Den hetaste drink-trenden är alkoholfria cocktails. Alt-sprit-branschen växer explosionsartat. Men man dricker inte alkoholfri sprit rent. Hur smakar en alkoholfri ”whisky” tillsammans med soda? Eller ännu hellre i en klassisk kort drink som Whisky Sour. Här är världens första (?) test av whiskydrinkar man kan köra bil på!

Blindtestet Kan man göra alkoholfri whisky som liknar äkta whisky? Nja, en riktig whisky behöver hänga upp sina aromer på den ryggrad alkoholen utgör. Så utgångsläget för en alt-whisky är svårt, för att inte säga omöjligt.
De bruna alt-sprit-varianterna har smakmässigt ingenting med riktig whisky att göra. Men jämfört med vit alt-sprit smakar det å andra sidan mycket. En typisk alt-gin kan mycket träffande beskrivas som ”blomvatten”. De bruna varianterna smakar i jämförelse massor!

Det är amerikansk whiskey som utgör inspiration för kreationerna. Inte konstigt eftersom bartenders hellre jobbar med Bourbon än Scotch på grund av att jänkarnas stil är mer estrig och inte lika ekdominant med mindre beska.
Christian Carlbaum som ligger bakom svenska alt-whiskyn Kntcky Rye har haft whiskeyn Maker’s Mark som förlaga:
– Jag ville skapa något bourbon-liknande och har jobbat med ekfatsmaker som vanilj, torkad frukt, smörkola och pomerans. Utmaningen är att inte göra alt-whiskyn för godisaktig utan fula till smaken något.
Mexikanska pionjären ArKay är annars utgångspunkten för den som vill ge sig in i alt-sprit-branschen. Firman startades av Reynald Vito Grattagliano år 2007 och har växt till en mångmiljonindustri med total marknadsdominans i USA och Canada:
– Globalt säljer vi mer alt-sprit än alla våra konkurrenter tillsammans!
Distribution i Sverige och övriga Norden beräknas komma igång under våren. ArKay har också hämtat sin inspiration från amerikansk whiskey. Vilket kan verka underligt med tanke på att röken är så framträdande i firmans alt-whisky-utgåvor.

Men helt klart är man inne på ett intressant spår när man förser sina whiskyversioner med röksmak. Det handlar om ett naturligt rökextrakt, uppger Grattagliano:
– Vi fyller ett ekfat med vatten och väntar i två dagar för att sedan extrahera rökaromerna.
ArKays dekokter är koncentrerade med intensiva aromer. Alt-whiskyns rökighet är minst sagt besvärlig, en tjär-lik torr och elak rök. Riktig torvrökig whisky är full av estrar vilket gör röken fyllig och välsmakande.
Varför inte tillsätta socker för att runda av röktonen? Funkar inte. Avsaknad av alkohol i flaskan skulle göra drycken platt och barnkalasaktig, det skulle bli för sött helt enkelt.
I alt-sprit-branschen måste man nämligen tänka på kalorierna. Ett viktigt säljargument är att energi-innehållet ska vara noll. Målgruppen är hälsomedvetet folk och där uppfattas socker närapå farligare än alkohol!
Å andra sidan behöver kategorin inte ha så mycket kropp. Tanken med alt-sprit är inte att man ska dricka den rent. Det dummaste man kan göra är att spilla upp ”whiskyn” i en tumbler över en isbit. Det smakar bara illa. Whiskyn behöver ett sammanhang att verka i = en cocktail.
Det givna sättet att avnjuta en alt-whisky torde vara med sodavatten. Bubbligt osötat och friskt. Samtidigt som ”spriten” ges chans att glänsa? Det visar sig mycket riktigt att Whisky & Soda funkar fint, faktiskt överraskande bra.
Panelen studsar till inför röktonerna i ArKay-varianterna. Det brukar ju oftast vara en blended Scotch man späder ut med soda och då är visserligen röktonerna i minoritet. Men varför inte?
För den som gillar rökig maltwhisky kan ju detta vara en möjlighet. Notera att röktonerna absolut inte påminner om torvrök utan är betydligt mer brutala (i avsaknad av estrar och sötma).
Karamelltoner är andra referenser som får en att koppla till whisky. Den där brända söta tonen man kan få i en bourbon.
Den svenska fanan hålls högt i sammanhanget. Gnista fatlagrar sin dryck och undviker att kalla den whisky men det är så den marknadsförs – som en whiskyliknande alkoholfri drinkbas. Här kommer sötman fram i drinken och det är ”godare” och rundare.
Soda-baserade drinkar är överlag tänkta som refreshers. Något att släcka törsten med när svetten lackar. Det fina med de här versionerna är att de verkligen är törstsläckare som inte gör en trött. Det är bara att dricka på i all evighet…
I whiskydrinkarnas värld är Whisky Sour en höjdare. En sour är bland det godaste och fräschaste man kan dricka.
Lagrad sprit som whisky är ju inte helt lätt att mixa med andra smaker i cocktails. Därför funkar det okomplicerade sötsyrliga sammanhanget, whiskyn får fritt spelrum att göra sin egenartade grej.
Men hur går det med alkoholfri alt-whisky i en sour-mocktail – mock betyder oäkta/fingerad, alltså en cocktail-in-disguise! Avsaknad av sprit som bärande bjälke i kompositionen kan ju snarare stjälpa drinken.
Svenskarna brassar på med kryddor som kanel och kardemumma, faktiskt tänker man på juldrycker när man dricker alt-whiskyn rent. Men som med all alt-sprit ska de avnjutas i drinkar, aldrig solo.
Kntcky Rye och Gnista bjuder på maffiga sour-smaker där den förra är friskare och fruktigare och den senare lugnare åt äppelpaj-hållet med kanelstänk!
Ett måste är att skaka drinken med äggvita och vrida en citronzest över. Fluffet bär aromerna och citronoljorna lyfter doften (och maskerar den inte alltid angenäma ”whisky-lukten”).
Alt-whiskyn från ArKay trivs inte ett dugg i sour-sammanhang. ”Spriten” är för brutal och håller inte för att gå kortkort i en klassisk cocktail utan behöver spädas ut med juice eller läsk/sodavatten för att komma till sin rätt.
Bourbon-varianten håller nästan hela vägen. Om man nu kan acceptera att en ”bourbon” är rökig. Tanken är ju att efterapa lädertonen och den brända karamellen hos den alkoholstinna förebilden. Men det blir lite för mycket tjära mot slutet i sour-testet.
Ändå är det ArKay alt-Bourbon som bäst skapar en känsla av Whisky Sour i gänget. Citronångorna tvättar bort röken rätt bra i doften och smaken funkar faktiskt när man vänjer sig. Helt klart ett alternativ för den som vill ha en ursnygg sour i baren utan att riskera den minsta berusning!
Var köps alt-WHISKY?
Produkterna finns på webben (unbooze.se / caskcompany.se) eller i dagligvaruhandeln. ArKay kommer att lanseras i Sverige i mars 2021, till att börja med på drinksmart.se.
Carlbaum’s Kntcky alt-Rye befinner sig fortfarande på produktutvecklingsstadiet och ska lanseras så snart Christian Carlbaum är nöjd med balanserna.
Blindtest alt-whisky
Drinkarna har mixats av Sean Eden, barchef på Haymarkets Americain-bar i Stockholm. Alt-whiskyn har tappats om i neutrala provflaskor för att möjliggöra blindtestet. Panelen består av whiskyveteranen Henrik Aflodal samt Sean Eden.
Det är drinken som är betygsatt. Skalan är 1-5, från dåligt till världsklass. 0-1 är underkänt, 2 godkänt, 3 bra och 4 exceptionellt bra. Till vardags börjar man mixa från 2, den kräsne går in på 2,5-3. Från 3,5 och uppåt finns de fantastiska kombinationerna.
Whisky & Soda = 0,0% alkohol!
3,5/5p ArKay alt-Bourbon whiskey 0,0%
Mycket bra ”Skulle kunna ha varit en Ballantine’s i den här,” funderar Sean. Doften är nämligen lätt rökig. Luftig lättsam smak av rökta charekturier, avslutet bränner lagom mycket. Rätt bra men kanske för rökig? Ändå den mocktail som bäst passar in på beskrivningen ’Whisky & Soda’. Fast utan riktig spritkänsla då.
2,75/5p ArKay alt-Whisky 0,0%
Bra ”Doftar som en blended,” konstaterar Sean. Henrik får ”grogg-lukt av plast och björnlim.” Mest vanilj i smaken och lite kanel. Bränner mot slutet. Men som helhet inte otänkbar för den som givit upp alkohol och längtar tillbaka till smaken av whisky.
2,5/5p Gnista Barreled Oak 0,5%
Bra Här snackar vi inte whisky-aromer men visst är det spännande och piggt? Sötaktig kanel-doft. Nötiga lädertoner i smaken med brända karamellstråk, mildare avtoning. Trevlig smakrik Alt-sprit & Soda-drink.
2,25/5p Kntcky alt-Rye 0,0%
Okej Det luktar Champis! Och smakar gräddkola och vanilj. ”Mycket bourbon-vanilj och karamelltoner,” menar Sean. Men man tänker snarare på en spiced rum än whisky. ”Väldigt god att dricka, trots avsaknad av alkohol,” tillägger Henrik.
1/5p ArKay Japanese alt-Whisky 0,0%
Dålig Stinker av sur ved och tjära, tycker panelen samfällt. Torr illasinnad smak av liquid smoke, helt utan kropp och sötma. ”Det enda positiva är det bubbliga sodavattnet som dominerar halvvägs genom smaken,” säger Henrik.
alt-Whisky & Soda
- 1 del alt-whisky
- 3 delar sodavatten
Häll över is i kylt highball-glas. Dekorera med citrusskal.

(Whisky) Sour
3,5/5p Kntcky alt-Rye 0,0%
Mycket bra Här är en riktigt kul sour-drink. Har väl inget med whisky att göra men levererar fruktsmak a la candy crush ihop med tutti frutti. Smaken är gräddig, nästan åt vaniljglasshållet med kryddigt kanel-avslut. Fräscha smaker som värmer på.
3,25/5p Gnista Barreled Oak 0,5%
Mycket bra ”Ingen whisky sour kanske men good,” avgör Henrik. Söt fyllig smak med fruktkaramell, bra syra. Landar i kanelbulle och chokladmousse. ”Den är kul med smak av äppelpaj!” skrattar Sean.
2/5p ArKay alt-Bourbon 0,0%
Okej En rökig sour! ”Kanske inte så fruktansvärt god men mest åt whisky sour-hållet av alla drinkar,” avgör Sean. Smaken är alltså rätt bra med tjärtoner som inte tar över för mycket och drinken får ett pepprigt avslut.
1/5p ArKay Japanese alt-Whisky 0,0%
Dålig Seriously. Panelen är i chock. Det både luktar och smakar liquid smoke som med hjälp av äggvitan och sockret får en gräddig smak en bit in. Där vill alla stanna för det blir rätt coolt med röktonerna i bakgrunden. Tyvärr rullar drinken vidare in i en pepprigt tunn och avskalad eftersmak där finska tjärpastiller får allt att krascha.
-1/5p ArKay alt-Whisky 0,0%
Usch What the f*ck? Panelen ser ut som fågelholkar. Det luktar bajs och finkel och plast. ”Som att halsa ur en plastdunk som stått i gassande sol några dagar,” klagar Sean förbluffad. ”Extremt äckligt,” muttrar Henrik.
alt-Whisky Sour by Sean Eden
- 4 cl alt-whisky
- 2,5 cl citronjuice
- 1,5 cl sockerlag
- två äggvitor
Skakas med is i shaker, silas i kylt cocktailglas. Vrid citronskal över drinken. Tillsätt eventuellt några droppar Orange Bitters (alkoholfri från Carlbaum’s).