fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews Blindtestet

TEST: Fransk Rhum Agricole imponerar — romen du måste prova

Vi har provat 19 lagrade romsorter gjorda på sockerrörsjos

av Henrik Aflodal
2 juli 2020
Martinique är centrum i den franska romvärlden. Rhum J.M är ett av 14 destillerier på den karibiska ön.

ALLA SNACKAR OM agricole-rom. I romkretsar alltså. Vanligt folk kan inte ens stava till rom, förlåt rhum. Som vi visat i vårt stora romtest av de 15 bästsäljarna har folk i allmänhet ingen aning om vad de dricker eller varför.

De flesta vet nog att rom har något med sockerrör att göra. Men där sinar ofta kunskapen. Inte konstigt, romvärlden är vildvuxen och vidsträckt.

Hursomhelst utlöste bästsäljarestet en del uppmuntrande sura kommentarer i stil med: ”Om ni nu inte tycker att vi ska dricka det här (bästsäljarna), tipsa istället om riktigt bra rom till rimliga priser!”

Sagt och gjort. Eftersom stortestet toppades av en agricole-rom från Martinique – J. Bally – går vi på djupet med det allra bästa som fransmännen kan åstadkomma.

Och så glömmer vi ovanstående bisats om romtips till ”rimligt priser:” För den franska överklassromen är inte billig. 4-åringen från Barbancourt på Haiti kostar visserligen bara 369 kr. Men resten överskrider femhundringen och merparten några hundringar till.

Men smakar det så kostar det. Glöm all härlig maltwhisky för en stund och kosta på dig en flaska rom som tillhör det bästa mänskligheten skapat. För så är det. Rompanelen kan inte annat än bocka och buga för den franska uppvisningen i rom-ekvilibrism.

Du som är priskänslig och jagar bästa pris kan sluta läsa nu. Dina sorter står redan på hyllan på Systembolaget. De femton bästsäljarna står för 90% av volymen. De pyttesmå volymerna av agricole-rom är en av anledningarna till att prislappen ökar, nischade produkter blir dyrare.

Man får faktiskt vad man betalar för. En tredjedel av den bästsäljande mörka romen är hårt sockrad, och socker är billigt att dryga ut volymen i flaskan. Sockret tillförs dessutom för att sötma säljer bättre, starksprittröskeln sänks.

De sista procenten är romen alla egentligen vill ha. I alla fall vi som verkligen bryr oss om vad det smakar. Och tittar man på försäljningen av maltwhisky kryllar det ju av potentiella finsmakare i kungariket Sverige.

Tillhör du whiskyklientelet med vurm för rom läser du självklart fortfarande texten. Vilket är tur, för det är nu det börjar på allvar.

Vi börjar från början. Vad är Rhum Agricole? Egentligen är bara en sak viktig. Agricole görs på den rena sockerrörsjosen, inte melassen (alltså det som blir över när sockret extraherats).

Poängen med alla besittningar i Karibien var just att förse de europeiska kolonialmakterna med åtråvärt välsmakande socker. Men när britterna fastnade i melasskokandet tvingades de franska kolonisatörerna retirera.

Problemet var att Napoleon i början av 1800-talet bestämde sig för att börja odla sockerbetor hemma i Frankrike. Bekymmersamt för sockerrörsplantagerna i kolonierna som plötsligt stod utan kunder. Man fick alltså satsa på inkomstkälla nummer två. Romen kokades på josen direkt.

Destillerikarta, Martinique

Epicentrum i den franska romvärlden är Martinique. I testet ingår även rom från Guadeloupe, Franska Antillerna och Haiti. Men fokus ligger på Martinique som det franska ursprungsskyddet AOC (Appellation d’Origine Contrôlée).

Ön har 14 destillerier, mest namnkunniga är Habitation Clément i Le Francois, Depaz i Saint-Pierre och Saint-James i Sainte-Marie. Det räcker med 3 månaders lagring på ekfat för att få kalla sig agricole. Efter 3 år får man skriva ’rhum vieux’ på etiketten. AOC-reglementet är strängare än whiskybranschens regelverk eftersom karamellfärg är förbjudet, den färg du ser i glaset kommer från eken.

På Guadelopue finns 9 destillerier. I Basse-Terre hittar man Severin, Bologne, Longueteau och Reimonenq. Grande-Terre har Damoiseau och i Marie-Galante finns Bellevue, Bielle och Poisson. Haiti har kändisen Barbancourt.

Sockerrörsrom görs förstås lite överallt. Rom är ju världens mest spridda spritdryck. Franska Reunion utanför Afrikas ostkust måste nämnas. Brasilianarna gör sin egen variant kallad cachaça men där tillsätts också ibland rostad säd som vete eller ris.

Australiensiska Husk har specialiserat sig på en agricole-copycat i likhet med Chalong Bay och Lamai i Thailand samt Chamarel i Mauritius.

Rhum Agricole är av naturen väldigt lokal. Den färskpressade josen oxiderar så man måste processa den omedelbart. Agricole-rom har därmed i sanning terroir, pannorna står där sockerrören växer.

Melass-rom kan tillverkas var som helst i världen och råvaran för bulkromen kommer nästan uteslutande från Brasilien som är världens ledande producent av sockerrör.

Pannorna är väldigt viktiga eftersom det är där aromproduktionens slutputs sker. En agricole-rom kan göras i pot stills kallade alembic, ursprungligen från Cognac. Eller kolonnpannor av mer gammaldags modell.

Rektifierad sprit vill man inte ha. Poängen med agricole är ju att spriten ska vara bökig och karaktärsfull – precis som det franska kynnet!

Den vita spriten får ej buteljeras direkt (som är tillåtet i Brasilien med cachaça). Först ska den vila upp sig i minst 3 månader i ståltankar eller ekfat. Gör man Rhum Blanc måste spriten tas ur ekfaten efter max 3 månader.

Efter 12 månader kallas romen Paillo (halmfärgad) och säljs under beteckningen Ambré. Men Ambré från Martinique är äldre än så, vanligen 18-24 månader.

Agricole-älskare gillar råvarukänslan i romen. Det ska smaka sockerrörsjos liksom, och för mycket ekfat kan vara av ondo. Vill man ha en klassisk Agricole är det bäst att spilla upp en Ambré i glaset.

Komplexiteten ökar måhända när eken får mer tid på sig men samtidigt döljs råvarutonerna. När en rhum fyller 3 år kallas den slutligen Vieux. Förutsatt att faten inte är större än 650 liter och gjorda av träslaget ek.

Bästa lagrade Agricole-rom på Systembolaget

Rank Agricole-rom Poäng Betyg Ursprung Pris
1 J. Bally 7 år Pyramide 45% 4,25 Världsklass Martinique 509 kr
Clément 15 år Très Vieux 42% 4,25 Världsklass Martinique 1699 kr
2 J. Bally 12 år 45% 4 Exceptionell Martinique 729 kr
Clément 10 år Très Vieux 42% 4 Exceptionell Martinique 699 kr
3 Bielle Rhum Vieux Vintage 2011 42% 3,75 Exceptionell Guadeloupe 837 kr
Rhum J.M VSOP 43% 3,75 Exceptionell Martinique 598 kr
4 Bielle Extra Vieux Small Batch 2010 56% 3,5 Mycket bra Guadeloupe 1156 kr
Bielle Ambré 50% 3,5 Mycket bra Guadeloupe 628 kr
J. Bally Millésime 2002 43% 3,5 Mycket bra Martinique 799 kr
Karukera Rhum Vieux Res. Speciale 42% 3,5 Mycket bra Fr. Antillerna 790 kr
Karukera Cuvée Chr.Colombo 1493 45% 3,5 Mycket bra Fr. Antillerna 2142 kr
Barbancourt Res. de Domaine 15 år 43% 3,5 Mycket bra Haiti 549 kr
5 Neisson Rhum Vieux par Neisson 45% 3,25 Bra Martinique 918 kr
Magnífica Envelhecida Cachaça 43% 3,25 Bra Brasilien 533 kr
J. Bally Millésime 1998 43% 3,25 Bra Martinique 649 kr
6 Rhum J.M Millésime 1999 21 år 44% 3 Bra Martinique slut
7 Barbancourt 3 Star 4 år 40% 2,75 Bra Haiti 369 kr
8 Trois Rivieres Rhum Ambre 40% 2,5 Ok Martinique 525 kr

När smakar en Rhum Agricole som bäst? ”Hvergang,” frestas man svara likt danske Perikles gjorde om Tüborg. I alla fall tycker panelen det. Kvaliteten är skrämmande hög, ingen produkt faller igenom,

4/5-delar presterar övermåttan bättre än rom-kategorin i stort. Men innan vi går in på själva testet låter vi rom-nestorn Duane Dove orientera oss i den stora romvärlden:

– En agricole rhum ska vara minst 3 år för att få kallas Rhum Vieux. Men det tropiska klimatet gör lagringen intensiv så åldern är inte den viktigaste kvalitetsmarkören. Melassrom som är en blended-produkt kommer till sin rätt mellan 10-15 år på fat. Agricole-rom på ren sockerrösjos kommer i ålder tidigare, den är som bäst 6-10 år gammal. Då pratar vi singelrom, en ’craft-rum’, ungefär som singelmaltwhisky.

Och det visar sig stämma. De äldsta dyraste årgångsmärkta utgåvorna som ju borde (?) vinna testet, halkar ner en bit. Det är i mellanåldern 7-12 det händer med någon 2-årig råvarunära Ambré som lyfts högt. Det handlar alltså inte om ekår som det ofta gör i maltwhiskysammanhang där spriten ligger på kyligare breddgrader.

Sant är att alltför häftig ekeffekt jämnar ut och till viss mån dödar romen. Lagom är bäst. Balans i kombination med plats för både finlir och aromeruptioner.

Så här har vi testat

ALL ROM HAR provats blint slumpvis sorterad utan hänsyn till försäljningsvolym eller sockerhalt. Panelen analyserar varje enskild rom i tysthet för att inte influera varandra bedömningsmässigt. Efter att poängen samlats in diskuteras smakerna och omdömena haglar vilt. Det är den diskussionen du läser här.

Den lagrade romen har provats vid rumstemperatur i provningsglas på fot gjorda för sprit. Skalan är 1 till 5, från dåligt till världsklass. 2 är godkänt, 3 är bra. Över 3,5 exceptionell kvalitet, från 4,5 världsklass. En ljus olagrad rom från Neisson slank med i testet och är poängsatt i förhållande till annan vit rom, vi har alltså inte jämfört den med lagrad rom utan i sin egen genre.

Panelen

Duane Dove (1969) är Skandinaviens störste rom-konnässör. Alltsedan han i slutet av 1990-talet byggde upp rom-sortimentet på Sjögräs vid Mariatorget på Södermalm i Stockholm. Kring millenniumskiftet hade man 50-talet romsorter på hyllan och när krogen såldes 2014 hela 487 stycken! Duane Dove pluggade restaurang i Toronto på George Brown Culinary Arts, läste vidare i London (WSET) och i Stockholm på restaurangakademin. Är författare till två böcker om rom och har gjort 200 destilleribesök runtom i Karibien och Sydamerika.

Mattias Borg (1990) är en av rom-Sveriges stora profiler efter sina år på Paradiso (fd Sjögräs), de senaste två åren som barchef. Mattias Borg har varit bartender i över 10 år och finns nu på Coquetel Social på Birger Jarlsgatan i Stockholm. I sommar träffas han på Calle P.

Henrik Aflodal (1967) är chefredaktör för The Spirits News.

Martinique: J Bally | Clément | Rhum J.M | Neisson | Trois Rivières
Guadeloupe: Bielle | Karukera
Haiti: Barbancourt    Brasilien: Magnífica

Sida 1 av 10
12...10Nästa

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.