
NAVY STRENGTH GIN är det orörda ginkoket som rinner av pannan. Alltså råspriten man får innan den späds med vatten till drickstyrka. Att jämföra med ’cask strength whisky’ som tappas direkt från fat utan manipulation eller filtrering.
En navy-gin förvarades också på fat ombord på den brittiska flottans krigsskepp. Den dagliga ransonen skopades upp i muggar till matroserna så de fick i sig både vätska och samtidigt en styrketår.
Whisky som kommer vid fatstyrka är whiskyfansens heliga graal. På samma sätt betraktas navy-gin som det finaste i gin-världen. Ett möjlighet för gin-älskarna att komma så nära källan som möjligt.
I en navy-gin är koncentrationen av enbär och andra kryddor oslagbar ihop med oljigheten och även estrig sötma. Tillåter man sig att sitta för länge med navy-gin i glaset framstår vanlig 40%-ig plötsligt som blek och smått håglös.
Navy-gin är ju egentligen ingen konsumentprodukt. Det här är så långt man kan komma från G&T-svängen där det handlar om att snabbt sno ihop en härlig enbärssmakande grogg med mycken sötma och lagom kinin-beska.
(Missa för allt i världen inte vårt test med just navy-gin ihop med tonicvatten där vi ”uppfann” en ny form av smakrika spetsiga G&T-drinkar!)
Att navy-gin är en smal genre bevisas av att inget stort gin-hus ids sälja gin-typen. Efterfrågan är ju noll. Annat är det med boutique-märkena. De små gin-destillerierna som startats av entusiaster, och har nära till en lokal marknad, kan inte motstå frestelsen att låta fansen smaka på ginen i naturligt tillstånd.
För fem år sedan fanns bara tre navy-gins i utbudet. Självklart Hernö men också whiskydestilleriet Smögen med sin Strane Navy samt Gunroom, som hyllar kopplingen till den brittiska flottan.
År 2021 finns tjugo navy-varianter på Systembolaget! Varav hälften i beställningssortimentet men resten står på hyllan i butiker nära destillerierna.
För att testa kvaliteten hos olika ginmärken går vi som vanligt den självklara omvägen via cocktails. Den ikoniska gindrinken är Dry Martini. Som för de mest renodlade gin-puritanerna är en ocean av gin med några droppar torr vermouth.
– En riktigt bra drajja måste drickas iskall, förklarar Sean Eden, barchef på Haymarket i Stockholm. Kylan dämpar spritigheten men bevarar oljorna och lyfter fram kryddningen.
I en Dry Martini kläs ginen av naken och får klara sig på egen hand. Vermouthens uppgift är att ge drinken rondör och med sin specifika kryddning komplettera och förstärka gin-föreställningen.
Det är som en dans, de båda klarar sig inte utan varandra. Det är helheten som räknas och vermouthen kan trots den lilla mängden hjälpa eller stjälpa ginen i dess strävan efter att leverera en fulländad smakupplevelse.
Utmaningen med att använda 57/58%-ig sprit i en kort drink som Dry Martini är såklart alkoholstyrkan i sig. Drinken blir lätt för stark för vanligt folk. Men styrkan kan justeras naturligt av bartendern.
Tricket är att använda mycket is i mixerglaset och röra längre tid än vanligt vilket gör att drinken kyls men också späds ner, förklarar bartender Raul Nuñez:
– Med navy-gin behöver man röra kraftfullt i drygt 15 sekunder, säger bartender Raul Nuñez. Med vanlig 40%-ig gin måste man vara snabb. Folk där hemma ”övervattnar” ofta sina drajjor och rör för länge samtidigt som man snålar med isen. Mycket is ska det vara.
Flera destillerier har valt att inte kylfiltrera sin sprit innan buteljering vilket gör att drinkarna efter kylning (och spädning) blir dimmiga. Samma sak inträffar när man vattnar en ’cask strength whisky’ för att förlösa aromerna.
För whiskykännaren är slöjan ett bevis på att alla smaker är kvar i glaset, och inte fastnat i ett filter. Men för gindrickaren framstår grumligheten som ful och avtändande. Kanske ska en navy-drajja serveras i ett iskallt lerkrus, eller varför inte ett svart glas?
Navy Strength Dry Martini
- 6 cl Navy Strength Gin
- 1 cl torr vermouth
Häll ingredienserna i ett mixerglass fyllt med is. Rör kraftfullt med barsked i 15 sek, sila i martiniglas. Drinken ska vara isande kall. Garnera med citronzest eller grön oliv.