Vilken julakvavit är bäst? Vi har blindtestat julens brännvin och hittat dansk, norsk och svensk snaps som smakar mycket och gott. Mest imponerande är att stjärnorna O.P. och Aalborg inte överger sin grundkryddning. Det smakar kummin, anis och dill. Fast mer avancerat och komplext. Men på julbordet ska man satsa på vanlig snaps, storsäljarna är perfekta till sill och de andra läckerheterna.
Blindtestet Det är något speciellt med julnubben. Den ska gå att sippa på i stillhet som en solitär men också kunna intas till maten på julbordet.
Balansen är svår att uppnå. De stora akvavit-husen vill såklart bjuda på en lyxsnaps i klass med god whisky eller cognac. Utan att förstöra måltidsupplevelsen.
Dessutom ska stilen gå att känna igen. Man kan inte ta sig vilka friheter som helst. Vilket glöggföretagen gör. Men icke i samband med brännvinsbordet, det heliga, som svensken hedrat i hundratals år. Där sillen står i centrum. Den akvavit som inte får en att jubla ihop med sill är knappast värd namnet.
Det här blindtestet handlar först och främst om julakvavit. Sorterna har bedömts på egen hand för den egna smakens skull men också tillsammans med läckerheterna på julbordet.
Därför har vi plockat med klassikerna också, för att få en avstämning mot det som svenska folket vanligen dricker när det drar ihop sig till årets stora högtid.
Klasskillnaden är uppenbar. Vilket är naturligt. Akvavithusen vill ju göra något alldeles extra och lyxigt inför jul. Och det lyckas man med. Fanan hålls högt och nivån imponerar.
Danskarna överraskar med en Aalborg som krossar myten att kryddat brännvin skulle vara en endimensionell spritdryck utan större djup.
Danskarnas julvariant är en riktig ”sipping-snaps” man kan sitta med en evighet utan att tröttna. Jämfört med originalet Jubilæums, som är rätt vanlig av sig, ett unikum i snapsuniversum.
Norska Gammel Oplands julvariant slår också det mesta i brännvinsväg. Men så är den lagrad i 8 år på sherryfat vilket skapar många skikt i smakpaletten. Fatlagringen får en att undra vad det är i glaset men tack och lov rycker eftersmaken en tillbaka till verkligheten med smaker som bara kan tillhöra en akvavit.
Vanliga Oplands står inte långt efter. Båda är självklara för alla som är inkörda på långlagrad sprit. Elitdrickarnas snapskalas är alltid norskt!
Svenska klassikern O.P. Anderson är inte alls så klassisk i smakerna när det gäller jul-utgåvan. Den drar iväg åt citrushållet men utan att riktigt våga lämna den trygga kummin-hamnen bakom sig.
Det förunderliga är att julkryddningen bygger upp en julmustig sötma i snapsen som är väldigt smutt. Man har svårt att ställa ifrån sig glaset helt enkelt.
Vanliga O.P. är å andra sidan en mild sak som inte sticker ut men gör jobbet bra på matsidan med sin solida kummin/anis-stil.
En välkommen nyhet på julsnapshimlen är Herrgårds bidrag spetsad med maltwhisky och lagrad på sherryfat. Luftig citrusdriven smak med fin pomeransbeska och stadig kumminton. Allsidig till julmaten och alldeles underbar till en chokladpralin!
Två okända svenskar sticker ut på olika sätt. Haga Vinteraquavit ångar av dill i näsan men smakar läskande citrus som blir dill-mentolig i eftersmaken.
O Helga Natt luktar å sin sida kryddig julskinka med kardemummatjock smak som dock kommer av sig en aning. Men på julbordet till maten briljerar man å andra sidan.
Hela gänget kan man fira jul med på egen hand. De funkar närsomhelst. Före och efter maten och förresten hela vintern när man längtar efter något starkt att värma sig med.
Julsnaps på julbordet!
Hur funkar jul-akvavitan på julbordet? Här går de vanliga sorterna bättre, som ju är enklare i uppbyggnaden med snällare eftersmak. Det krävs större precision för att få till matchningarna med mat för de finare sorterna.
Mat & brännvin Sill är som vanligt vinnaren i matväg när det kommer till brännvin. Sillen var ju huvudrätt på det gamla brännvinsbordet.
Alla middagar av rang på 1700-talet började med att herrarna bet av ett par snapsar på stående fot samtidigt som man tog en munsbit av sill eller gravad lax, bröd och ost, samt korv eller torkat kött.
Det svenska smörgåsbordet växte fram på 1800-talet och det är delar av det som vi dukar fram under julen. Att kryddat brännvin passar så bra till inlagd/gravad fisk är alltså ingen tillfällighet.
Vårt traditionella kummin/anis- och dill-brännvin har finslipats genom århundradena framför det ursprungliga brännvinsbordet.
Danske testvinnaren Aalborg Juleakvavit är så dominant och genomträngande att den kräver kraftfull senapssill. Långlagrad Gammel Opland tar också stor plats och gör om smakerna hos maten, spännande och utmanande.
O.P. Andersons julsnaps är mer matvänlig och förutom till sill är det med gravad lax smaken blir eljest. Är man ute efter renodlade matsnapsar är nischade O Helga Natt och Prima Julsnaps bra val.
Särskilt O Helga Natt skapar annorlunda smaker ihop med skinka och bakad leverpastej. Prima är mer sansad och gifter sig bra med många saker på julbordet.
Nykomlingen Herrgårds Julsnaps poppas upp snyggt av gravlax, och blir istället mer jukryddig till Janssons frestelse. Inte överraskande går julvarianten av Linie-akavit bar ihop med havets läckerheter, från sillen till den rökta laxen.
Bland storsäljarna imponerar O.P. mest. Bättre nubbe till klassisk inlagd sill finns icke! Aalborg Jubilæums är också sillälskare men går lika bra till sovel också.
Men julmatens vinnare är det norska nationalbrännvinet Lysholm Linie Aquavit. Olika sorters lax och sill men också julskinka och ägg med rommajonnäs gör succé. Även lyxnubben Gammel Opland levererar brett men vill helst stanna på land för att umgås med skinkan, syltan och prinskorven.
En nyhet från ginbranschen är Lydén Akvavit som kombinerar citrus- och kumminskolan på ett elegant sätt. Snapsen är lite mer kräsen men funkar ljuvligt ihop med sill, rökt lax och Janssons. Enbärsstråket fångar in den rökta laxen på ett subtilt sätt.
Libbsticka Rågbrännvin är en kraftfull och kryddig snaps som förstärker röksmaken i laxen. Skål och låt er väl smaka!
BRÄNNVINET testades vid två tillfällen på redaktionen. Först provades de olika snapsarna blint i slumpvis ordning i aromglas vid rumstemperatur. Bedömningen gjordes på doft och smak och eftersmak, som vore det en whisky eller lagrad rom. Poängskalan är 1 till 5, från dåligt till världsklass.
Vid andra tillfället testades nubbarna till mat. Alla kombinationer gicks igenom och fick antingen tummen upp eller ner. Testpanelen utgjordes av tre provare med en samlad snapserfarenhet på över 100 år!
TEST: Julakvavit anno 2021
4,5/5p Aalborg Juleakvavit 47%
Världsklass En sipping-snaps! Den här akvavitan intas med självklarhet rumstempererad i ett provningsglas som den finaste whisky. Doften som ifjol hade inslag av rotselleri och grönsallat har nu rotat sig i akvavitmyllan på riktigt med friska kummintoner och gnistrande citrusskal. Kummin och kokt dill gömmer sig längre ner i glaset. Oj vilken härlig forza! Smaken är tät och komplex med pirrig kummin och koriander följt av friska dillfrön åt parfymhållet samt en härlig karamelltjocka a la julkaka som balanserar de mer ettriga tonerna finfint. Lång eftersmak som är pors-mentolig och varm med en underbar rund julkaksfeeling. I botten kummin och kryddpeppar, på djupet tillochmed en sorts sälta. En sprudlande eterisk söt-finish som är bittert aromatisk. Den danska brännvinstraditionen i högform!
PÅ JULBORDET: Akvavitan är dominant och just därför så spännande att matcha till mat. Passar till senapssill, rökt lax, skinka med senap och Janssons frestelse. Flödande kummintoner med senapssill som dessutom sötar på bra. Rökt lax gör nubben väldigt kummineterisk samt pikant rökfragrant! Till skinkan mer syrlig och sherryaktig, och till Janssons härligt söt med eteriska övertoner. Dansk lyxsnaps gör sig bra på det svenska smörgåsbordet!
Aalborg Juleaquavit tillverkas av Anora i Norge. Kryddad med kummin, dillfrön, fänkål, pomerans och koriander, Sockerhalt: 5 gram/liter. SB-nr 11262, 299 kr
4,25/5p Gammel Opland Juleaquavit 8 år 41,5%
Världsklass Fenomenal sötaktig snaps med tjock whiskylik smak som ändå är härligt citronzestig. Stilfull doft av anisfrisk stensöta och oljig kummin/tobak som är citronpigg också. Sötstinn kropp i munnen. Det smakar citronlemonad med tydliga kummintoner. Snapsen är djupt ekdiktad men ändå ren och okomplicerad vilket är bra. Lång citronkaramellig finish med lädertoner och lakrits på djupet och kumminstråk som förlänger. Utsvävningarna får en att undra vad det är i glaset men eftersmaken gör detta till en riktig snaps = exceptionellt bra! Jämfört med originalet som legat 2 år på ekfat är den här 8-åringen sötare med mer djupgående smaker. En riktig dricksnaps i superligan som är svår att ställa ifrån sig.
PÅ JULBORDET: Inlagd sill, rökt lax, Jansons frestelse samt sylta och konfekt. Sillen bjuder på dagens bästa kombo. Rund komplex smak som är både syrlig och kryddig med silltoner under. Börja julbordet här! Gå sedan vidare med den rökta laxen som gör Opland sötare sherryfatsaktig med tilltagna brännvinstoner i eftersmaken. Janssons ger nubben en pikant karaktär med bra värme. Syltan gör brännvinet fylligt med härlig syra. Ihop med en pralin framhävs chokladsmaken med en örtig, kryddlång eftersmak av söt ek.
Gammel Opland Juleaquavit görs av Anora i Norge. Akvavit med smak av kummin, anis, lakrits, citrus. Lagrad i 8 år på sherryfat, Sockerhalt: 13 gram/liter. SB-nr 11190, 149 kr (35 cl)
3,75/5p O.P. Anderson Julaquavit 40%
Mycket bra Livlig citrussöt akvavit åt pepparkakshållet. En annorlunda sipping-snaps som passar alla, både kvinnor och män. Det luktar inbjudande av julkaka/julmust med pors och kummin samt såklart fänkål. Testets sötaste snaps med pepparkaksglass och kanderad apelsin i munnen. Strax en citrussaftig stramhet, som byts i en mer avspänd julmustig feeling med kanel. Lång lågmäld avslutning över julkaka med kanel och parfymerad torkad pomerans som gör avslutet rätt strävt men pepparkakbottnen är ju för charmig! Bättre balanserad än förra årets upplaga.
PÅ JULBORDET: Inlagd sill och gravlax. Sillen framkallar en rund mastig sötma hos snapsen. Till gravlaxen söt, julkryddig och sherry-tjock smak där den feta fisken kommer fram bra mot slutet.
O.P Anderson Julaquavit produceras på O.P:s destilleri i Matfors. Akvavit kryddad med kummin, anis, fänkål, kanel samt pomerans och lite sherry, Lagrad på cognacsfat. introducerad 2015. Sockerhalt: 10 gram/liter. SB-nr 40071, 209 kr (50 cl)
3,5/5p Haga Vinteraquavit 45%
Mycket bra Haga är verkligen här för att stanna. En vintersnaps som håller hög svansföring, expressiv och uttrycksfull! Doftmässigt går akvavitan tungt på dill uppbackad av kummin och faktiskt en sorts hummersötma. Utsökt balans med sting. Smaken har kropp och är fyllig. Lugn start brister ut i sprittande dill med krämig kummin. Mot slutet isop-mentolig smak med tydlig skalbeska och kryddiga tonert. Lång lätt ren eftersmak som är blommigt dill-eterisk. En citrus/dill-tokig snaps out-of- this-world.
PÅ JULBORDET: Passar till inlagd sill och gravlax samt rökt lax. Haga är så dominant men sillen äter sig in och levererar en lång sötsmarrig eftersmak. Med rökt lax frisk stor brännvinssmak där röktonerna kommer tillbaka i slutet. Gravlaxen gör smaken otroligt dillig och brännvinsskarp med dill-lax i refrängen.
Haga Vinteraquavit produceras av Multibev. Akvavit på klassisk bas av dill, kummin och fänkål, varsamt smaksatt med citronzest. SB-nr 40597, 300 kr
3,25/5p Herrgårds Julsnaps 38%
Mycket bra Nya julvarianten av Herrgårds är ett snyggt smakbygge av kryddmästare Jonas Odland. I förstone en apelsin/citrus-snaps men alltmer återhållsam och julig ju längre smaken framskrider. Blommig arom av gurkskal nedbäddad i honungslag med apelsinblom. En god julig bouquet. Smaken är förvånansvärt luftig åt citrushållet med korianderdriv i basen och apelsinskal samt pomeransbeska efterhand, kummintonen kommer igång sent. Lång smörig/oljig eftersmak med lätta besksöta skaltoner och kittlande nejlikakrydda samt en fläkt av anis.
PÅ JULBORDET: Också en hit på julbordet med lyckade matchningar, från senapstill och gravlax till Jansons frestelse och faktiskt mörk choklad. Ihop med senapssillen julkryddig smak med stor skalbeska och feta fisktoner mot slutet. Laxen gör snapsen poppigt lätt med äpplig Champis! Janssons framhäver den julkryddiga sidan med citrusfräschör. Till chokladen fyllig pralinsmak med jordgubbsfyllning…
Herrgårds Julsnaps produceras på O.P:s destilleri i Matfors. Baseras på Herrgårds Aquavit som är kryddad med kummin, fänkål och koriander, spetsad med 7-årig maltwhisky och lagrad på sherryfat i tre månader. Den julkryddiga touchen kommer av färska apelsinskal som macererats med sprit och extrakt av kryddnejlika, ingefära och kardemumma. Sockerhalt: 10 gram/liter. SB-nr 86308, 279 kr
3,25/5p O Helga Natt Julsnaps 40%
Mycket bra Laidback och lite spännande men otypisk nubbe. Här snackar vi karaktär direkt. Brännvinet luktar bröstkaramell och kryddig julskinka a la Cajsa Warg med nejlika-toner. Rund fat-fyllig smak som av lagrat äppeldestillat. Nästan whiskylik med en kardemummakakig utgång in i en lättare och spritig finish som är strävt pomeransbesk och rätt så ren. Efteråt ekon av apelsinskal. En riktigt bra snaps men den kommer liksom inte igång ordentligt. Man hade velat ha mer fart i eftersmaken – men som matsnaps alldeles förträfflig.
PÅ JULBORDET: Matjessill och ägg med rommajonnäs samt julskinka och bakad leverpastej. En finfin matsnaps. Matjesen levererar en perfekt karaktärsfull smakupplevelse. Äggen gör snapsen fruktigare med en pikant julig ton och söta knastrande romkorn. Oj vad god snapsen blir till skinka med en speciell sträv eftersmak. Med pastej i munnen smakar brännvinet pepparkaka med kummin och äppeltoner, en riktigt cool kombo!
O Helga Natt produceras av Bergslagens Destilleri I Örebro. Vetesprit kryddad med pomerans och kardemumma som legat på ekfat i ett halvår. Sockerhalt: 3 gram/liter SB-nr 34119, 279 kr
3,25/5p Qvänum Jule Aquavit 38%
Mycket bra Den här går hem. Clean och balanserad, en lättdrucken julsnaps man inte behöver fundera mycket kring. Doften sticker ut mer än smaken som är återhållen. Qvänum doftar sötlakrits förstärkt av honung med lite fruktkaramell som toppnot. Snällare sötlakrits bär smaken, med sälta under. Ljusare kornsädig sötma av honung lyfter. Ren halvlång och halvtorr final där lakritshonungen flämtar bakom ett fint korianderpirr. Vilsam och smålyxig.
Qvänum Jule Aquavit görs i Kvänum i Vara. Destillat av kornmaltsöl från egna bryggeriet kryddas med kummin, enbär, fänkål, koriander, peppar och citrus. Därefter lagras snapsen på ekfat i 8 månader. Sockerhalt: 5 gram/liter. SB-nr 86308, 279 kr
3,25/5p Oppigårds Julsnaps 38%
Mycket bra Snygg karaktärsfull snaps som är lagom julig. Den har en stram etanolig ådra men upplevs inte som så tunn ändå. Parfymerad doft av kardemumma och kryddnejlika som är torrt fragrant till karaktären. I mitten en sötaktig ton av fikon, bakom syltade apelsinskal. Frisk lätt smak, kanel föregår blommiga toner och citrus. Halvvägs etanolig, mot slutet apelsinfromage och mumma. Lång finish över kanel/kardemumma med en allt stramare pomeransbeska som görs torr och lite kärv av sprittonen.
Oppigårds Julsnaps görs av dala-bryggeriet med samma namn. Kryddmacerat destilleras i kolonnpanna men man låter även kryddor ligga och dra efteråt, varpå filtrering sker innan buteljering. Kryddor: kummin, fänkålsfrön, kryddnejlika, kardemumma, kanel, timutpeppar, citron- och apelsinskal. Sockerhalt: 12 gram/liter. SB-nr 86308, 279 kr
3/5p Prima Julsnaps 38%
Bra God och snäll i stilen. Doftmässigt handlar det om kummin och citrus a la YES med en lite tvålig godartad feeling. Smaken är friskt eterisk av kumminfrö med lätt anissötma. I år har man tonat ner citronglädjen vilket är bra. Nu mer typisk akvavit-stil som ligger rätt i traditionen. Sötman dämpar utlevelsen i avslutet något. Finishen är ren och citrusaktig med dadelsötma som ger kropp. Snäppet vassare än ifjol men kanske i sötaste laget, men så är det ju jul!
PÅ JULBORDET: Mångsidig matsnaps som passar till gravlax och prinskorv, men också matjessill och sylta. Rund och god till sillen, ihop med gravlax fyllig smak av dadlar, till korven rund och söt smak med härligt vibrerande eftersmak. Och med syltan sötsyrlig mjäll smak!
Prima Julsnaps produceras på O.P:s destilleri i Matfors. Akvavit kryddad med kummin, anis, fänkål, Smaksatt med cognac, citronzest samt sötad med dadlar. Sockerhalt: 12 gram/liter. SB-nr 86308, 279 kr
2,75/5p Bröderna Bommen Julsnaps 41%
Bra Absint-style? Riktigt charmig kryddning men ingen typisk snaps. Det luktar lakrits/citrus-läsk! Typ anis och citrus med blommiga övertoner. I munnen växtsav och karamell med kärv spansk körvel och anis. Bastant fatig kropp. Lång metallisk stensöta-finish, fet fänkål slätar över. Det här är originellt men svårt att hantera i ett snapsglas fast till mat smaksatt med fänkål kan det gå. Fast inte på julbordet. Kanske efteråt som avec för den som är pastis/absint-nörd…
Bröderna Bommens fatlagrade julsnaps görs i bränneriet i Sundsvall. Basspriten är gjord i en holländsk kopparpanna på vete och har sedan legat 2 år på två bourbonfat. Parallellt har man lagrat sin kryddsprit på enbär, lakritsrot, koriander, stjärnanis och citron på ett mindre fat av svensk ek lika länge. De tre faten blandades samman sommaren 2022. 174 flaskor julsnaps blev det. Inget socker tillsatt. SB-nr 86308, 279 kr
2,25/5p Benchwarmers Vinterbrännvin 37%
Okej Minst sagt udda som snaps. Friskt sötaktig odör av enbärskola med eterisk gräsighet gränsande till saggig. Alkoholdriven tunn smak som är gräsigt besksavig och efterhand förstärks av mentolbeska. Savig gröneterisk eftersmak som är lång och luftig. Borderline-personlighet i efterdyningarna som börjar med en mentolig skalbeska som mer och mer övergår i saggig gräsbeska. Hur man landar den här nubben beror på vilken form man själv är i. Ovan snaps gjord på överblivna ölrester från bryggeriet.
Benchwarmers Vinterbrännvin görs av Benchwarmers bryggeri i Helsingborg på gammalt öl. Kryddas med enbär, kardemumma och apelsinskal. SB-nr 86461, 219 kr (50 cl)
2/5p Lysholm Linie Aquavit Christmas Edition 41,5%
Okej Verkligen lowkey med närapå alt-snaps-feeling (=alkoholfri). Dämpad doft av senapskorn och kummin med lite pomerans och anis. Känns anonym. Bitter start i munnen med en säregen salmiaksälta och stapplande kummin. Får liksom inte fart. Halvtorr allvarlig avslutning med anisbeska på citronkaramellig bas. Mer kraft än fjolårets blandning som var tamare. Svårhanterlig och lite för tuff för att drickas som den är i juletid. Bättre som matsnaps till framförallt sillen!
PÅ JULBORDET: En höjdare till havets fångst! Sillen och den rökta laxen gillar Linie Xmas. Med inlagd sill lagom kryddig brännvinsmak, till senapssill halvtorr smak av sherryfat i början, innan silltonerna kommer fram. För den som har rökt lax på julbordet är den norska julsnapsen ett måste. Rund smak med översvallande söt lax, en gjuten kombo.
Linie Aquavit Christmas Ed görs av Anora i Norge. Akvavit på kummin, fänkål och citrus. Lagrad i 4 år på sherryfat. SB-nr 86461, 219 kr (50 cl)
TEST: Tidlös akvavit
4/5p Gammel Opland Aquavit 41,5%
Suverän Det är den tydliga ekfatskaraktären som skiljer ut Opland från merparten snapsar därute. Faten ger akvavitan kropp och fyllighet plus en ospritig rundhet. Snapsen luktar saftigt och rikt av kummin och koriander. Lagrad långvarig smak som är komplex. Kummin och fat framkallar en whiskylik smak som toppas av lite baconsälta mot slutet. Eftersmaken är sammansatt och lång.
PÅ JULBORDET: Skinka med sötstark senap, sylta, prinskorv och rökt lax.. Skinkan gör Opland sötkryddig, fänkålstonerna hittar skinksmaken och senapen! Syltan ger nubben en söt start följt av eterisk krydda, avancerad krävande kombo. Korven lockar fram rika sherrytoner och gör snapsen riktigt komplex med fetare toner i eftersmaken, impressive! Till rökt lax saftiga röktoner, mycket fat och mer kummin.
Gammel Opland produceras av Anora, finns även i boxen Norsk Aquavit. Kryddning: kummin, citrus, dill; fatlagrad 26-28 mån. SB-nr 70624, 349 kr
4/5p Lysholm Linie Aquavit 41,5%
Suverän Den norska urnubben som seglat över världshaven gör sin grej fullt ut. En balanserad, rik och komplex akvavit. Djupgående kummin i nosen, som är aromatiskt livlig med lite peppriga fattoner, gör aromen komplex. Annars rundar ekfaten av smakerna och integrerar kryddorna i helheten. Smaken är halvtorr med sprudlande kummin-sötma och fragrant koriander samt dillsyrliga övertoner. Eftersmaken är långvarig och savande med sherrytoner och växande fänkål. Ekpirret vill liksom aldrig ge sig. High class = överklass!
PÅ JULBORDET: Julens vinnare till maten. Kombinationerna sitter i det närmaste perfekt. Testa senapssill, rökt och gravad lax, ägg med rommajonnäs, men också skinka med sötstark senap. Sillen gör akvavitan utpräglat ekig i smaken med en söt ton av äpplen/fallfrukt, följt av ett sillsött avslut med kummin. Den rökta laxen dominerar, uppassad av kummintoner från snapsen, medan gravlaxen gör Linie kumminstor följt av en mastig laxfet eftersmak med fina fattoner. Romägget gör Linie sötstinn och stingligt örtig till smaken men bäddar in brännvinstonerna väl i eftersmaken. Skinkan gör ånyo snapsen kumminstor och varm, senapssötman drar kombon, och eftersmaken får en intressant ton av anismentol!
Lysholm Linie produceras av Anora. Finns även i boxen Norsk Aquavit. Kryddning: kummin, dill, pomerans, fänkål; lagrad 16 mån sherryfat. SB-nr 59, 289 kr
4/5p Lydén Akvavit 40%
Suverän Den här snapsen inger respekt. Doften är sirligt kummin-eterisk med en lätt citruspuss. Smaken är torr och kumminputtrande med en sötaktig malörts-vibe och salta citrusskal mitt i. Lång lågintensiv eftersmak där kummin och torra dillkronor får en puff av enbär. Komplex avancerad smak med en final som ändå är rätt lätt. Storyn bakom är rätt fantastisk. Far och son Lydén skulle ta fram en gemensam nubbe. Den äldre gillar den klassiska kummin/anis-stilen och den yngre är mer för modern citrusbetonad snaps. ”Bråket” slutade i största lycka när man helt sonika tömde nubbarna i samma bytta. Den perfekta akvavitan var född! För bra är den, väldigt bra tillochmed.
PÅ JULBORDET: En förträfflig matsnaps till inlagd sill, rökt lax och Janssons frestelse. Brännvinet vägleder sillen med saftigt kumminbrännande smaker och feta fisktoner i bakgrunden, väldigt gott! Ännu bättre är kombon med rökt lax där kummin ånyo saftar på med enbärstyngd som följs av en laxrökig eftersmak. Nubben gör Janssons godare med kanel- och lakritstoner samt en potatisfet enbärsavslutning.
Lydén Akvavit görs på gindestilleriet i småländska Ljungby. Huvudkryddor är kummin och dillfrö som stöds av enbär, malört, lingon, citrusskal och fläderblom. Inget socker tillsatt. SB-nr 42, 284 kr
3,75/5p O.P. Anderson Aquavit 40%
Suverän Balanserad och närmast perfekt för svenska gommar. Men så handlar det om en institution som lärt svenskarna allt om brännvinstraditionen. Allt sitter där det ska. Från kummin till fänkål och lagom mycket värme i avslutet. Snapsen doftar friskt av kummin och lite anis, med lagom etanoldriv. Smaken är rikt sötaktig med kummin i högsätet. Aromatisk örtighet avancerar ihop med blommiga toner. En druvig karamellsötma bygger kropp och bär fram kryddorna fint i eftersmaken. Slutklämmen har drag av äppelsprit. Imponerande bra utfört!
PÅ JULBORDET: Inlagd sill och senapssill, rökt och gravad lax, samt ägg med rommajonnäs. O.P. är den bästa nubben till inlagd sill, balansen är perfekt! Senapssillen plockar fram kummintoner och sötma med mineraler i eftersmaken, en klockren folklig kombo. Rökt lax förlöser kummintemat och gör brännvinet sötare varpå den syrliga laxen växer i avslutet – en oväntad exotisk matchning. Gravlaxen gör nubben lite kort och besk men med lite hovmästarsås sitter allt som det ska. Äggsmaken dras framåt av en fet sötma från nubben som växer med mineraler och viss beska, karaktärsfullt och utmanande.
O.P. Anderson produceras på O.P:s destilleri i Matfors. Kryddning: kummin, anis, fänkål. Kryddspriten blandas med lite sockerlag, sprit och vatten och får mogna ett halvår på ekfat innan den färdiga 40%-iga akvaviten blandas till med mer vatten och sprit. Sockerhalt: 6,5 gram/liter. SB-nr 42, 284 kr
3,75/5p Libbsticka Rågbrännvin 38,8%
Suverän Verkligen en snaps som går utanför ramarna. Toner av örtig selleri med rätt sötaktig smak åt fänkålshållet och en lagom kryddig chili-avslutning. Man vill liksom inte gå vidare med de andra sorterna i blindprovningen med tanke på allt som finns att upptäcka i glaset. Från timjan och körvel till verbena – komplex smak.
PÅ JULBORDET: En snaps som kräver kraftigare smaker i maten. Passar till rökt lax samt ägg med rommajonnäs. Den rökta laxen förstärker lakritstonerna i Libbsticka-brännvinet med en fet laxton i finishen som också får en sotig röksmak. Med ägget i ryggen får brännvinet en rund oljig smak av selleri och sötlakrits. Äggsmak med romsälta växer tillbaka i eftersmaken.
Libbsticka är producerad av Ruus af Selknä. Gjord på rågbrännvin från Gripsholms Destilleri. Kryddning: färsk libbsticka, färska älggräsblommor. Inget socker tillsatt. SB-nr 82949, 370 kr (50 cl)
3,25/5p Gammal Norrlands Akvavit 40%
Mycket bra Väldigt god svensk-klassiskt kummin-brännvin med fatiga, örtiga toner. Akvavitan får kropp och rondör av sherryn som märks i den saftiga sötsyrliga smaken och den spänstiga kärnhusfrukten i avslutningen där också anis och fänkål stökar runt med växande kummintoner. Härligt sträv finish – bravo!
PÅ JULBORDET: Senapssill, rökt och gravlax. Gammal Norrlands serverar en symbios av senapssill och brännvin där smakerna smälter samman till en fyllig och jämn brännvinssmak av fänkål och sherry – smutt! Med rökt lax får snapsen en saftig sherry-frisk smak med mycket kummin och lite anis samt rökt fisk i eftersmaken. Brännvinet får en fin rondör av den lätta sältan hos gravlaxen men eftersmaken är kanske lite för sherrysöt?
Gammal Norrlands produceras av Anora, finns även i boxen Svenska Nubbar. Kryddning: kummin, anis, fänkål, sherry. Sockerhalt: 8 gram/liter. SB-nr 262, 229 kr (50 cl)
3/5p Östgöta Sädesbrännvin 40%
Bra Östgöta Sädes sticker av i snapssammanhang, enas panelen om. Den är raka motsatsen till spritig. Hellre sötsyrlig åt svagdrickehållet med belgiska fruktöl-toner = märkliga smakbrytningar! Nosen har en mousserande maltig fruktbubbel-feeling. I munnen sockerdricka med kummin och sherrylik russinsötma. Verkligen udda och gjord för att möta upp maträtter.
PÅ JULBORDET: Skinka med senap, prinskorv, senapssill, rökt lax och choklad! Skinkan förlöser citrusen i snapsen med en frisk skalbeska som bär eftersmaken. Prinskorven ger sädesbrännvinet är ölig kryddig sötma med fin syra i eftersmaken som stramas upp något av korvtoner. Senapssillen ger det sötaktiga brännvinet lite syrliga toner. Till laxen får brännvinet en sötfyllig smak med komplex rökig mitt som ger karaktär åt eftersmaken – en äventyrlig kombination! Men allra bäst är chokladpraliner till Östgöta Sädes som får en söt fyllig smak med nougat-feeling och sötaktig chokladfondant i eftersmaken – vilken delikatess!
Östgöta Sädes produceras av Anora, finns även i boxen Svenska Nubbar. Kryddning: kornmalt, russin, honung. SB-nr 16, 229 kr (50 cl)
3/5p Hallands Fläder Brännvin 38%
Bra Söt i stilen med sockrig ren doft. Mer sötaktig gräddkola i smaken än fläder som ändå kommer fram något i eftersmaken. Dock mer läskartad flädercider än brännvinsaktig. Ändå vägvinnande med sin sötma, man vill helt enkelt spilla upp en skvätt till…
PÅ JULBORDET: Passar till det mesta om man gillar den friska flädersmaken! Från inlagd sill, matjessill och gravad lax till sylta och bakad leverpastej. Fiskarna gör smaken frisk och söt och lättsam. Syltan och pastejen lockar fram extra mycket fläder/citrus hos nubben.
Hallands produceras av Galatea. Kryddning: fläderblom, enbär, kanel, kummin. SB-nr 7, 259 kr
3/5p Aalborg Jubilæums Akvavit 40%
Bra Den danska klassikern är verkligen stilren och välbalanserad. Mild doft av dill och koriander mot gräddig bakgrund. Fyllig smak av koriander med sötaktig dill i ryggen, som lättar och försvinner i eftersmaken. Utgången är nämligen eteriskt lätt med spridda örtpuffar – vilket ju är gynnsamt i matsammanhang.
PÅ JULBORDET: Bred dansk matsnaps! Inlagd sill, gravlax och rökt lax samt julskinka, prinskorv och leverpastej. Sill och Aalborg är perfekt, fisken får snapsen att leva upp och bli härligt eterisk. Med gravlax en tung syrligt stram kombo som också är kryddvarm. Den rökta laxen ger snapsen en söt vingummiton med bra eftervärme. Aalborg blir istället rund och söt med skinka, med pikant koriander i eftersmaken. Korven gör snapsen syrligt dillig och god. Bakad leverpastej är ändå topp-matchningen. Snapsen får en syrlig smak av pastejen som är i total balans.
Aalborg Jubilæums görs av Anora i Norge. Dillfrö och korianderfrö destilleras i pot still och lagras sedan på fat av amerikansk vitek. Slutligen späds akvavitan med kolonndestillerad vetesprit. Detta är världens bästsäljande akvavit och marknadsförs som det ”kumminfria” alternativet till originalet Taffel som enkom baseras på denna krydda. SB-nr 178, 259 kr
2,75/5p Herrgårds Aquavit 40%
Bra Kultiverad snaps som lånar influenser från maltwhisky och lagrad rom! Fyllig rom/kola-doft med salta katten-vibbar, helt utan spritbett. Kakig fruktsyrup med sötlakrits i munnen som har rätt bra driv med kryddighet från whiskyfaten. Dock fadd kumminton, man vill ha mer. Mer en matsnaps som gillar fet mat.
PÅ JULBORDET: Herrgårds gillar senapssill och prinskorv. Sillen ger nubben en sött karamellig smak med whiskytoner i avslutet! Korven gör smaken större och sötare med finfin balans i eftersmaken.
Herrgårds produceras av Anora, finns även i boxen Svenska Nubbar. Kryddning: kummin, fänkål, korianderfrö, maltwhisky. Lagring 6 månader på sherryfat. Inget socker tillsatt. SB-nr 26, 229 kr (50 cl)
2/5p Skåne Akvavit 40%
Okej Rätt neutral i stilen, brännvinet gömmer sig liksom. Inte mycket doft och tunn i smaken med sädiga toner. i avslutet flämtar kummin till. Nybörjarsnaps som inte gör någon förnär.
PÅ JULBORDET: Drunknar lätt i den tunga julmaten men till gravlax är Skåne utsökt med en rund fin beska!