Vilken julakvavit är bäst? Vi har blindtestat julens brännvin och hittat dansk, norsk och svensk snaps som smakar mycket och gott. Men mest imponerande är att stjärnorna O.P. och Aalborg inte överger sin grundkryddning. Det smakar kummin, anis och dill. Fast mer avancerat och komplext. Men på julbordet ska man satsa på vanlig snaps, storsäljarna är perfekta till sill och de andra läckerheterna.
Blindtestet Det är något speciellt med julnubben. Den ska gå att sippa på i stillhet som en solitär men också kunna intas till maten på julbordet.
Balansen är svår att uppnå. De stora akvavit-husen vill såklart bjuda på en lyxsnaps i klass med god whisky eller cognac. Utan att förstöra måltidsupplevelsen.
Dessutom ska stilen gå att känna igen. Man kan inte ta sig vilka friheter som helst. Vilket glöggföretagen gör. Men på ”likörsidan” är väl fältet fritt att leka runt.
Men icke i samband med brännvinsbordet, det heliga, som svensken hedrat i hundratals år. Där sillen står i centrum. Den akvavit som inte får en att jubla ihop med sill är icke värd namnet.
Det här blindtestet handlar först och främst om julakvavit. Sorterna har bedömts på egen hand för den egna smakens skull men också tillsammans med läckerheterna på julbordet.
Därför har vi plockat med klassikerna också, för att få en avstämning mot det som svenska folket vanligen dricker när det drar ihop sig till årets stora familjehögtid.
Klasskillnaden är uppenbar. Vilket är naturligt. Akvavithusen vill ju göra något alldeles extra och lyxigt inför jul. Och det lyckas man med. Fanan hålls högt och nivån imponerar.
Danskarna överraskar med en Aalborg som krossar myten att kryddat brännvin skulle vara en endimensionell spritdryck utan större djup.
Danskarnas julvariant är en riktig ”sipping-snaps” man kan sitta med en evighet utan att tröttna. Jämfört med originalet Jubilæums, som är rätt vanlig av sig, ett unikum i snapsuniversum.
Norska Gammel Oplands julvariant slår också det mesta i brännvinsväg. Men så är den lagrad i 8 år på sherryfat vilket skapar många skikt i smakpaletten. Fatlagringen får en att undra vad det är i glaset men tack och lov rycker eftersmaken tillbaka en till verkligheten med smaker som bara kan tillhöra en akvavit av klass.
Vanliga Oplands står inte långt efter. Båda är självklara för alla som är inkörda på långlagrad sprit. Elitdrickarnas snapskalas är alltid norskt!
Svenska klassikern O.P. Anderson är inte alls så klassisk i smakerna när det gäller årets jul-edition. Den drar iväg åt citrushållet men utan att våga lämna den trygga kummin-hamnen bakom sig.
Det förunderliga är att julkryddningen bygger upp en julmustig sötma i snapsen som är väldigt smutt. Man har svårt att ställa ifrån sig glaset helt enkelt.
Vanliga O.P. är å andra sidan en mild sak som inte sticker ut men gör jobbet bra på matsidan med sin solida kummin/anis-stil.
Två okända svenskar sticker ut på olika sätt. Haga Vinteraquavit ångar av dill i näsan men smakar läskande citrus som blir dill-mentolig i eftersmaken.
O Helga Natt luktar å sin sida kryddig julskinka med kardemummatjock smak som dock kommer av sig en aning. Men på julbordet till maten briljerar man å andra sidan.
Hela gänget kan man fira jul med på egen hand. De funkar närsomhelst. Före och efter maten och förresten hela vintern när man längtar efter något starkt att värma sig med.
Julsnaps på julbordet!
Hur funkar fin-akvavitan på julbordet? Här går de vanliga sorterna bättre, som ju är enklare i uppbyggnaden med snällare eftersmak. Det krävs större precision för att få till matchningarna med mat för de finare sorterna.
Mat & brännvin Sill är som vanligt vinnaren i matväg när det kommer till brännvin. Sillen var ju huvudrätt på det gamla brännvinsbordet.
Alla middagar av rang på 1700-talet började med att herrarna bet av ett par snapsar på stående fot samtidigt som man tog en munsbit av sill eller gravad lax, bröd och ost, samt korv eller torkat kött.
Det svenska smörgåsbordet växte fram på 1800-talet och det är delar av det som vi dukar fram under julen. Att kryddat brännvin passar så bra till inlagd/gravad fisk är alltså ingen tillfällighet.
Vårt traditionella kummin/anis- och dill-brännvin har finslipats genom århundradena framför det ursprungliga brännvinsbordet.
Danske testvinnaren Aalborg Juleakvavit är så dominant och genomträngande att den kräver bastant inlagd sill. Med matjessill smakar det bara snaps = såå gott! Långlagrad Gammel Opland tar också stor plats och gör om smakerna hos maten, spännande och utmanande.
O.P. Andersons julsnaps är mer matvänlig och gillar både sill och sylta fast häftigast är den gravade laxen där smaken verkligen blir eljest.
Om man är ute efter renodlade matsnapsar är nischade O Helga Natt och Prima Julsnaps bra val. Särskilt Helga Natt skapar annorlunda smaker ihop med skinka och bakad leverpastej. Prima är mer sansad och gifter sig bra med många saker på julbordet.
Bland storsäljarna imponerar O.P. mest. Bättre nubbe till klassisk inlagd sill finns icke! Aalborg Jubilæums är också sillälskare. Men mest mångsidig är sötfruktiga Hallands Fläder som man kan ha till vad som helst. Men pass på, det smakar frejdigt av fläder och citrus!
Linie-akvavitan är självfallet fiskarnas vän. Inlagd sill, matjessill och gravad lax hanteras sjangtilt av Norges nationalbrännvin. Även lyxnubben Gammel Opland levererar brett men klarar också sovel som leverpastej och sylta.
Man kan faktiskt smutta på starkt till julskinkan. Linie Christmas, 8-åriga Oplands och Jubilæums rekommenderas för den som vill vidga sina vyer. Skål och låt er väl smaka!
BRÄNNVINET testades vid två tillfällen på redaktionen. Först provades de olika snapsarna blint i slumpvis ordning i aromglas vid rumstemperatur. Bedömningen gjordes på doft och smak och eftersmak, som vore det en whisky eller lagrad rom. Poängskalan är 1 till 5, från dåligt till världsklass.
Vid andra tillfället testades nubbarna till mat. Alla kombinationer gicks igenom och fick antingen tummen upp eller ner. Testpanelen utgjordes av tre provare med en samlad snapserfarenhet på över 100 år!
TEST: Julakvavit anno 2021
4,5/5p Aalborg Juleakvavit 47%
Världsklass En sipping-snaps! Den här akvavitan intas med självklarhet rumstempererat i ett provningsglas som den finaste whisky. Doften missleder en aning med rotselleri och grönsallat. Kummin och kokt dill gömmer sig längre ner i glaset. Men smaken är mjuk och komplex. En härligt mäskig smak som är sötaktig och rund. Direkt kummin och toner av koriander, sedan julkaka och dillörtigt parfymiga toner. Lång eftersmak som är pors-mentolig och varm med en underbar rund julkaksfeeling.
PÅ JULBORDET: Akvavitan är dominant men till inlagd sill och matjessill funkar det även om snapsen är genomträngande och tar stor plats.
Aalborg Juleaquavit tillverkas i Danmark av Arcus. Kryddad med kummin, dillfrön, fänkål, pomerans och koriander, Sockerhalt: 5 gram/liter. SB-nr 11262, 299 kr
4,25/5p Gammel Opland Juleaquavit 8 år 41,5%
Världsklass Fenomenal sötaktig snaps med tjock whiskylik smak som ändå är härligt citronzestig. Stilfull doft av anisfrisk stensöta och kummin/tobak som är citronpigg också. Sötstinn kropp i munnen. Det smakar citronlemonad med tydliga kummintoner. Snapsen är djupt ekad men ändå ren och okomplicerad vilket är bra. Lång citronzestig finish med lädertoner på djupet och kumminstråk som förlänger. Utsvävningarna får en att undra vad det är i glaset men eftersmaken gör detta till en riktig snaps = exceptionellt bra! Jämfört med originalet som legat 2 år på ekfat är den här sötare med mer djupgående smaker.
PÅ JULBORDET: Inlagd sill, julskinka och sylta. Sillen bjuder upp till härlig fajt. Skinkan gör snapsen sötkryddig och stark. Syltan gör brännvinet fylligt med härlig syra.
Gammel Opland Juleaquavit görs av Arcus Norge. Akvavit smaksatt med kummin, citrus, lakrits. Lagrad i 8 år på sherryfat, Sockerhalt: 13 gram/liter. SB-nr 11190, 149 kr (35 cl)
3,5/5p O.P. Anderson Julaquavit 40%
Mycket bra Livlig citrussöt akvavit åt apelsinhållet. En annorlunda sipping-snaps som passar alla, både kvinnor och män. Det luktar inbjudande av julkaka/julmust med pors och kummin. Testets sötaste snaps med julmumma i munnen samt apelsinblommor. Strax en citrusaftig stramhet, som byts i en mer avspänd julmustig feeling med kanel. Lång lågmäld avslutning över julkaka med apelsin-suckat. Efterhand rätt sträv och zestig men en rätt tung anisbotten gör det bra!
PÅ JULBORDET: Inlagd sill, gravad lax och sylta. Till sillen söt och rund smak. Till laxen söt och fyllig, smakkombon är verkligen eljest. Till syltan rik och sötaktig nubbe-smak.
O.P Anderson Julaquavit produceras av Anora på O.P:s destilleri i Matfors. Akvavit kryddad med kummin, anis, fänkål, kanel samt pomerans och lite sherry, Lagrad på cognacsfat. introducerad 2015. Sockerhalt: 11 gram/liter. SB-nr 40071, 209 kr (50 cl)
3,25/5p Haga Vinteraquavit 45%
Mycket bra Expressiv uttrycksfull snaps! Doftmässigt går akvavitan tungt på dill uppbackad av kummin. Utsökt balans med sting. I munnen handlar det om läskande citrus ihop med sött dillspad. Mot slutet isop-mentolig smak med tydlig brännvinsbeska. Lång lätt ren eftersmak som är dill-eterisk. En citrus/dill-tokig snaps out-of- this-world.
PÅ JULBORDET: Julskinka och möjligen bakad leverpastej. Haga är så dominant. Skinkan gör snapsen saftig och fyllig men också stramt syrlig. Ännu mer syra framkallar pastejen, våga prova!
Haga Vinteraquavit produceras av Multibev. Akvavit på klassisk bas av dill, kummin och fänkål, varsamt smaksatt med citronzest. SB-nr 40597, 300 kr
3,25/5p O Helga Natt Julsnaps 40%
Mycket bra Laidback och lite spännande men otypisk nubbe. Här snackar vi karaktär direkt. Nubben luktar kryddig julskinka a la Cajsa Warg med nejlika-toner. Rund fyllig smak som av lagrat äppeldestillat. Nästan whiskylik med en kardemummakakig utgång in i en lättare och spritig finish som är strävt pomeransbesk och rätt så ren. Efteråt ekon av apelsinskal. En riktigt bra snaps faktiskt men den kommer inte riktigt igång. Man hade velat ha mer fart i eftersmaken – men som matsnaps alldeles förträfflig.
PÅ JULBORDET: Matjessill och gravad lax samt julskinka och bakad leverpastej. En finfin matsnaps. Matjesen levererar en perfekt karaktärsfull smakupplevelse. Oj vad god snapsen blir till skinka med en speciell bränd eftersmak. Med pastej i munnen smakar brännvinet pepparkaka, en riktigt cool kombo!
O Helga Natt produceras av Bergslagens Destilleri I Örebro. Vetesprit kryddad med pomerans och kardemumma som legat på ekfat i 1 år. Sockerhalt: 3 gram/liter SB-nr 34119, 279 kr
2,5/5p Prima Julsnaps 38%
Bra God och snäll i stilen. Doftmässigt handlar det om citrus a la YES med en lite tvålig godartad feeling. Smaken handlar bara om YES med en oljig start som blir saftigt sötaktig och citronkaramellig med en aning kumminbeska. Avslutningen är ren lätt och citrusaktig. Lite för passiv, smaken dör ut, liksom pyser ihop.
PÅ JULBORDET: Matglad snaps! Passar till matjessill och gravad lax samt sylta och bakad leverpastej. Rund och god till sillen, frisk och mjäll smak med laxen, sötsylrig mjäll smak med syltan och med pastejen en härligt sötfrisk citronsmak!
Prima Julsnaps produceras av Anora på O.P:s destilleri i Matfors. Akvavit kryddad med kummin, anis, fänkål, Lagrad på cognacsfat i 6 månader. Smaksatt med citronzest samt sötad med dadlar. Sockerhalt: 12 gram/liter. SB-nr 86308, 279 kr
2/5p Lysholm Linie Aquavit Christmas Edition 41,5%
Okej Verkligen lowkey med närapå alt-snaps-feeling (=alkoholfri). Dämpad doft av senapskorn och kummin. Känns anonym. Halvtorr kornsädig smak med syrup-tendenser. En bit in saftig men fänkål dämpar. Halvtorr brödig avslutning med inslag av fänkålsfrön på citronkaramellig bas. Gör inte mycket väsen av sig, passar den ovane snapsdrickaren…
PÅ JULBORDET: Svårhanterlig, maten kraschlandar oftast. Men julskinkan klarar matchen bra med rund sötma och stor beska i avslutet liknande mentol.
Linie Aquavit Christmas Ed görs av Arcus Norge. Akvavit på kummin, fänkål och citrus. Lagrad i 4 år på sherryfat. SB-nr 86461, 219 kr (50 cl)
TEST: Tidlös akvavit
4/5p Gammel Opland Aquavit 41,5%
Suverän Det är den tydliga ekfatskaraktär som skiljer ut Opland från merparten av snapsar. Faten ger avkvavitan krop och fyllighet plus en ospritig rundhet. Snapsen luktar saftigt och rikt av kummin och koriander. Lagrad långvarig smak som är komplex. Kummin och fat framkallar en whsikylik smak som toppas av lite baconsälta mot slutet. Eftersmaken är sammansatt och lång.
PÅ JULBORDET: Matjessill, kalvsylta och bakad leverpastej. Matjesen gör Opland sötkryddig, verkligen impressive! Syltan ger nubben en söt start följt av eterisk krydda, avancerad krävande kombo. Med pastej syrlig varm smak som är lång.
Gammel Opland produceras av Arcus, finns i boxen Norsk Aquavit. Kryddning: kummin, citrus, dill; fatlagrad 26-28 mån. SB-nr 70624, 349 kr
3,75/5p Lysholm Linie Aquavit 41,5%
Suverän Skolboksexempel på kummintraditionen. Doftar kummin med ekfatsdjup plus dillfrön. Perfekt balanserad. Lugn lågmäld smak som startar sädigt men bygger kropp med ekfatskänsla. Mättad kumminsmak och stigande lakritskänsla. Eftersmaken är lång och rätt fänkålstung, nästan mentol-eterisk i stilen.
PÅ JULBORDET: Krävs fet mat som inlagd sill, matjessill samt gravad lax. Djup och finess med sill, matjesen gör snapsen storslagen och värmande. Laxen gör Linie sötare och rikare, kombon är perfekt!
Lysholm Linie produceras av Arcus. Finns även i boxen Norsk Aquavit. Kryddning: kummin, dill, pomerans, fänkål; lagrad 16 mån sherryfat. SB-nr 59, 285 kr
3/5p O.P. Anderson Aquavit 40%
Bra Den svenska klassikern gör jobbet bra, man känner sig trygg med O.P. i glaset. Balanserad kummin/anis-akvavit med mild framtoning doftmässigt. Saftig sötaktig kumminsmak med blommiga övertoner. Halvlång ren kummin-avslutning. Lättsam och trevlig.
PÅ JULBORDET: Inlagd sill och matjessill samt gravad lax. O.P. är den bästa nubben till inlagd sill, balansen är perfekt! Till matjes stramar snapsen lite mer men det är fortfarande bra. Laxen gör nubben lite kort och besk men med lite hovmästarsås lyfter smakerna igen.
O.P. Anderson produceras av Altia, finns även i boxen Svenska Nubbar. Kryddning: kummin, anis, fänkål. SB-nr 42, 284 kr
3/5p Hallands Fläder Brännvin 38%
Bra Söt i stilen med sockrig ren doft. Mer sötaktig gräddkola i smaken än fläder som ändå kommer fram något i eftersmaken. Dock mer läskartad flädercider än brännvinsaktig. Ändå vägvinnande med sin sötma, man vill helt enkelt spilla upp en skvätt till…
PÅ JULBORDET: Passar till det mesta om man gillar den friska smaken av fläder! Från inlagd sill. matjessill och gravad lax till sylta och bakad leverpastej. Fiskarna gör smaken frisk och söt och lättsam. Syltan och pastejen lockar fram extra mycket fläder/citrus hos nubben.
Hallands produceras av Altia, finns även i boxen Svenska Nubbar. Kryddning: fläderblom, enbär, kanel, kummin. SB-nr 7, 259 kr
2,5/5p Aalborg Jubilæums Akvavit 40%
Bra Den danska klassikern som gillas av svenska folket är en ren matsnaps. Inget man spiller upp och sippar på. Aromen är rå och skön. Djupa savande toner av citrus och isop/dill som höjre förväntningarna. Savande citrusliknaden smak som är dillsöt och aromatisk men får en spritig tomgångsexit. Avslutningen är bara sotspritig och simpel.
PÅ JULBORDET: Inlagd sill och garvad lax samt julskinka. Sill och Aalborg är perfekt, fisken får snapsen att leva upp. Med lax en tung syrligt stram kombo som också är kryddvarm. Istället rund och söt med skinka, dock med en uppfostrande beska i eftersmaken.
Aalborg Jubilæums importeras av Arcus. Kryddning: koriander, dill, fänkål. SB-nr 178, 259 kr
2/5p Skåne Akvavit 40%
Okej Rätt neutral i stilen, brännvinet gömmer sig liksom. inte mycket doft och tunn i smaken med sädiga toner. i avslutet flämtar kummin till. Nybörjarsnaps som inte gör någon förnär.
PÅ JULBORDET: Drunknar lätt i den tunga julmaten men till gravad lax är Skåne utsökt med en rund fin beska!