PÅSKEN TARVAR starkvaror. Brännvinet har en given plats på påskbordet. Helgen där vintern tar adjö och vi hälsar ljusare våren välkommen med annalkande knoppande grönska.
Påsken firas till åminnelse av Kristus död och uppståndelse. Det dukas upp med sill, lax, köttbullar, prinskorv och självklart ägg. Ett lite mindre smörgåsbord som mer liknar originalet kallat brännvinsbord. Där man samlades före middagen och snapsade till smårätter.
Att äta lamm på påskdagen är en modernare tradition som har judiskt ursprung och är kopplat till det ”påsklamm” Jesus och lärljungarna spisade på skärtorsdagen.
Varva rödvinsklunkarna med snapshuttar! Till lammstek funkar O.P. Andersson Björk alldeles ypperligt. Eller varför inte Östgöta Sädesbrännvin med sin ölmäskiga stil.
Än mer centralt i påskfirandet är ägget. En gammal symbol för liv som passar bra när vi firar att Jesus återuppstått från döden. Genom det hårda skalet, en symbol för graven, bryter Jesus nya liv fram. Så långt religionen. Men äggätandet har rent praktiska anledningar också.
Tidigare var det många som inte åt ägg under fasteperioden före påsk. När fastan var över hade våren kommit och hönorna började värpa! Till ägg passar pomeransaktiga Rånäs, fatlagrade Gamel Opland och Linie Aquavit, samt dilliga O.P. Klar.
Det är ändå sillen som sjunger brännvinets lov allra bäst. Vanliga O.P. och Aalborg Jubilæums är självklara val med danska klassikern Taffel som extranummer, nya O.P. Klar som sidekick, och Snälleröds Mäskdrängens Aquavit som alternativ kummin-snaps.
Till laxen kommer såklart norrmännens Linie Aquavit och Gammel Opland i spel. Svensksnaps att prova till fisken är O.P. Klar samt Björk.
Köttbullar och korv gillas ju framförallt av barnen. Men äldre begivna på starkvaror tänker inte på att det finns snaps gjorda för dessa tyngre ”fyrfota” smaker. Östgöta Sädesbrännvin är som sagt en vinnare ihop med kötträtter, men även Herrgårds Aquavit får till det bra.
När chokladtårtan som avslutning dukas fram är det en självklarhet att servera Östgöta Sädes till. Och när magen fått sitt och godiset kommer fram ska du prova en skvätt O.P. Petronella till marsipan-äggen.
Akvavit och snaps är helt enkelt en ofrånkomlig del av påskfirandet. Brännvinsutbudet är stort i Sverige med en smakvariation och kreativitet som bräcker våra grannländer Danmark och Norge.
Danskarna uppfann kummintraditionen och håller sig där medan norrmännen förespråkar fatlagring. Vi svenskar står rotade i kummin-brännvin med anis och fänkål men har en bredare repertoar. Snapsar i olika stilar som också passar till olika maträtter.
Denna kunskap, om vad man äter till olika brännvinstyper, har till stora delar gått förlorad i folkdjupen. Precis som med lokala viner ute i världen lagades mat till det lokala brännvinet här uppe i Norden. Folk hade sina traditioner och visste vad som skulle drickas beroende på vad som serverades på tallriken.
Det är därför vi på The Spirits News missionerar för att återetablera den svenska mat- och brännvinskulturen. Spill upp välvalda snapsar i vackra spetsglas till påsk och bjud runt. Skål!
Vill du veta hur varje snaps smakar, kolla in största blindtestet av akvavit och kryddat brännvin här.
Fyra olika brännvinsbord till påsk!
Mat & Brännvin Här kommer ett gäng ”smakflätor”. Alltså kombinationer av maträtter och brännvinssorter. Testa dig fram stegvis bland rätterna och byt snaps på vägen. Tre flaskor behövs.
Viktigt är att tugga ur maten någorlunda innan snapsen intas. Och det är VIKTIGT att inte svepa ”helan” utan bara fukta läpparna. Du vill INTE slå SÖNDER smaklökarna med 2 cl starksprit, utan i mildhet njuta av smakerna. Sippa försiktigt och njut av de berusande aromer det nordiska spritarvet har att erbjuda!
Klassikern
Sill/Aalborg; Matjes/O.P; Ägg/Linie; Gravlax/Linie; Rökt lax/O.P; Prinskorv/Aalborg
Nubbar: O.P. Anderson Original, Aalborg Jubileums, Lysholm Linie Aquavit
Konnässören
Sill/O.P. Klar; Matjes/Opland+Norrlands.; Ägg/Klar+Opland; Gravlax/Klar; Rökt lax/Norrlands.; Prinskorv/Opland
Nubbar: O.P. Anderson Klar, Gammel Opland, Gammal Norrlands
Traditionalisten
Sill/Taffel; Matjes/Taffel.; Ägg/Rånäs; Gravlax/Taffel; Prinskorv/Sädes; Köttbullar/Sädes+Rånäs; Lamm/Sädes+Rånäs
Nubbar: Aalborg Taffel, Östgöta Sädesbrännvin, Rånäs Brännvin
Modernisten
Sill/Mäskdrängens+Bokhållarens; Ägg/Mäskdrängens; Rökt lax/O.P. Björk+Petronella; Prinskorv/Herrgårds; Köttbullar/Bokhållarens+Herrgårds; Lamm/O.P. Björk; Marsipanägg/Petronella
Nubbar: Snälleröds Mäskdrängens, Snälleröds Bokhållarens, Herrgårds Aquavit, O.P. Björk, O.P. Petronella
Matchningar: Kryddat brännvin till maten
Blindtestet Vi har testat 15 av de mest kända snapsarna mot åtta vanliga rätter till påsk. Av 108 kombinationer funkar 51 bra. Vilket är rätt imponerande, att snudd på varannan kombination av starksprit och mat går hem. Det säger en del om vår svenska mattradition, detta är rätter som går bra att dricka akvavit till.
Vår panel består av fem personer, tre män och två kvinnor. Alla gillar starksprit och har livslång erfarenhet av det svenska smörgåsbordet. Nedan redovisas topp-kombinationer som går hem hos en majoritet av testarna, samt aningen mer udda utmanare som gillas av delar av panelen.
AKVAVIT & KRYDDAT BRÄNNVIN: O.P. Anderson Aquavit 40% | O.P. Anderson Klar Aquavit 40% | O.P. Anderson Björk 37,5% | O.P. Anderson Petronella 30% | Gammal Norrlands Akvavit 40% | Östgöta Sädesbrännvin 40% | Herrgårds Aquavit 40% | Rånäs Brännvin 38% | Läckö Slottsaquavit 38% | Snälleröds Mäskdrängens Akvavit 40% | Snälleröds Bokhållarens Akvavit 38% | Aalborg Jubilæums Akvavit 40% | Aalborg Taffel Akvavit 45% | Lysholm Linie Aquavit 41,5% | Gammel Opland Aquavit 41,5%
FISK-MATCHNINGAR | Inlagd sill | Matjessill | Gravlax | Rökt lax |
O.P. Anderson Aquavit 40% | ||||
O.P. Anderson Klar 40% | ||||
O.P. Anderson Björk 37,5% | ||||
O.P. Anderson Petronella 30% | ||||
Gammal Norrlands 40% | ||||
Östgöta Sädesbrännvin 40% | ||||
Läckö Slottsaquavit 38% | ||||
Snälleröds Mäskdrängens Akvavit 40% | ||||
Snälleröds Bokhållarens Akvavit 38% | ||||
Aalborg Jubilæums Akvavit 40% | ||||
Aalborg Taffel Akvavit 45% | ||||
Lysholm Linie Aquavit 41,5% | ||||
Gammel Opland 41,5% |
= Topp-kombos = Utmanare
Inlagd sill
TOPP-KOMBOS O.P. Anderson Original / O.P. Klar / Aalborg Jubilæums / Aalborg Taffel / Snälleröds Mäskdrängens
Det svenska smörgåsbordets medelpunkt är den inlagda sillen med lök och kryddpeppar. Självfallet toppar institutionen O.P. Anderson vårt blindtest. En akvavit vars smak växt fram i symbios med nationalrätten. Först en tugga sill, sedan akvavit. Brännvinet får savande söt smak där sillen fyller ut. Mot slutet kommer ett etanol-lyft med toner av kräftlag därpå. Kummin/anis växer fram i eftersmaken. Komplex och välgörande!
O.P. Klar gör något helt annat. Dillig försmak som blir fylligt saliverande i munnen. En lång, ren och ”äkta” smak där sillen är med hela vägen, syrligheten märks knappt men stöttar brännvinssmakerna.
Sill och danska Aalborg Jubileums är en klassisk kombination, fisken får snapsen att leva upp och bli härligt eterisk. Aalborg Taffel får istället simmig kumminstor smak med fet aromatisk eftersmak. Mäskdrängens Akvavit reagerar på samma sätt, mer kumminsöt i stilen med mullig sillton i avslutet – ren nubbe-till-sill-perfektion!
UTMANARNA Läckö Slotts / Snälleröds Bokhållarens / Gammel Opland / Lysholm Linie
Läckö-snapsen får en kummin-krämig start med friska dilltoner och syrlig sälta i eftersmaken från sillen. Akvavit-proffsens kombo! Bokhållarens Akvavit framhävs brödkrydda av anis med lime-oljig avslutning, coolt!
Norsk snaps skapar mer äventyrliga matchningar med svensk sill. Linie Aquavit har rund fyllig komminstor smak med syrliga undertoner av sill som mynnar i en lugn fatad eftersmak. Enda nubben som faktiskt lyckas öka ättikssyran i sillen – ånyo coolt! Gammel Opland är också fatlagrad vilket borde dämpa sillsmaken? Jodå, aromatisk smak som blir sötare med syltiga undertoner. Lång bärig sötma i en fatkryddig eftersmak. Den mest vuxna kombon, krävande och smart – långt från svenska traditioner.
Matjessill
TOPP-KOMBOS O.P. Anderson Original / Aalborg Taffel / Gammel Opland
Till matjessillen blir det en nordisk trippel av de mest klassiska akvavit-sorterna. O.P. Anderson blir sötare av sillen med fyllig, rund brännvinssmak och mjäll matjes i eftersmaken = 100% harmoni. Danska Aalborg Taffel får en rund, fet, simmig smak där sillen ökar kroppen. Eftersmaken är stillsamt aromatisk med allt syrligare matjessmak – spännande kombo. Norska Gammel Opland blir aromatiskt med stor komplex smak och rund fatad eftersmak som vibrerar – matjesen smälter in.
UTMANARNA O.P. Anderson Klar / Gammal Norrlands / Östgöta Sädes
Med matjes i ryggen får Gammal Norrlands en stor sötaktig smak med massor av kummin och en skön biton av kräftlag från sillen. O.P. Klar får en underbar ren sötaktig smak med klockren brännvinston, matjes-aromen kommer efter en stund – kärvänligt äktenskap! Östgöta Sädes får en simmig sädessötma och blir kryddig av sillen – nubben får ett lyft.
Gravlax
TOPP-KOMBOS O.P. Klar / Lysholm Linie / Aalborg Taffel
Gravlax är ett måste på smörgåsbordet. Den feta mjälla smaken som är lagom sötsyrlig funkar allmänt bra till snaps. Mest spännande är Aalborg Taffel som får en frisk smak av kumminsyrlig grönska där dillsyrlig gravlax hejar på i den utsökt eteriska eftersmaken – annorlunda, häftig kombination. O.P. Klar gör tvärtom med rund söt smak som har plats för mjäll laxfetma och fin brännvinsbeska i avslutet. Norska Linie Aquavit blir istället stor och smakrik med mycket kummin, där sötsyrlig lax blandas med lugnande fattoner i eftersmaken. Häftigt att varva alla tre, snacka om berg-o-dalbana i smakupplevelsen!
UTMANARNA O.P. Anderson Original / Gammal Norrlands
Vanliga O.P. Anderson levererar den mest pålitliga kombinationen med en simmig kumminsöt smak där anissötma växer och möter den feta fisken i eftersmaken. Gammal Norrlands funkar också, brännvinet får rondör av den lätta sältan hos laxen men möjligen är eftersmaken lite för sherrysöt?
Kallrökt lax
TOPP-KOMBOS Gammel Opland / Gammal Norrlands / O.P. Björk / O.P. Original
Rökt lax rekommenderas verkligen om det vankas brännvinsvänner. Till och med sillen får däng här! Fyra förträffliga matchningar. Och det är såklart röksmaken som gör det ihop med den feta fisken – nubbarna trivs som fisken i vattnet! O.P. Anderson uppvisar mästerlig kryddbalans i total samsyn med den rökta fisken. Förslag i munnen av rökt lax, sedan kummin som rullar ut i en lång sötrökig eftersmak. O.P. Björk serverar stor kumminkaraktär med sötlakrits därpå och björksavsbeska innan den savande rökiga eftersmaken tar fart! Gammal Norrlands vill också vara med. Snapsen får en saftig sherry-frisk smak med mycket kummin och lite anis samt rökt fisk i eftersmaken. Till rökt lax tarvas förstås fatlagrad Gammel Opland som berikas med saftiga röktoner, ännu mer fat och mer kummin – vilken feststämning!
UTMANARNA Snälleröds Bokhållarens / Östgöta Sädes / O.P. Petronella / Lysholm Linie / Aalborg Jubilæums
Den som vill ha mer spänning i glas och på tallrik får kasta in O.P. Petronella i matchen. En friskt äpplig kumminton balanseras av rund röksälta från fisken. Östgöta Sädes får å sin sida en sötfyllig smak med komplex rökig mitt som ger karaktär åt eftersmaken. Bokhållarens Akvavit bjuder på en lättsam kombo men med karaktär. En lång smak av citronskal där en rökt laxton växer till. Norska Linie Aquavit har en simmigt rik smak som är eterisk och rökigt sherrywhiskylik i eftersmaken! Den rökta laxen ger Aalborg Jubilæums en söt vingummiton med bra eftervärme.
ÄGG/SOVEL-MATCHNINGAR | Ägg | Prinskorv | Köttbullar | Lamm |
O.P. Anderson Aquavit 40% | ||||
O.P. Anderson Klar 40% | ||||
O.P. Anderson Björk 37,5% | ||||
O.P. Anderson Petronella 30% | ||||
Gammal Norrlands 40% | ||||
Östgöta Sädesbrännvin 40% | ||||
Herrgårds Aquavit 40% | ||||
Rånäs Brännvin 38% | ||||
Läckö Slottsaquavit 38% | ||||
Snälleröds Mäskdrängens Akvavit 40% | ||||
Snälleröds Bokhållarens Akvavit 38% | ||||
Aalborg Jubilæums Akvavit 40% | ||||
Lysholm Linie Aquavit 41,5% | ||||
Gammel Opland 41,5% |
= Topp-kombos = Utmanare
Ägghalvor med majonnäs, dill & röd rom
TOPP-KOMBOS Rånäs Brännvin / Gammel Opland / Lysholm Linie / O.P. Anderson Klar
Majo-äggen sätter extra knorr på påskmåltiden. Äggsmaken är inte helt självklar i brännvinets värld men fyra snapsar lyckas ro iland kombon fullt ut.
Mest spännande är Rånäs med sin stora pomerans-karaktär och spridda kanelstänk som serverar en spektakulär mixsmak av chokladägg och majoägg! Dillkryddade O.P. Klar hittar dillen och bjuder på en ren fyllig smak som går bra ihop med äggsmaken. Gammel Opland har en lugn rik smak av sherryfat liknande whisky samt en mjuk rondör av ägg och fet rom i eftersmaken – heaven! Den andra norrmannen Lysholm Linie serverar en uplånande ’perfect serve’ med rund fyllig fatig smak och lång lätt kryddig eftersmak med feta äggtoner och frisk dill.
UTMANARNA O.P. Anderson Original / Aalborg Jubilæums / Gammal Norrlands / Snälleröds Mäskdrängens / Läckö Slottsaquavit
Med O.P. Original dras äggsmaken framåt av en fet sötma från nubben som växer med mineraler och viss beska – karaktärsfullt och utmanande. Aalborg Jubileums rullar fint på söt kummin med örtig salvia som sväljs av den feta äggsmaken – 100% gott och komplext. Gammal Norrlands har en rik sammansatt smak med söt kummin där romkornen ger sälta. Sent skarp etanolrusning som ger karaktär! Mäskdrängens Akvavit bjuder på mustig fänkålskräm följt av mild brännvinsbeska – harmonisk. Läckö har en frisk smak av kummin och koriander med lätt värme – okomplicerad.
Prinskorv
TOPP-KOMBOS Östgöta Sädes / Aalborg Jubilæums
Prinskorv kanske man inte förknippar med brännvin med den feta korven fångar upp starkvaror bra, särskilt om snapsen är fyllig med kropp. Korven ger Östgöta Sädesbrännvin en ölig kryddig sötma med fin syra i eftersmaken som stramas upp något av korvtoner. Mer fart är det i kombon med Aalborg Jubilæums där akvavitan blir syrligt dillig och god.
UTMANARNA Herrgårds Aquavit / Gammel Opland
Prinskorv lockar fram rika sherrytoner och gör Gammel Opland riktigt komplex med fetare toner i eftersmaken. Korven gör smaken hos Herrgårds Aquavit större och sötare med finfin balans i eftersmaken.
Köttbullar
TOPP-KOMBOS Östgöta Sädes / Snälleröds Bokhållarens
Köttbullar uppvisar oanade ”superkrafter” i brännvinssammanhang. Det är det där brynta smaken hos bollarna som får det att klicka. Fans av Östgöta Sädesbrännvin kommer att jubla åt smaken av söt sockerdricka med lime-vibbar som möter upp köttbulletonerna – nyskapande! Bokhållarens Akvavit blir istället milt citronsaftig och köttbullekrämig med eteriskt puttrande eftersmak – vågad, pigg kombo!
UTMANARNA O.P. Björk / Rånäs Brännvin / Herrgårds Aquavit
De riktiga akvavitälskarna ska prova O.P. Björk som blir mer komplex med frisk björksav/citrus i starten och brynta toner i finishen. Rånäs spelar i samma division med citrusstram pomerans-smak där köttbulletemat bara anas men kliver ut med brynt smör i refrängen – så fräscht, wild & crazy! Med Herrgårds blir det också åka av. Söt saftig smak som är rätt whiskystor innan köttbullesmaken tar över – pangpang-kombo.
Lammstek
TOPP-KOMBOS O.P. Björk / Östgöta Sädes
Lamm hör påsken till och det häftiga är att man kan dricka brännvin till. Potatisen hjälper till och örtkryddorna hittar hem i snapsens kryddning. Utmana dig själv och förnya mattraditionerna. Bäst i klassen är O.P. Anderson Björk som blir söt och friskt björksavig med eteriska citrustoner. De lammsaftiga tonerna skapar en känsla av knäck en bit in, men snapsen vinner i eftersmaken. Östgöta Sädes med ölmäskiga stil är som gjord för lammstek. Det smakar svagdricka och sockerdricka i en eterisk mix med lamm och pigga toner av rosmarin.
UTMANARNA Rånäs Brännvin / Gammel Opland
Gammel Opland med sina fattoner tar lätt över och det funkar bra här. Stor komplex smak med kropp av faten och mer kummin efterhand som fångar upp lammtonerna med sötlakrits i eftersmaken – konnässör-matchning. Lika utmanande är Rånäs med en frisk pomeransstram smak av citronsoda där vitlöksdoftande lamm smyger i kulisserna – nyskapande!
Marsipan-ägg & choklad
TOPP-KOMBOS O.P. Anderson Petronella / Östgöta Sädes
O.P. Petronella är framtagen för sötsakerna i livet. Till påsk vankas chokladöverdragna marsipanägg. Med Petronella ren smak av choklad och kaffe där marsipanen växer snyggt. I eftersmaken tillochmed lite punschknapp-feeling. När chokladasken kommer fram, eller chokladtårtan dukas upp passar alltid Östgöta Sädes allra bäst. Brännvinet får en söt fyllig smak med nougat-feeling och sötaktig chokladfondant i eftersmaken – vilken delikatess!