Tequila hör sommaren till. Tänk att få sippa på en Margarita när grillen sprakar – vilket är ett måste på amerikanska BBQ-tillställningar. Eller släcka törsten med en Tequila Sunrise i solnedgången. Båda drinkarna är enkla att göra om man kan knepen. Blanda de två klassikerna på San José-tequila som nyligen släpptes på Systembolaget.
Cocktails Tequila är mexikanarnas nationaldryck. Och den är inte gjord på kaktus som okunnigt folk tror. Tequila får sin karaktäristiska, fruktiga och något söta smak från råvaran den görs på, Blå agave.
Och för att få kallas för tequila måste agavespriten produceras i delstaten Jalisco i västra Mexiko, eller i vissa delar av de tre angränsande delstaterna Michoacán, Nayarit eller Guanajuato. Det är också tillåtet att producera tequila i Tamaulipas som ligger vid Mexikos nordöstra kust.
Att odla agave är tidskrävande. Växten behöver mellan sju och tio år innan man kan skörda den. Då skär man av alla bladen och kvar får man något som liknar en gigantisk ananas (piña).
Den delas i bitar och bakas i 12-24 timmar, antingen i gammaldags tegelugn eller i moderna tryckkokare. Därefter mals och pressas agaven för att få ut den söta juicen som sedan ska jäsas och destilleras.
Det finns över 200 olika sorters Agave men endast en får användas för tequilaproduktion, Agave Tequilana Weber Variedad Azul, eller Blå Weber Agave. Använder man sig av andra agavesorter eller producerar spriten i andra delstater får den andra namn.
Tequila är en cocktail-sprit det är svårt att vara utan sommartid. Den är ju basen i klassiska drinkar som Margarita och Tequila Sunrise. Jalisco-tequilan San José är en bra utgångspunkt för att få till bra versioner av drinkarna.
San Josés vita Silver och reposadon Gold (lagrad 2-12 mån på ekfat) bjuder på smaker av citrusskal, svartpeppar och söt rostad agave som gifter sig bra med smakerna i dessa båda uppfriskande cocktails.
Margarita är en till synes enkel drink med bara tre ingredienser. Att salta glaset lyfter denna klassiska cocktail till en ny dimension. Alla älskar dock inte salt så det räcker att salta halva glaset.
Vad du inte bör göra är att hälla salt på ett fat, stryka lime runt glaskanten och sedan vända glaset upp och ner och vrida det i saltet. Visst, salt är gott, men inte i drinken.
Istället fuktar du bara utsidan av glaset med en limeklyfta och pressar den sidan försiktigt mot saltet så att det fastnar på utsidan.
Men viktigast av allt, snåla inte med isen. ”Alla” hemmabartenders slänger i ett par tre isbitar och tror att det räcker. Problemet är ju att drinken kyls för långsamt och isen smälter fortare. Låt iskylan dominera med massor av isklumpar så smakar drinkarna himmelskt!
• San José Silver 35% | SB-nr 57726, 259 kr
• San José Gold 35% | SB-nr 57725, 269 kr
Margarita
- 4 cl San José Silver Tequila
- 2 cl citruslikör
- 5 cl pressad lime
- limeklyfta & salt
Fukta ungefär halva glasets utsida med limeklyftan. Pressa glaset mot salt på ett fat. Fyll en shaker med is. Häll i tequila, likör och pressad lime. Skaka ordentligt tills shakern är immig men inte längre än 20 sek. Sila upp i glaset och servera genast. Garnera drinken med limeskiva.
Tequila Sunrise
- 6 cl San José Gold Tequila
- 12 cl apelsinjuice, färskpressad
- 2 cl grenadine
- halv apelsinskiva & cocktailbär
Fyll ett highballglas med is. Häll i tequila, apelsinjuice och grenadine. Garnera med en halv apelsinskiva och ett cocktailbär.