och triggar kryddan hos destillatet.
Upptäcktsresan med rödvinsfat är numrerad. Red Wine Cask No 2 är en finish på spanska Grenache-vinfat, som introducerades här i juni 2020. Rödvinet ger Tamnavulin mer omph jämfört med standardutgåvorna.
Jag gillar särskilt stånket med råsaft i doften. Destillatet levererar fylliga kakiga malttoner med sherry-syltig klangfärg i djupet. Trycket kommer från äppelråsaft.
Whiskyn har en smarrig käft, med mycket frukt. Stor saftig smak, halvvägs fruktkompott på katrinplommon, och mitt i knäck. Mot slutet tar en tjock vinsötma över, kanske i mastigaste laget.
Eftersmaken är lång och mättad av syltade körsbär, alltmer gräddigt fet innan stramare ektoner torkar upp. Brända mandlar-fenoler håller liv i finishen. En relaxing dram som spills upp framför brasan en kulen vinterkväll när man bara måste ha en whisky med fet rondör.
Tredje Red Wine Cask har tagits ur tyska Pinot Noir-fat och kom hit i september 2021. Det här är en singelmalt för den som gillar kolabombad ungwhisky. Ung odör av honungsdragéer och kakiga toner, ibland bränd karamell.
Syrupdriven käft tar på honungspastill, i basen kakig malt. Efterhand kaffeinfuserad tiramisu med stort vaniljpåslag. Halvlång maltig sorti över kolakaka, snyggt ekpirrig med torrare tobak som fångar in allt det söta.
Pavan tar verkligen ut svängarna, en kul kille! Fast som helhet obalanserad och nyckfull. Men den här whiskyn ska intas on-the-rocks. Isad en tuffare whisky med attityd. Fenoligt stramare med mer kaffetoner men malten sjunger högt i bränd, torr stil!
Simmig smak som är mer oljig och maltigt fenolig med en sötaktig kaffe-tät exit. I eftersmaken stramare sötma, kaffe-fenoler glider över i kolakaka. Betydligt lättare sorti än förut.
Tempranillo Cask var den första rödvinsutgåvan i rangen, framtagen 2018 för travel retail. Den är en ’cracker, indeed’ som en britt skulle säga. Tamnavulins verkliga vrålåk som bevisar hur bra destillatet gifter sig med rödvinsek, i det här fallet ett spanskt rödvin.
Whiskyn har en Rolls Royce-komfort som är ovanlig nuförtiden. Skottarna jagas av Nya världen-kreativa destillerier och gör yviga tappningar numera. I denna Tempranillo åker man med klass och stil.
Medelstor rund doft som är härligt orkidé-blommig. Runtom citronläsk, i basen brödig malt. Plain och väldoftande. Det är käften det händer. Söt, stor kropp. Läskande, rik fruktsmak på eteriskt kittlande, floral bas. Syltade kumquats med en glimt av carambole. Komplext och belönande.
Långsam maltkakig epilog, fruktigt varmseg och eksavande, samtidigt tobaksluftig. Pirrig kryddvärme bär länge. En åktur att vila sig i.
Den spanska eken gör Tamnavulin nervigt eterisk floral/blommig på ett nytt sätt som förstärks av ekpirr i refrängen. Översvallande fruktig hela vägen vilket är rödvinets förtjänst. Sipping Time it is!
• Tamnavulin The Taste Box | SB-nr 86102, 329 kr (5×10 cl)