TEQUILA ÄR MEXICOS nationaldryck med aztekiskt ursprung. Mexikanerna dricker den som den är, eller i cocktails. Tramset med salt och lime är en ’marketing stunt’ påhittad i staterna för att få jänkarna att dricka mer. För smaken är ju speciell. Skosula säger den oinvigde. Men som med all sprit krävs tillvänjning.
Det är agaven som smakar, en sorts grön beska som i början känns ovan. Men efter tiotalet klunkar utspritt över tid är man fast. Som med all högkvalitativ sprit fastnar den intresserade i ett lycksaligt beroende.
Inte biologiskt utan mentalt. Hjärnan vill ha smakupplevelsen, man längtar efter den euforiska kicken som är drivkraften i allt sunt spritdrickande.
The Spirits News har blindtestat tequilan som finns på hyllan på Systembolaget. Men innan vi avslöjar resultatet, här är en snabbkurs i tequila!
1UPPTÄCK TEQUILA! Svensken i gemen är generande okunnig om tequila. Vilket är synd, för man missar något betydande. För amerikanen har drycken från grannlandet i söder blivit en institution.
Nämn ett garden party som inte serverar Margaritas! Däröver samlar hundratusentals människor på vit tequila av extraordinär kvalitet. Riktiga tequila-drickare sippar på som den är, lätt kyld eller över ett isblock.
En drugstore med brett utbud erbjuder en hel katalog med olika sorter, från det billigaste till dyrare sorter.
U-landet Sverige kan på Systembolagshyllan erbjuda fyra sorter. I sig en skandal, men förstås en spegling av svenskens ointresse.
Det ska vi råda bot på i tidernas första blindtest av Tequila Blanco! Man kan undra vad meningen är att smaka på spriten ren när den (alltid) dricks i cocktails.
Men fråga vilken bartender som helst om grundsmakerna i drinken betyder något? Sanningen är att om basspriten inte håller måttet så blir drinken skit. Ovälkomna bismaker förstör ju groggen…
Blanco-tequila ska kunna drickas som den är. Och det är där DU (som vill bli tequila-proffs) ska börja. Fast i små doser. Häll upp en slurk då och då och sippa på drycken.
Var noga med att dricka fokuserat under upplärningsfasen, ta in och omfamna aromerna i näsa och mun. Då sätter sig nyckeltonerna i hjärnbarken och du kommer resten av livet att avslappnat glida fram på den stora tequila-vågen i allra största lycka.
Margarita-upplevelserna kommer att skilja sig åt beroende på spritbasen. Du kommer fortsättningsvis att kräva rätt kvalitet i baren, inget fuskverk.
2VAD är TEQUILA? Tequilans hemlighet är agaven. Den där jättelika kotten som trivs så bra i den röda Jalisco-jorden, distriktet där tequila produceras.
Agave Tequilana Azul heter frukten på latin. Eller Dr Weber’s Blue Agave – efter mannen som upptäckte att Mexico hade sin egen variant av agave.
Den blågröna plantan når en höjd på drygt två meter efter 8-12 år och är då mogen för skörd. Det är kärnan som används.
När bladen huggits av med machetes liknar agaven en jättelik kotte som klyvs i fyra delar som traditionellt packas jättelika ugnar som rymmer upp till 40 ton.
Den täta tunga massan skapar en tryckkokningseffekt när ugnarna hettas upp till 140 grader. Under 24-48 timmar frigörs josen agua miel som sipprar ut i botten och samlas upp.
Sedan töms ugnarna och innanmätet krossas och urlakas i rent vatten från den egna källan för att pressa ur de sista dropparna av josen.
Enligt lag måste en tequila (sedan 1995) innehålla minst 51% agavejos. När det står ”100% de agave” på flaskan är det bara agave däri. Annars är brygden utblandad med sockerrörsjos eller melass (som annars används till rom).
Handlar det om 100% agave utvinns jästen från plantan själv, gör man mixta (med melass) tillsätts konventionell jäst.
Brygden destilleras slutligen i antingen gammaldags alembic/pot stills av koppar, eller undantagsvis i kombination med modernare kolonnpannor. Lagen kräver dubbeldestillering. För 100% agave hamnar alkoholstyrkan på 40-46% medan mixto som innehåller mer socker lyfts till 55%.
Den vita spriten får sedan vila ett tag för harmoniseras innan buteljering sker. Vit tequila heter blanco på spanska, eller plata som betyder silver. Det är den här formen som är den egentliga tequilan, den mexikaner själva ser som huvuddrycken.
3VILKA TEQUILAS köper vi SVENSKAR? Utbudet av tequila är skralt i Sverige. Visst. Det finns 28 blancos totalt men nästan alla måste beställas.
På hyllan finns bara fyra vita tequilas. Och som vanligt undrar man hur urvalet skett. Systembolaget som ju inte ”får styra” utbudet har lyckats missa de betydande tequila-husen.
Världens största tequilamärke Cuervo finns inte på hyllan. Saknas gör också Don Julio, 1800 tequila och gamla trotjänaren Sauza.
Den gamla monopolmarknaden följer som bekant inte de allom förhärskande marknadslagarna där störst alltid är störst.
Vår etta är pavan med den röda hatten, party-prissen Sierra, känd från tax free-färjorna. Märket kvalar inte in på 10-i-topp-listan globalt men är desto mer känd i vår del av världen.
Tur att Patrón står på hyllan här uppe i kalla Norden. Detta Bacardi-ägda prestige-märke är nämligen tvåa globalt med 3,2 miljoner nioliterslådor sålda.
I andra ringhörnan står årets stora tequila-nyhet, lanserad på Systembolaget nu i september. Buen Vato betyder ”skön snubbe” och är svenska AliasSmiths innovation.
En tequila-smak som tagit 20 år att utveckla och på slutet hamnade i miljövänlig pappflaska som minskar klimatavtrycket dramatiskt. Faktiskt är det så att när man plockar flaskan från hyllan väger den nästan ingenting.
Man undrar om pavan är halvtom! Buen Vato rullas nu ut över Europa och går bra. Folk uppskattar gesten med pappflaskan och uppenbarligen även innehållet.
Fjärde flaska heter Jarana och är ett annat lokalt varumärke som fått fotfäste på den svenska marknaden efter lanseringen hösten 2020.
4BILLIGT eller DYRT? På en omogen tequila-marknad som den svenska styr priset vad som köps. Billigast vinner. Alltså Sierra Silver, för 219 kr halvlitern. Bästsäljaren sålde förra året över 70 000 liter på Systembolaget.
Tvåan Jarana Blanco säljer bara en femtedel så mycket men så kostar den också 80 kr mer. För 70 cl alltså, literpriset är snäppet högre för Sierran! Beresta konsumenter ska bara ha kändisen Patrón Silver som går loss på 505 kr för 70 cl – vilket är nästan 2,5 gånger mer än Sierra.
Nya utmanaren Buen Vato Blanco lägger sig däremellan med 399 kr. Mer än 100 kr billigare än prestige-tequilan men hundringen dyrare än tvåan på listan.
Denna säljstatistik liknar romhyllans. Merparten köper det billigaste medan rätt många köper vad de vill ha.
Det finns ingen logik på topplistan som det gör på whiskysidan där konkurrensen om köparnas gunst är stenhård. Samtidigt som bredden är enorm, utbudet är diversifierat utifrån folks smakpreferenser.
Så vilken eller vilka tequilas ska du plocka från hyllan nästa gång du handlar? Precis som med allt annat här i världen blir drycken bättre om man är beredd att betala mer för varan.
För att förtydliga. Man behöver gå upp från lägsta budgetnivån för att få kvalitet. Medan ännu dyrare flaskor för den skull inte behöver vara bättre. Med andra ord, smakar det så kostar det.
5HUR DRICKS TEQUILA? Som man vill. Den passionerade tequila-älskaren intar destillatet som det är, aningen kylt (eller rumstempererat), i aromglas.
Eller så häller man spriten över en jättestor isklump i ett ballongglas och spinner runt. Då får man kylningen och samtidigt aromerna i näsan. Ett rätt spektakulärt sätt att dricka.
En variant är att lägga flaskan i frysen och sedan spilla upp i ett provarglas, då späds inte spriten. Har man mer bråttom men vill undvika spädning rörs spriten i mixerglas med mycket is i max 20 sek och silas upp i valfritt glas.

Blindtest av fyra tequilas på hyllan
Blindtestet Vi har blindtestat tequila blanco-kvartetten här på redaktionen. Först och främst rumstempererad men även iskyld. Det är ju så destillatet vanligen dricks, förutom i cocktails.
Först och främst. De fyra smaker man bjuds på är väldigt olika. Två höjer sig över mängden, en är alldaglig, en faller ur ramen.
Patrón och Buen Vato får redaktionen att göra vågen. Fast av olika anledningar. Smakerna är diametrala. När prestigemärket lirar i de högre sfärerna med parfymerad citrus bjuder nykomlingen på mer jordnära rökfragranta smaker.
Båda utmärker sig och gör det väldigt bra. Om någon har svårt för tequila som dryck är det här två sorter som kan omvända och upplysa om vad tequila-traditionen står för. Med Buen Vato får man mer för pengarna, pappflaskan är hundringen billigare än Patróns klassiker.
Alla har vi någon gång druckit Sierra, flaskan med den röda hatten. Ingen kommer ihåg vad spriten smakade. Visserligen skäms den inte för sig men självfallet sticker inte smaken ut.
Alldaglig och kompetent. Å andra sidan blir en drink väldigt mycket bättre med någon av de förstnämnda sorterna som har något att säga.
Jarana som marknadsför sig som ”100% Agave Azul” borde göra bättre ifrån sig. Visst framkallar den stora agave-kotten sötma och frukt men var finns den där oljiga motvalsaromen. För den här sötsaken utfärdas shot-varning.
91p Buen Vato Tequila Blanco 38% “En tequila med edge och personlighet som har sin egen stil men fortfarande är publik och bred i smaken. För kännare såväl som nybörjare.”
D23, S23, E22, B23 Buen Vato har en varmsöt kryddpepprig och färsk agavegrön arom som är rätt aggressiv, vilket är vad man förväntar sig från vit sprit. Bakom finns en alldeles underbar diesel/baconsälta. En sorts tobaksrökig nyans som inger respekt och ger tequilan ett vuxet intryck. En spritdryck för den vane spritdrickaren som uppskattar karaktär och stil.
Smaken är likaså rökfragrant på ett spännande sätt. Tequilan får en oljig, nästan vattnig start i munnen innan rostad agave tar ton ihop med knäckiga toner. Drycken har en gräddig textur. Eftersmaken är lång, pyrande krydda driver på. En halvsöt blommig/örtig beska bär, med en skön rostad feeling allra längst bort.
4/5p Buen Vato on-the-rocks Nedkyld får Buen Vato en torrare tequila-arom som fortfarande är agave-fräsch med sälta från saltlakrits. Kylan framkallar en renare spritsmak som för den skull inte stör aromerna. Rund blommig smak som blir oljig agave-lik med söt fruktkaramell och stram skalbeska mot slutet. Torr kryddpepprig, ren eftersmak med citrusklang och en härlig ton av kardemumma!
FAKTA: Buen Vato betyder ”skön snubbe” och är en blinkning åt Patrón som ju betyder ”schysst boss”. Tequila-märket är nytt och har utvecklats av svenska AliasSmith. Destileria La Santa i Amatitan gör spriten. Familjen Real är femte generationens agaveros som år 2001 köpte loss destilleriet. Agaven skördas på familjens egen plantage I bergstrakterna kring Nayarit. Agaven bakas/ångkokas i moderna energieffektiva autoklav-ugnar, både för kvaliteten och miljöns skull. Efter pressning fyller man på med vatten och sockerrörssocker (piloncillo). Minst 51% agavesaft. Jäsning med familjens egna jäst sker i jäskar på 20 000 liter av rostfritt stål. Därpå dubbeldestillering i pot stills till 27% samt 55% alkohol. Spriten luftas i stora ståltankar enligt en särskild Buen Vato-metod, innan den 55%-iga spriten fraktas med båt till Holland där man späder med vatten och buteljerar i pappflaska. Introducerades på Systembolaget i september 2022. SB-nr 41211, 399 kr (70 cl)
90p Patrón Silver Tequila 40% “Driven lyxig smak av hantverksskicklighet. Parfymstilen med skalbesk sötma är next level.”
D21, S23, E23, B23 Patrón har en mild jämn arom av karamell och lite spännande desivon. Under andas tequilan gräddtårta och grapeskal. En spännande fet-aromatisk odör med lagom sötma.
Smaken är exklusiv och annorlunda. Parfymig start med citron-YES som mjukas upp av citronkola och kanderade citrusskal – verkligen aromatisk! Lång sötaktig eftersmak av fruktkaka med en släng fragrant skalbeska – stilfull parfym-edge.
4,25/5p Patrón on-the-rocks Halvsöt sädig, blommig agave-arom, verkligen klassisk. Torr parfymerad smak tar på fruktig citruskola som får en eterisk fragrant citrusair mot slutet. Saftig fruktkaka i en skalbesk eftersmak med skön agave-vibe, eteriskt varm och lång. Patrón blir ännu bättre av kylning, imponerande.
FAKTA: Patrón som betyder ”boss” på spanska skapades 1989 av amerikanska firman St Maarten’s Spirits och produceras av Siete Leguas. Ett familjeägt destilleri i bergen i Jalisco som drivs av Lucrecia Gonzalez. Senare har man byggt en större fabrik i centrala Jalisco, men med samma småskaliga produktionsmetoder. Man är noga med att avlägsna ”bittra” skott som skjuter ut från plantan under tillväxtfasen för att bevara fruktigheten. En gammaldags stenkross används för att extrahera josen som dessförinnan bakas i typiska stenugnar från förr. Tequilan dubbeldestilleras i alembic pot stills. Introducerades på Systembolaget i juni 2011. Sålde 1308 liter under 2021. SB-nr 87094, 505 kr (70 cl)
81p Sierra Tequila Silver 38% “En jämn och skönt händelselös tequila-smak som ingen kan förargas över.”
D21, S20, E20, B20 Sierra har en blommig ljus agave-arom med örtiga honungstoner under. En lowkey och välbalanserad tequila-nos som inte känns påträngande, vilket ju är avsikten – att värva anhängare med en lagom-attityd men fortfarande tydligt markera att man befinner sig i Jalisco-land.
Smaken är imponerande väl intonerad. Sötaktigt rund och krämig med blommiga agavetoner som allteftersom blir grönare. Mot slutet markerar lite spritig beska. Eftersmaken är agavelätt och halvlång. Godisbas tar på grön beska och stannar snart i chokladkonfekt och rökelse. Värmen dröjer sig kvar.
3/5p Sierra on-the-rocks Aromen blir större. Mild och fruktig med sockrig agave och lakritskola på djupet. Tam sädig/brödig smak. Efterhand lakritskola och agavetoner, mot slutet lite sälta. Längre finish som är etanol-ren med spridda agavetoner. Varmare nu. Tequilan med den röda hatten höjer sig ett snäpp isad – storsäljarsmart!
FAKTA: Sierra Silver produceras av Destilería Sierra i Guadalajara, huvudstaden i Jalisco. Fjärde generationen destillatörer driver destilleriet. Agaven växer på 1500-2000 meter höjd i bergstrakterna kring staden. Storsäljaren Blanco, som är olagrad, kallas Silver internationellt, och görs på en mix av 65% agavejos och 35% sockerrörsjos. Josen bringas i jäsning med egen jäststräng. Som destilleras i dubbla pot stills, till skillnad från de flesta större producenter som använder kolonnpannor. Därefter får destillatet vila i stora ståltankar i några veckor för att harmoniseras innan buteljering sker. Tequilan exporteras till 90 marknader världen över. Märket är inte bara största i Sverige utan även i Tyskland. En dominant i norra Europa som har hög profil på tax free-färjorna. Introducerades på Systembolaget i april 2002. Sålde 72 965 liter under 2021. SB-nr 307, 219 kr (50 cl)
70p Jarana Blanco Tequila 35% “En tequila som vill vara något annat, obalanserat och sött, på fel sätt.”
D18, S17, E17, B18 Jarana stånkar av söta toner. Aromen är smörkola-fet med geléhallon och blockchoklad. Man tänker inte på tequila alls, spritdrycken maskerar sitt ursprung effektivt.
Smaken är sötaktig och smörigt ihålig, och blir halvvägs onödigt tunn, trots sötman. Mot slutet närapå tvålig. Efterklangen är kladdigt sötbelamrad. Smörkolan tynger och tvåltonen är faktiskt besvärande.
2/5p Jarana on-the-rocks Luktar slirig smörkola och godisshot. Renare och rundare smak som är mindre söt. Ändå anas en grönare agave-ton. Kväljande dum smörkola dräper eftersmaken som trots allt värmer på. Isen hjälper inte. Jarana är svårsmält…