
ALLA SNACKAR OM agricole-rom. I romkretsar alltså. Vanligt folk kan inte ens stava till rom, förlåt rhum. Som vi visat i vårt stora romtest av de 15 bästsäljarna har folk i allmänhet ingen aning om vad de dricker eller varför.
De flesta vet nog att rom har något med sockerrör att göra. Men där sinar ofta kunskapen. Inte konstigt, romvärlden är vildvuxen och vidsträckt.
Hursomhelst utlöste bästsäljarestet en del uppmuntrande sura kommentarer i stil med: ”Om ni nu inte tycker att vi ska dricka det här (bästsäljarna), tipsa istället om riktigt bra rom till rimliga priser!”
Sagt och gjort. Eftersom stortestet toppades av en agricole-rom från Martinique – J. Bally – går vi på djupet med det allra bästa som fransmännen kan åstadkomma.
Och så glömmer vi ovanstående bisats om romtips till ”rimligt priser:” För den franska överklassromen är inte billig. 4-åringen från Barbancourt på Haiti kostar visserligen bara 369 kr. Men resten överskrider femhundringen och merparten några hundringar till.
Men smakar det så kostar det. Glöm all härlig maltwhisky för en stund och kosta på dig en flaska rom som tillhör det bästa mänskligheten skapat. För så är det. Rompanelen kan inte annat än bocka och buga för den franska uppvisningen i rom-ekvilibrism.
Du som är priskänslig och jagar bästa pris kan sluta läsa nu. Dina sorter står redan på hyllan på Systembolaget. De femton bästsäljarna står för 90% av volymen. De pyttesmå volymerna av agricole-rom är en av anledningarna till att prislappen ökar, nischade produkter blir dyrare.
Man får faktiskt vad man betalar för. En tredjedel av den bästsäljande mörka romen är hårt sockrad, och socker är billigt att dryga ut volymen i flaskan. Sockret tillförs dessutom för att sötma säljer bättre, starksprittröskeln sänks.
De sista procenten är romen alla egentligen vill ha. I alla fall vi som verkligen bryr oss om vad det smakar. Och tittar man på försäljningen av maltwhisky kryllar det ju av potentiella finsmakare i kungariket Sverige.
Tillhör du whiskyklientelet med vurm för rom läser du självklart fortfarande texten. Vilket är tur, för det är nu det börjar på allvar.
Vi börjar från början. Vad är Rhum Agricole? Egentligen är bara en sak viktig. Agricole görs på den rena sockerrörsjosen, inte melassen (alltså det som blir över när sockret extraherats).
Poängen med alla besittningar i Karibien var just att förse de europeiska kolonialmakterna med åtråvärt välsmakande socker. Men när britterna fastnade i melasskokandet tvingades de franska kolonisatörerna retirera.
Problemet var att Napoleon i början av 1800-talet bestämde sig för att börja odla sockerbetor hemma i Frankrike. Bekymmersamt för sockerrörsplantagerna i kolonierna som plötsligt stod utan kunder. Man fick alltså satsa på inkomstkälla nummer två. Romen kokades på josen direkt.

Epicentrum i den franska romvärlden är Martinique. I testet ingår även rom från Guadeloupe, Franska Antillerna och Haiti. Men fokus ligger på Martinique som det franska ursprungsskyddet AOC (Appellation d’Origine Contrôlée).
Ön har 14 destillerier, mest namnkunniga är Habitation Clément i Le Francois, Depaz i Saint-Pierre och Saint-James i Sainte-Marie. Det räcker med 3 månaders lagring på ekfat för att få kalla sig agricole. Efter 3 år får man skriva ’rhum vieux’ på etiketten. AOC-reglementet är strängare än whiskybranschens regelverk eftersom karamellfärg är förbjudet, den färg du ser i glaset kommer från eken.
På Guadelopue finns 9 destillerier. I Basse-Terre hittar man Severin, Bologne, Longueteau och Reimonenq. Grande-Terre har Damoiseau och i Marie-Galante finns Bellevue, Bielle och Poisson. Haiti har kändisen Barbancourt.
Sockerrörsrom görs förstås lite överallt. Rom är ju världens mest spridda spritdryck. Franska Reunion utanför Afrikas ostkust måste nämnas. Brasilianarna gör sin egen variant kallad cachaça men där tillsätts också ibland rostad säd som vete eller ris.
Australiensiska Husk har specialiserat sig på en agricole-copycat i likhet med Chalong Bay och Lamai i Thailand samt Chamarel i Mauritius.
Rhum Agricole är av naturen väldigt lokal. Den färskpressade josen oxiderar så man måste processa den omedelbart. Agricole-rom har därmed i sanning terroir, pannorna står där sockerrören växer.
Melass-rom kan tillverkas var som helst i världen och råvaran för bulkromen kommer nästan uteslutande från Brasilien som är världens ledande producent av sockerrör.
Pannorna är väldigt viktiga eftersom det är där aromproduktionens slutputs sker. En agricole-rom kan göras i pot stills kallade alembic, ursprungligen från Cognac. Eller kolonnpannor av mer gammaldags modell.
Rektifierad sprit vill man inte ha. Poängen med agricole är ju att spriten ska vara bökig och karaktärsfull – precis som det franska kynnet!
Den vita spriten får ej buteljeras direkt (som är tillåtet i Brasilien med cachaça). Först ska den vila upp sig i minst 3 månader i ståltankar eller ekfat. Gör man Rhum Blanc måste spriten tas ur ekfaten efter max 3 månader.
Efter 12 månader kallas romen Paillo (halmfärgad) och säljs under beteckningen Ambré. Men Ambré från Martinique är äldre än så, vanligen 18-24 månader.
Agricole-älskare gillar råvarukänslan i romen. Det ska smaka sockerrörsjos liksom, och för mycket ekfat kan vara av ondo. Vill man ha en klassisk Agricole är det bäst att spilla upp en Ambré i glaset.
Komplexiteten ökar måhända när eken får mer tid på sig men samtidigt döljs råvarutonerna. När en rhum fyller 3 år kallas den slutligen Vieux. Förutsatt att faten inte är större än 650 liter och gjorda av träslaget ek.
Bästa lagrade Agricole-rom på Systembolaget
Rank | Agricole-rom | Poäng | Betyg | Ursprung | Pris |
1 | J. Bally 7 år Pyramide 45% | 4,25 | Världsklass | Martinique | 509 kr |
Clément 15 år Très Vieux 42% | 4,25 | Världsklass | Martinique | 1699 kr | |
2 | J. Bally 12 år 45% | 4 | Exceptionell | Martinique | 729 kr |
Clément 10 år Très Vieux 42% | 4 | Exceptionell | Martinique | 699 kr | |
3 | Bielle Rhum Vieux Vintage 2011 42% | 3,75 | Exceptionell | Guadeloupe | 837 kr |
Rhum J.M VSOP 43% | 3,75 | Exceptionell | Martinique | 598 kr | |
4 | Bielle Extra Vieux Small Batch 2010 56% | 3,5 | Mycket bra | Guadeloupe | 1156 kr |
Bielle Ambré 50% | 3,5 | Mycket bra | Guadeloupe | 628 kr | |
J. Bally Millésime 2002 43% | 3,5 | Mycket bra | Martinique | 799 kr | |
Karukera Rhum Vieux Res. Speciale 42% | 3,5 | Mycket bra | Fr. Antillerna | 790 kr | |
Karukera Cuvée Chr.Colombo 1493 45% | 3,5 | Mycket bra | Fr. Antillerna | 2142 kr | |
Barbancourt Res. de Domaine 15 år 43% | 3,5 | Mycket bra | Haiti | 549 kr | |
5 | Neisson Rhum Vieux par Neisson 45% | 3,25 | Bra | Martinique | 918 kr |
Magnífica Envelhecida Cachaça 43% | 3,25 | Bra | Brasilien | 533 kr | |
J. Bally Millésime 1998 43% | 3,25 | Bra | Martinique | 649 kr | |
6 | Rhum J.M Millésime 1999 21 år 44% | 3 | Bra | Martinique | slut |
7 | Barbancourt 3 Star 4 år 40% | 2,75 | Bra | Haiti | 369 kr |
8 | Trois Rivieres Rhum Ambre 40% | 2,5 | Ok | Martinique | 525 kr |
När smakar en Rhum Agricole som bäst? ”Hvergang,” frestas man svara likt danske Perikles gjorde om Tüborg. I alla fall tycker panelen det. Kvaliteten är skrämmande hög, ingen produkt faller igenom,
4/5-delar presterar övermåttan bättre än rom-kategorin i stort. Men innan vi går in på själva testet låter vi rom-nestorn Duane Dove orientera oss i den stora romvärlden:
– En agricole rhum ska vara minst 3 år för att få kallas Rhum Vieux. Men det tropiska klimatet gör lagringen intensiv så åldern är inte den viktigaste kvalitetsmarkören. Melassrom som är en blended-produkt kommer till sin rätt mellan 10-15 år på fat. Agricole-rom på ren sockerrösjos kommer i ålder tidigare, den är som bäst 6-10 år gammal. Då pratar vi singelrom, en ’craft-rum’, ungefär som singelmaltwhisky.
Och det visar sig stämma. De äldsta dyraste årgångsmärkta utgåvorna som ju borde (?) vinna testet, halkar ner en bit. Det är i mellanåldern 7-12 det händer med någon 2-årig råvarunära Ambré som lyfts högt. Det handlar alltså inte om ekår som det ofta gör i maltwhiskysammanhang där spriten ligger på kyligare breddgrader.
Sant är att alltför häftig ekeffekt jämnar ut och till viss mån dödar romen. Lagom är bäst. Balans i kombination med plats för både finlir och aromeruptioner.
Så här har vi testat
ALL ROM HAR provats blint slumpvis sorterad utan hänsyn till försäljningsvolym eller sockerhalt. Panelen analyserar varje enskild rom i tysthet för att inte influera varandra bedömningsmässigt. Efter att poängen samlats in diskuteras smakerna och omdömena haglar vilt. Det är den diskussionen du läser här.
Den lagrade romen har provats vid rumstemperatur i provningsglas på fot gjorda för sprit. Skalan är 1 till 5, från dåligt till världsklass. 2 är godkänt, 3 är bra. Över 3,5 exceptionell kvalitet, från 4,5 världsklass. En ljus olagrad rom från Neisson slank med i testet och är poängsatt i förhållande till annan vit rom, vi har alltså inte jämfört den med lagrad rom utan i sin egen genre.
Panelen
Duane Dove (1969) är Skandinaviens störste rom-konnässör. Alltsedan han i slutet av 1990-talet byggde upp rom-sortimentet på Sjögräs vid Mariatorget på Södermalm i Stockholm. Kring millenniumskiftet hade man 50-talet romsorter på hyllan och när krogen såldes 2014 hela 487 stycken! Duane Dove pluggade restaurang i Toronto på George Brown Culinary Arts, läste vidare i London (WSET) och i Stockholm på restaurangakademin. Är författare till två böcker om rom och har gjort 200 destilleribesök runtom i Karibien och Sydamerika.
Mattias Borg (1990) är en av rom-Sveriges stora profiler efter sina år på Paradiso (fd Sjögräs), de senaste två åren som barchef. Mattias Borg har varit bartender i över 10 år och finns nu på Coquetel Social på Birger Jarlsgatan i Stockholm. I sommar träffas han på Calle P.
Henrik Aflodal (1967) är chefredaktör för The Spirits News.