fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 17 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nya släpp

Teeling släpper traditionell Irish Pot Still whiskey

av Henrik Aflodal Esq
8 oktober 2020

Än en gång reser sig den irländska whiskyns fågeln Fenix ur askan och återlanserar sin traditionella Single Pot Still whiskey i Sverige. Men vad betyder egentligen Pot Still Whiskey? Som mången gång i whiskeyhistorien så handlar det om att undvika skattmasen och denna whiskeys historia är inget undantag.

Pure Pot Still Whiskey gjordes redan på 1700-talet i jättelika kopparpannor. Detta exemplar finns i Jamesons museum på Midleton Distillery. Teeling gör sin pot still whiskey i sina vanliga pannor i Dublin.

 Nya släpp    Året var 1785 och på Irland beslutades det att en ny skatt skulle beläggas på mältat korn, vilket så klart fick whiskydestillatörerna att snabbt tänka om. Varför inte börja göra en whisky på viss del omältat korn? Precis som i Skottland gjorde man annars sin whisky på kornmalt, alltså 100% mältat korn.

Begreppet pot still började sedan användas på 1800-talet för att skilja ut traditionell whisky från den nya kolonndestillerade tekniken som slog igenom i Skottland. Kolonnproducerad grainwhisky blev basen i blended whisky.

Och det var när blended Scotch dök upp började irländarna marknadsföra sin Pure Pot Still Whiskey. Pure var nyckelordet, att påvisa att detta var ren oblandad whiskey av högre kvalitet.

Blended Scotch växte sig stark i slutet av 1800-talet. Den var ju mer lättdrucken. Riktig pot still whiskey har mer koncentrerad smak och är helt enkelt mer smakrik. Lite svårare att dricka.

På 1960-talet hoppade slutligen irländarna på blended-tåget. Jameson och Tullamore Dew är båda blended-märken. I samma veva började pot still whiskeyn fasas ut för att på senare år komma tillbaka. Green Spot skapad en whiskyhandlare i Dublin var pionjären och mest känd är Redbreast från Irish Distillers.

Idén är att försöka haka på den Skottlandsledda singelmalttrenden. Single Malt Whisky görs ju också i pot still fast på 100% mältat korn. Enda skillnaden är just kornblandningen. Sålunda byttes Pure mot Single.

Men det finns också en tvingande omständighet bakom begreppsändringen. En ny lag i USA på inrådan av United States Tax And Trade Bureau förbjöd 2011 ordet ”Pure” för att inte förvilla konsumenter gällande märkning av mat och dryck.

Tillägget ”Single” signalerar också att whiskeyn kommer från ett och samma destilleri och har inte blandats med annan whiskey.

Teeling Single Pot Still Whiskey är en blandning av 50% mältat korn och 50% omältat korn och har sedan trippeldestillerats i traditionella kopparpannor. Det som gör denna Pot Still extra spännande är lagringen vilken utgör en mix av nya ekfat, amerikanska bourbonfat och vitvinsfat.

Destilleriet uppger att whiskyn har en härlig blommighet med inslag av exotisk citrus samt en kryddig vitpepparton. Det omältade kornet spelar också med i smaken där den tillför en brödighet av digestivekex och rostad mandel. Whiskeyn har inte kylfiltrerats för att behålla så mycket som möjligt av sin ursprungliga karaktär.

Teeling Single Pot Still Whiskey är den första av sin typ att produceras i Dublin på över femtio år. När Irish Distillers bildades lades ju både Jamesons Bow Street Distillery och Powers John’s Lane Distillery ned och produktionen flyttades till Midleton utanför Cork på södra Irland. Denna whiskey lanserades första gången 2019.

• Teeling Single Pot Still Whiskey 46% | SB-nr 82298, 539 kr

Senaste nytt

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Nordic Snus bygger ut snusfabriken på Västgötaslätten och utvecklar nya produkter

Cigarr
tor 13:39

KISS-rom listas i USA

Nyheter
tor 5:20

Maltwhisk(e)y på portvinsfat i topp

Nyheter
ons 11:32

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.