SOMMARENS HÖGTIDER nalkas vilket betyder att smörgåsbordet ska dukas upp. Sillen är den självklara aptitretaren och den kräva brännvin! Eller akvavit som den bemedlade medelklassen skulle säga – alltså traditionellt kummin-baserat dryckjom.
Fisk hör sommaren till vilket betyder gravad lax och kanske kallrökt dito till. Vill man lyxa till det ska de romtoppade ägghalvorna med majonnäs och dill fram. Och såklart gubbröran som är en härlig mix av ägg, ansjovis, rödlök och potatis samt gröna örter.
Omistlig smårätt från det varma köket är västerbottenpajen. Detta är grundbultarna i svensk mattradition. Har man inte med något av detta när den kanske största högtiden på året ska firas infinner sig inte den riktiga sommarstämningen!
Med brännvinskulturen är det sämre ställt i den svenska menigheten. Därav denna gedigna genomgång och utbildning i den mest svenska, och nordiska, delen av vår gemensamma mat- och dryckeskultur. Alltså en bruksanvisning i hur brännvinsbordet skall användas.
De yngsta må undantas, men varje vuxen man och kvinna, som brukar alkohol i någon form, bör anamma denna underbara värld av smaker.
Att tacka nej till den berusande känsla av samklang mellan mat och dryck, som sekler av generationer manglat fram, är inte bara respektlöst utan också dumt eftersom man ,issar något alldeles fantastiskt.
Så bejaka glädjen i att avnjuta samma drycker som 1800-talsmänniskan gjorde till den husmanskost vi danat. Detta är i sanning vad alla människor bosatta i Norden borde få uppleva något gång under sin levnad.
Säkert är det så att merparten av de som läser denna hyllningstext till brännvinsbordet (som vårt sommarfirande grundas på) redan är taggade till tusen att få veta vad vi kommit fram till.
Som ingen annan tar The Spirits News brännvinsdrickandet på djupaste allvar. Vi har nämligen blindtestat smårätterna på smörgåsbordet mot de största och mest kända snapssorterna i Sverige, Norge och Danmark.
Extra intressant är såklart de andra nordiska akvavit-sorterna som aldrig förr matchats mot våra svenska smårätter. I Danmark och Norge har man faktisk helt andra vanor, vilket ju också kryddningen av deras topp-nubbar speglar.
Vill du veta hur varje snaps smakar, kolla in största blindtestet av akvavit och kryddat brännvin här.
Fyra olika brännvinsbord till sommarfesten!
Mat & Brännvin Här kommer ett gäng ”smakflätor”. Alltså kombinationer av smårätter och brännvinssorter. Testa dig fram stegvis bland maträtterna och byt snaps på vägen.
Tre brännvinssorter behövs. Viktigt är att tugga ur maten någorlunda innan snapsen intas. Och det är VIKTIGT att inte svepa ”helan” utan bara fukta läpparna. Du vill INTE slå SÖNDER smaklökarna med 2 cl starksprit, utan i mildhet njuta av smakerna. Sippa försiktigt alltså.
Då kommer du att hålla hela vägen också. Alkohol tröttar ut folk, smaksensationer piggar upp. Låt gärna ölet vara alkoholfritt, så blir snapsandet ännu mer givande.
Skål tamejfan! Och njut av de berusande aromer det nordiska spritarvet har att erbjuda:
KLASSIKERN: O.P. Anderson Original, Aalborg Taffel, Linie Aquavit
- Inlagd sill & O.P. Original – Friktionsfritt och bara gott!
- Matjessill & Aalborg – Krävande, utmanande smak men ren eftersmak
- Senapssill & Linie – Fyllig komplex kombo
- Gravlax & Aalborg – Uppstudsig grönskande eterisk smak som är ren
- Gravlax & Linie – Syrligt god kumminfyllig smak
- Rökt lax & Linie – Rik och sherryfatsrökig!
- Rökt lax & O.P. Original – Mjukt kumminsöt smak med sötsyrlig lätthet som smälter samman med röklaxen
- Gubbröra & Aalborg – Savande söt, kumminstark smak som är karaktärsfull
- Ägg med majonnäs/rom/dill & Linie – Savande rik, syrligt citron-fräsch smak
- Västerbottenpaj & Linie – Söt och brödigt kumminkryddig smak med bra värme (perfect match)
KONNÄSSÖREN: Gammel Opland, Gammal Norrlands, O.P. Anderson Klar
- Inlagd sill & O.P. Klar – Frisk behaglig dill-karaktär med sillkryddig eftersmak
- Matjessill & Opland – Sherryfatad komplex smak men ren eftersmak
- Gravlax & O.P. Klar – Rund dillig laxsmak och ren, söt brännvinston som värmer
- Gravlax & Norrlands – Fyllig sötaktig smak som är smarrigt good!
- Rökt lax & Norrlands – Komplex aromatisk anissmak som är behagligt sötrökig!
- Gubbröra & Norrlands – Fyllig kumminsmak med temperament
- Ägg med majonäs/rom/dill & Opland – Syrlig som sherryfatad whisky med mycket fattoner och värme
- Västerbottenpaj & Opland – Fatkryddig kumminstil med mycken västerbottenspaj!
NOVISEN: O.P. Anderson Björk, O.P. Anderson Petronella, Kryddgårdens Flädersnaps
- Senapssill & O.P. Petronella – Äppelsötvinig och mjukt senapskryddig!
- Skärgårdssill & Flädersnaps – Fräsch flädersyrlig som är kontrastrik med dillig sälta
- Gravlax & Flädersnaps – Mjuk, nyanserad, fläder-frisk smak
- Rökt lax & Flädersnaps – Fläderrökig citronkaramellsmak…
- Rökt lax & O.P. Björk – Aromatiskt lätt kumminsöt smak med rökluftig eftersmak
- Rökt lax & O.P. Petronella – Äpplig kumminsmak med sälta
- Ägg med majonäs/rom/dill & Flädersnaps – Läskande lädermak med bra krydda och feta äggtoner i eftersmaken
- Gubbröra & O.P. Björk – Lätt kumminsöt smak som är dill-eteriskt pigg!
- Västerbottenpaj & Flädersnaps – Sötglad, frisk, citronsyrlig smak
100% SOMMAR: O.P. Anderson Original, Klar, Björk
- Inlagd sill & O.P. Klar – Frisk behaglig dill-karaktär med sillkryddig eftersmak
- Matjessill & O.P. Original – Klassisk harmonisk matchning med bra kryddrag i avlutet, bara good…
- Gravlax & O.P. Klar – Rund dillig laxsmak och ren, söt brännvinston som värmer
- Rökt lax & O.P. Original – Mjukt kumminsöt smak med sötsyrlig lätthet som smälter samman med röklaxen
- Rökt lax & O.P. Björk – Aromatiskt lätt kumminsöt smak med rökluftig eftersmak
- Västerbottenpaj & O.P. Björk – Björksavigt sträv smak med västerbottensost i eftersmaken, sjangtilt snapslik!
LÄS MER: Sommarens största SNAPS-test!
Matchningar: Kryddat brännvin till maten
Blindtestet Vi har testat elva av de mest kända snapsarna mot de nio vanligaste rätterna på sommarens smörgåsbord. Av 99 kombinationer funkar 51 väldigt bra.
Vilket är rätt imponerande, att varannan kombination av starksprit och mat går hem. Det säger en del om vår svenska mattradition, detta är rätter som går bra att dricka akvavit till.
Vår panel består av fem personer, tre män och två kvinnor. Alla gillar starksprit och har livslång erfarenhet av det svenska smörgåsbordet. Nedan redovisas topp-kombinationer som går hem hos en majoritet av testarna, samt aningen mer udda utmanare som gillas av delar av panelen.
AKVAVIT & KRYDDAT BRÄNNVIN: O.P. Anderson Aquavit 40% | O.P. Anderson Klar Aquavit 40% | O.P. Anderson Björk 37,5% | O.P. Anderson Petronella 30% | Gammal Norrlands Akvavit 40% | Östgöta Sädesbrännvin 40% | Herrgårds Aquavit 40% | Kryddgårdens Flädersnaps 38% | Lysholm Linie Aquavit 41,5% | Gammel Opland Aquavit 41,5% | Aalborg Taffel Akvavit 45%
SILL-MATCHNINGARNA | Inlagd sill | Matjessill | Senapssill | Skärgårds- sill |
O.P. Anderson Aquavit 40% | ||||
O.P. Anderson Klar 40% | ||||
Aalborg Taffel Akvavit 45% | ||||
Lysholm Linie Aquavit 41,5% | ||||
Gammel Opland 41,5% | ||||
Gammal Norrlands 40% | ||||
Herrgårds Aquavit 40% | ||||
Östgöta Sädesbrännvin 40% | ||||
O.P. Anderson Petronella 30% | ||||
Kryddgårdens Flädersnaps 38% |
= Topp-kombos = Utmanare
Inlagd sill
TOPP-KOMBOS: Det svenska smörgåsbordets medelpunkt är den inlagda sillen med lök och kryddpeppar. Självfallet toppar institutionen O.P. Anderson vårt blindtest. En akvavit vars smak växt fram i symbios med nationalrätten. Först en tugga sill, sedan akvavit. Brännvinet får savande söt smak där sillen fyller ut. Mot slutet kommer ett etanol-lyft med toner av kräftlag därpå. Kummin/anis växer fram i eftersmaken. Komplex och välgörande!
O.P. Klar gör något helt annat. Dillig försmak som blir fylligt saliverande i munnen. En lång, ren och ”äkta” smak där sillen är med hela vägen, syrligheten märks knappt men stöttar brännvinssmakerna.
Danska Aalborg Taffel gör om sillsmaken ånyo. Snapsen får simmig kumminstor smak med fet aromatisk eftersmak. Sillen gör brännvinet fetare och bäddar in eftersmaken i en härlig, tjock värme.
UTMANARNA: Norsk snaps skapar mer äventyrliga matchningar med svensk sill. Linie Aquavit har rund fyllig komminstor smak med syrliga undertoner av sill som mynnar i en lugn fatad eftersmak. Enda nubben som faktiskt lyckas öka ättikssyran i sillen, coolt!
Gammel Opland är också fatlagrad vilket borde dämpa sillsmaken? Jodå, aromatisk smak som blir sötare med syltiga undertoner. Lång bärig sötma i en fatkryddig eftersmak. Stannar i en ”fiskig” munkänsla. Den mest vuxna kombon, krävande och smart – långt från svenska traditioner.
Matjessill
TOPP-KOMBOS: Till matjessillen blir det en nordisk trippel av de mest klassiska akvavit-sorterna.
O.P. Anderson blir sötare av sillen med fyllig, rund brännvinssmak och mjäll matjes i eftersmaken = 100% harmoni.Danska Aalborg får en rund, fet, simmig smak där sillen ökar kroppen. Eftersmaken är stillsamt aromatisk med allt syrligare matjessmak. En spännande kombo som det slår gnistor om.
Norska Gammel Opland blir aromatiskt med stor komplex smak och rund fatad eftersmak som vibrerar. Matjesen smälter in, väldigt harmonisk.
UTMANARNA: Med matjes i ryggen får Gammal Norrlands en stor sötaktig smak med massor av kummin och en skön biton av kräftlag från sillen. I eftersmaken kommer whisky-vibbar fram.
O.P. Klar får en underbar ren sötaktig smak med klockren brännvinston, matjes-aromen kommer efter en stund – kärvänligt äktenskap! Östgöta Sädes får en simmig sädessötma och blir kryddig av sillen – nubben får ett lyft.
Senapssill
TOPP-KOMBOS: Nya generationer som har svårt för inlagd sill har tagit till sig senapssillen som är en bästsäljare inför högtiderna. Även här får vi en nordisk trippel.’A match in heaven’ är kombon med O.P. Anderson som bjuder på en fyllig rund smak där söt kummin gifter sig med den söta senapssillen. Tillsammans glider de tu ut, hand i hand i endräkt, i en lång eftersmak – one for the Gods!
Danska Taffel-brännvinet är precis raka motsatsen. Aalborg har för mycket power, sillen dränks av aromatisk kraft. Den absolut mäktigaste kombon. Ta sillen efter snapsen för att mildra brännvinseffekten.
Bättre samspel och samsyn bjuder Linie Aquavit på med livlig brännvinssmak i kontroll. Matchningen är komplex rent av, med stigande sillsötma och bedagad laidback eftersmak.
Herrgårds Aquavit slår på större än norrmannen och bjuder på storslagen och rik sherrystil med whiskyaktig eftervärme som triggas av senapkryddiga toner, verkligen en superkombo.
UTMANARNA: Svenskklassiker som Östgöta och Norrlands bjuder på utplånande lättillgängliga smakupplevelser. Gammal Norrlands serverar en symbios av mat och brännvin där smakerna smälter samman till en fyllig och jämn brännvinssmak av fänkål och sherryfat – smutt!
Sädesbrännvinet blir simmig sötaktigt med lite syrliga toner från senapssillen. Med lite potatis i munnen får man en fet mjäll touch som binder samman smakerna.
Då tar O.P. Petronella ut svängarna mer med rund simmig smak som är sött äppelvinig med lite krydda av senapssillen. Börja med nubben, sillen får då en rik äppelsöt smak.
Skärgårdssill
TOPP-KOMBOS: Skärgårdssillen med smak av västkusten i form av röd rom är en nyhet på smörgåsbordet. Här får man tänka modernt i glaset, vanliga O.P. med sin kumminkryddning går inte alls.
Söt flädersnaps a la Kryddgården är dock ljuvlig till. Denna nubbe som solo smakar med citronsött än fläderblommigt gör nu skäl för namnet. Med sill i käften blir snapsen fläderaktig och parfymerat blommig. Rom-sillen ger syrlighet och förhöjer smaken – en somrig höjdare!
UTMANARNA: För att mäkta med den exotiska rom-sillen krävs fatlagrad akvavit. Och då pratar vi såklart Norge. Gammel Opland bjuder på en distingerad kombo där akvavitan sväller med fatiga vaniljtoner som lattjar lustfyllt med gräddig sillsmak – söt och avancerad matchning.
Gammal Norrlands som också legat på sherryfat märks knappt i en faktiskt silldominant kombo. Men först noteras aromatisk brännvintoner innan den fylligt söta romsmaken tar över. Eteriska efterdyningar av brännvin och söta silltoner – underbart.
Väldigt bra, men udda, är Herrgårds Aquavit med fatiga toner men också kaffe som glider ut i en varm aromatisk eftersmak balanserad av den syrliga sillen, en härlig kombo!
LAX/ÄGG/PAJ-MATCHNINGAR | Gravlax | Rökt lax | Gubbröra | Ägg & majonnäs | Västerbotten- paj |
O.P. Anderson Aquavit 40% | |||||
O.P. Anderson Klar 40% | |||||
Aalborg Taffel Akvavit 45% | |||||
Lysholm Linie Aquavit 41,5% | |||||
Gammel Opland 41,5% | |||||
Gammal Norrlands 40% | |||||
Östgöta Sädesbrännvin 40% | |||||
O.P. Anderson Björk 37,5% | |||||
O.P. Anderson Petronella 30% | |||||
Kryddgårdens Flädersnaps 38% |
= Topp-kombos = Utmanare
Gravlax
TOPP-KOMBOS: Gravlax är ett måste på smörgåsbordet. Den feta mjälla smaken som är lagom sötsyrlig funkar allmänt bra till snaps. Mest spännande är Aalborg Taffel som får en frisk smak av kumminsyrlig grönska där dillsyrlig gravlax hejar på i den utsökt eteriska eftersmaken. Annorlunda, häftig kombination.
O.P. Klar gör tvärtom med rund söt smak som har plats för mjäll laxfetma och fin brännvinsbeska i avslutet. Norska Linie Aquavit blir istället stor och smakrik med mycket kummin, där sötsyrlig lax blandas med lugnande fattoner i eftersmaken. Häftigt att varva alla tre, snacka om berg-o-dalbana i smakupplevelsen!
UTMANARNA: Vanliga O.P. Anderson levererar den mest pålitliga kombinationen med en simmig kumminsöt smak där anissötma växer och möter den feta fisken i eftersmaken. Gammal Norrlands funkar också, brännvinet får rondör av den lätta sältan hos laxen men eftersmaken är lite för sherrysöt?
Kallrökt lax
TOPP-KOMBOS: Rökt lax är kanske inte självklart att duka fram men rekommenderas verkligen om det vankas brännvinsvänner. Till och med sillen får däng här! Fem förträffliga matchningar. Och det är såklart röksmaken som gör det ihop med den feta fisken – nubbarna trivs som fisken i vattnet!
O.P. Anderson uppvisar mästerlig kryddbalans i total samsyn med den rökta fisken. Förslag i munnen av rökiga laxtoner, sedan kummin och koriander i en sötaktig smakrik fortsättning som rullar ut i en lång sötrökig eftersmak.
O.P. Björk serverar stor kumminkaraktär med sötlakrits därpå och björksavsbeska mot slutet. Eftersmaken är lång och savande rökig! Gammal Norrlands vill också vara med. Snapsen får en saftig sherry-frisk smak med mycket kummin och lite anis samt rökt fisk i eftersmaken.
Mer sherryfatsnaps från Norge ska vi ha i form av Linie med simmigt rik smak som är eterisk och rökigt sherrywhiskylik i eftersmaken! Den övermåttan söta flädersnapsen från Kryddgården drar nytta av röktoner i laxen också. Simmig citronsötma i starten men laxen äter sig in med skön rökfeeling – sjangtilt!
UTMANARNA: Den som vill ha mer spänning i glas och på tallrik får kasta in O.P. Petronella i matchen. En friskt äpplig kumminton balanseras av rund röksälta från fisken. Östgöta Sädes får å sin sida en sötfyllig smak med komplex rökig mitt som ger karaktär åt eftersmaken. Båda är som sagt äventyrliga och annorlunda.
Gubbröra
TOPP-KOMBOS: Gubbröra är alldeles fantastisk gott, och enkel att göra. Vidunderligt välsmakande på en bit knäckebröd. Här måste man bara lyfta fram klassiska Gammal Norrlands som gillar ägg och majonäs. Nubben bjuder på en lång sötaktigt komplex smak av sötlakrits, dill, kummin – ett WONDERLAND-fyrverkeri!
Den stora överraskningen är O.P. Björk som böljar fram och tillbaka med aromatiskt savande björktoner som möter fet potatis och så fint fångar upp ansjovis-sötman – lysande kombo.
UTMANARNA: Kryddat brännvin har svårt att hantera gubbrörans alla ingredienser, det blir för mycket verkar det som. Ofta söt smakstart med brännvinet som sedan blir beskt och otrevligt.
Men Aalborg Taffel klarar utmaningen med rik söt smak och massor av kummin. Den aromatisk eftersmaken gifter sig bra med den gräddiga gubbröran. Att dansken går i mål med denna brännvinsdominanta matchning beror på att akvavitan har så rena smaker.
Ägghalvor med majonnäs, dill & röd rom
TOPP-KOMBOS: Majo-äggen är ett modernt tillskott på smörgåsbordet som finns med under alla årstider numera. Äggsmaken är inte helt självklar i brännvinets värld men tre snapsar lyckas ro iland kombon fullt ut. Dillkryddade O.P. Klar hittar dillen och bjuder på en ren fyllig smak som går bra ihop med äggsmaken.
Gammel Opland har en lugn rik smak av sherryfat liknande whisky samt en mjuk rondör av ägg och fet rom i eftersmaken – heaven! Den andra norrmannen Linie serverar en uplånande ’perfect serve’ med rund fyllig fatig smak och lång lätt kryddig eftersmak med feta äggtoner och frisk dill.
UTMANARNA: Gammal Norrlands levererar precis som med gubbröran. Snapsen har en rik sammansatt smak med söt kummin där romkornen ger sälta. Sent skarp etanolrusning som ger karaktär!
En helt annan resa bjuder Kryddgårdens Flädersnaps på. Den dominanta flädersötman tar bort äggsmaken helt och hållet. Men det är gott med dill i eftersmaken och romsältan parerar flädersötman snyggt.
Västerbottenspaj
TOPP-KOMBOS: Varm mat och starksprit blir sällan särskilt lyckat. Å andra sidan är ju nygräddad västerbottenspaj varm, men när den står på smörgåsbordet bara ljummen. Och här får svenskarna ursäkta, men fatlagrad norsk snaps krävs för att fånga upp den feta syrliga sötman från osten!
Äldsten i gänget, Gammel Opland, som legat 2 år på sherryfat, får en syrlig, levande smak med friska kummintoner och citrus i eftersmaken. De djupa fattonerna får västerbottensosten att stortrivas!
En betydligt hetsigare och kanske mer spännande kombo står Linie Aquavit för som är kryddig och paj-brödig i smaken med syrliga ost-vibbar som bäddas in i tjocka kummindimmor. Superb synergi men kanske för aggressiv?
Läge att växla upp med lite danskt kanske: Aalborg Taffel får en savande simmig eterisk sötma där osten bygger på med syrliga toner. Helt fenomenalt men kanske lite för mycket syra?
UTMANARNA: Precis som sina nordiska kusiner lever svensk-spriten upp med syrlig ostpaj. Gammal Norrlands är saftigt sötaktig och sherryfatig med brödiga pajtoner. Brännvinssötman tar ner ost-syran men blir lite väl varm i avslutet?
O.P. Björk framstår som ett friskt, desperat brännvin. Destillatet lättar upp den tunga ostsmaken och bidrar med en syrlig lätthet till pajsmaken – bravo! Flädersnapsen smakar rikt av fläder som blir citronmarmelad, samt fetare av pajen. Västerbottensosten märks knappt, men oj vad gott det är – en chockerande kombo!