Blindtest Bubbelvin med smak av glögg någon? Alltså sötad skumpa med glöggkryddor som ska drickas iskall. När man först hör om konceptet snurrar det i huvudet. Vanlig glögg dricks ju varm i keramikkoppar med russin och mandel.
Men vi svenskar är inte rädda för att prova nya saker. Folk var brydda när Glöet lanserades men snart trillade poletten ner. För visst är det härligt att få förfriska sig med något bubbligt och läskande även under julens högtid?
Särskilt kvinnor det söta bubbelvinet som serveras i champagneglas i festliga sammanhang, kan det bli mer rätt än så? Men vi tar det från början.
Glöet kom till Sverige lagom till jul 2017 då man fick en tillfällig lansering i 30 butiker. Men drycken uppfanns i Finland av Anette Raunio. När Anette och hennes man Juha-Matti hade vänner över i jultid bjöd de på vanlig rödvinsglögg toppad med mousserande vin.
– Alla våra gäster tyckte att det var jättegott, minns Anette Raunio. Drinken hade både den festliga känslan som mousserande vin ger och den juliga smaken av glögg.
Efter julfesten sökte paret på Google för att se om ”produkten” gick att köpa, vilket den såklart inte gjorde. Sålunda kontaktade man Antti Rinta-Huumo, en av Finlands mest kända vinexperter.
Han var genast med på tåget och satte igång att testa olika recept. Det var Moestue som tog Glöet till Sverige, Björn Lönnberg minns vilka problem som behövde övervinnas:
– Utvecklingen av Glöet visade sig inte vara helt lätt, då många av kryddorna blev lite sura och bittra då drycken serveras kall och dessutom inte har så mycket socker. Det tog teamet två år att få till det perfekta receptet till Glöet.
Namnet Glöet är en ordlek och sammanslagning av glögg och Moët champagne (som inte finns i flaskan). Genren mousserande glögg har fått smeknamnet ”glubbel” bland fansen.
Det är spanskt vin i flaskan. Och när vanlig traditionell glögg ligger på 150 gram socker per liter hade Glöet från början 50 gram. Idag har man boostat sockermängden till 91 gram.
Sedan 2019 är det Altia (numera Anora) som säljer Glöet och självklart har man utvecklat en mousserande variant av sitt stora glöggmärke Blossa, den vita släpptes samma år. Och här ligger sockerhalten på 50 gram per liter.
Totalt finns fem glubbel-varianter. Glöet har utökat med en vit version och 2021 års nyhet har fått apelsinsmak. Blossa har två röda bubbelviner varav den ena är alkoholfri.
Och det är populärt att dricka sött bubbelvin. 2020 sålde Systembolaget över 230 000 flaskor. Varannan butelj är det röda Glöet-originalet. Aningen större än de båda vita varianterna är Blossas röda.
Vilket tyder på att konsumenterna förknippar genren med den traditionella röda vinglöggen, mer än sött mousserande vin. Framförallt en dryck som hör vintern till alltså, även om buteljer säljs sommartid också.
Så här inför nyår ställde vi till med en förfest här på redaktionen. Inbjudna partypinglor och partynissar utsattes för det söta bubbelvinet (tre kvinnor/tre män).
Eftersom det är uppenbart att ”bubbelglögg” marknadsförs försökte panelen i första hand hitta glöggtoner i vinerna, men också bedöma dryckesupplevelsen i stort. Sitter balansen där den ska, är det gott?
Skalan är 1 till 5, från dåligt till världsklass. 0-1 är underkänt, 2 godkänt, 3 bra och 4 exceptionellt bra. Självklart var vinerna väl kylda. Så här smakar det!
4/5p Blossa Sparkling & Spices Citrus 10%
Suverän Det här är riktigt bra, skanderar panelen i kör! Men doften blir skum när massor av glöggkryddor läggs i vinet. Det luktar vitt vin men med en jästig underton. Man anar kryddnejlika och kardemumma, på djupet söt ingefära. Men oj vad smaken är mousserande fruktig med kardemumma i början, därefter syrligt bubblig med kanel som drar ut i en lång eftersmak där kardemumman är tillbaka. Samtidigt citronsyrlig bas med nejlika-bett. Sammanfattningsvis fräscht bubbelvinig i stilen. Vinets syra driver på med en fin beska som växer. Smart med lowkey glöggkryddning. Perfekt balans!
Blossa Sparkling & Spices produceras för Anora av tyska Joseph Drathen som är en av Moseldalen ledande vinproducenter. Kryddad med kanel, kardemumma, kryddnejlika samt citrus. Sockerhalt: 50 gram per liter. Finns i fasta sortimentet året runt i 268 butiker. SB-nr 70038, 99 kr
3,5/5p Blossa Sparkling & Spices Classic Red 8%
Mycket bra Blossa går all-in med sina glöggkryddor. Den röda har samma spännande jästiga mögelton som den vita, fast mer. Kanel och kardemumma ställer till det för rödvinet och vissa panelmedlemmar associerar till bajs (godartat gödsel alltså). Bubbligt fräsch smak med rik sötma som får tummen upp av majoriteten testare. Men utgåvan är tunnare, i eftersmaken blir det 100% glühwein = en enkel ton av kryddnejlikasmakande rödvin. Perfekt regi, tycker panelen samfällt. Först en härligt fyllig sötma som landar en glühwein-ljummen avslutning. ”Glubbel” som gjort för alphäng i svenska fjällen!
Blossa Sparkling & Spices produceras för Anora av tyska Joseph Drathen som är en av Moseldalen ledande vinproducenter. Kryddad med kanel, kardemumma, kryddnejlika samt citrus. Sockerhalt: 76 gram per liter. Beställningsvara men finns i juletid i 195 butiker. SB-nr 78985, 99 kr
3/5p Glöet Orange Sparkling & Spices 11%
Bra Här är det apelsinsaft för hela slanten, skrattar panelen. Apelsinsaftig arom åt mineralvattenhållet. Apelsinläsk i munnen med skalbeska toner som blir citronläsk. Samtidigt metallisk underton. Refrängen känns lite konstgjord med en artificiell bismak påminnande om apelsinbrustablett. En bubbelglögg i pigg färsk apelsinsaftstil. Men flera provare tycker att det bli för mycket. Fast väldigt bra som alkoläsk…
Glöet produceras för Anora av spanska Cusomdrinks S.L.U.R.E. Kryddad med apelsin och andra citrusfrukter, samt bland annat kanel och kardemumma. Sockerhalt: 50 gram per liter. Beställningsvara på Systembolaget. SB-nr 53998, 99 kr
2,75/5p Glöet Sparkling Glögg 11%
Bra Här är originalet som startade hela genren. Glöet är inte så glöggig egentligen. Glöggkryddningen kommer inte riktigt fram. Panelen känner sig lite snuvad på konfekten. Doften är ren och bjuder på gräddkola samt skumgodis. Precis som med Blossa förtar bara kryddorna fräschören och framkallar en biton av ostkant. Smaken är lång med förslag av kanel men det är torkad frukt åt slånbärshållet som dominerar. Efterhand mer fruktsodatoner med en tydlig svartvinbärsbladbeska som bär in i en halvlång eftersmak. Finishen är i lättsammaste laget. Någon ropar efter mer sötma i avslutningen för att bygga mer kropp. För ”oglöggig” blir betyget. Men som sött bubbelvin inte alls oävet med sin stenfruktsbäriga frukt-beska. Man förstår att Glöet är dörröppnaren till en helt ny värld av smaksatt sött bubbelvin!
Glöet produceras för Anora av spanska Cusomdrinks S.L.U.R.E. Kryddad med kanel, ingefära, kryddnejlika. Sockerhalt: 91 gram per liter. Finns på hyllan under säsong i 369 butiker. SB-nr 77160, 99 kr
2,5/5p Glöet White Sparkling Glögg 11%
Bra Übersöt, behöver frysas ordentligt, muttrar någon inledningsvis. Och visst framstår Glöet White som motståndslös och söt. Det luktar smörkola och vaniljbulle. I munnen saftig bubblig sötma liknande brustablett med citronsmak. I eftersmaken skumtomtar a la vanilj. Efterhand mer mineralig. ’Weird’ exit liknande Peach Melba-glass. Som sagt ett ”glubbel” med brustablettfeeling och artificiella godistoner.