Än en gång reser sig den irländska whiskyns fågeln Fenix ur askan och återlanserar sin traditionella Single Pot Still whiskey i Sverige. Men vad betyder egentligen Pot Still Whiskey? Som mången gång i whiskeyhistorien så handlar det om att undvika skattmasen och denna whiskeys historia är inget undantag.

Nya släpp Året var 1785 och på Irland beslutades det att en ny skatt skulle beläggas på mältat korn, vilket så klart fick whiskydestillatörerna att snabbt tänka om. Varför inte börja göra en whisky på viss del omältat korn? Precis som i Skottland gjorde man annars sin whisky på kornmalt, alltså 100% mältat korn.
Begreppet pot still började sedan användas på 1800-talet för att skilja ut traditionell whisky från den nya kolonndestillerade tekniken som slog igenom i Skottland. Kolonnproducerad grainwhisky blev basen i blended whisky.
Och det var när blended Scotch dök upp började irländarna marknadsföra sin Pure Pot Still Whiskey. Pure var nyckelordet, att påvisa att detta var ren oblandad whiskey av högre kvalitet.
Blended Scotch växte sig stark i slutet av 1800-talet. Den var ju mer lättdrucken. Riktig pot still whiskey har mer koncentrerad smak och är helt enkelt mer smakrik. Lite svårare att dricka.
På 1960-talet hoppade slutligen irländarna på blended-tåget. Jameson och Tullamore Dew är båda blended-märken. I samma veva började pot still whiskeyn fasas ut för att på senare år komma tillbaka. Green Spot skapad en whiskyhandlare i Dublin var pionjären och mest känd är Redbreast från Irish Distillers.
Idén är att försöka haka på den Skottlandsledda singelmalttrenden. Single Malt Whisky görs ju också i pot still fast på 100% mältat korn. Enda skillnaden är just kornblandningen. Sålunda byttes Pure mot Single.
Men det finns också en tvingande omständighet bakom begreppsändringen. En ny lag i USA på inrådan av United States Tax And Trade Bureau förbjöd 2011 ordet ”Pure” för att inte förvilla konsumenter gällande märkning av mat och dryck.
Tillägget ”Single” signalerar också att whiskeyn kommer från ett och samma destilleri och har inte blandats med annan whiskey.
Teeling Single Pot Still Whiskey är en blandning av 50% mältat korn och 50% omältat korn och har sedan trippeldestillerats i traditionella kopparpannor. Det som gör denna Pot Still extra spännande är lagringen vilken utgör en mix av nya ekfat, amerikanska bourbonfat och vitvinsfat.
Destilleriet uppger att whiskyn har en härlig blommighet med inslag av exotisk citrus samt en kryddig vitpepparton. Det omältade kornet spelar också med i smaken där den tillför en brödighet av digestivekex och rostad mandel. Whiskeyn har inte kylfiltrerats för att behålla så mycket som möjligt av sin ursprungliga karaktär.
Teeling Single Pot Still Whiskey är den första av sin typ att produceras i Dublin på över femtio år. När Irish Distillers bildades lades ju både Jamesons Bow Street Distillery och Powers John’s Lane Distillery ned och produktionen flyttades till Midleton utanför Cork på södra Irland. Denna whiskey lanserades första gången 2019.
• Teeling Single Pot Still Whiskey 46% | SB-nr 82298, 539 kr