BÄSTA MAX 50%-iga Islay-whisky på hyllan? Visst är frågan spännande. Vi snackar alltså inte 40% utan mer koncentrerade outspädda smaker.
Den riktiga finwhiskyn på 46% och uppåt som dessutom inte är kylfiltrerad vilket sparar smakerna. Med 46-50% i flaskan är ju dessutom spädningen innan buteljering återhållsam vilket gör att det smakar mer av allt.
Rökwhiskynördarna dricker förstås helst cask strength-whisky tappad direkt från fat uppåt 56-58% men då kostar det betydligt mer. Samtidigt som det blir krångligare att dricka eftersom man ofta behöver kalibrera smaken genom att vattna whiskyn.
Vi har blindtestat Islay-whisky upp till 550 kr. Lite dyrt kan tyckas vilket ju beror på att procenthalten är högre. Men man ska också ha klart för sig att skottarna brukar säga att det är dubbelt så dyrt att tillverka whisky på en ö jämfört med fastlandet.
Det är så mycket mer omständligt eftersom allt material måste transporteras till och från ön med färja. Inte minst i dagsläget då transporter har blivit ett globalt bekymmer i pandemins kölvatten. Värre blir det framöver med krav på elektrifiering av fordonen för miljöns skull.
Så är det Islay-smak du vill ha i glaset måste du vara beredd på att betala för kalaset. Det är faktiskt så att ingen helt lyckats replikera den speciella torvrökiga Islay-stilen någon annanstans på jorden.
Vilket inte är så konstigt eftersom alla destillerier per definition gör unik whisky. Och hur är det möjligt att göra en Ardbeg eller Laphroaig annat än på Islay?
I fasta sortimentet finns fem flaskor från 388 till 550 kr från 46% till 50%. Svenskklassikern Laphroaig med sin specialare Quarter Cask på 48%. Bunnahabhain Mòine på 46,3%. De bägge Ardbeg-flaskorna TEN på 46% och An Oa med 46,6%.
Och så nykomlingen Finlaggan Batch Strength med hela 50%, som är en singelmalt från Islay. Vilket destilleri som gör spriten är hemligt men om man går på djupet med Finlaggan så tyder allt på att det är en Ardbeg. Frågan är hur ”pirat-buteljeringen” står sig mot nyss nämnda original-utgåvor?
Prismässigt är kampen avgjord. Bara Mòine med 409 kr kan utmana Finlaggans 388 kr. Lahproaig kostar 499 kr. Medan TEN och An Oa går på hela 529 kr respektive 549 kr. Det är dyrare att dricka varumärken!
För att bredda testet en aning har vi delat ut tre wild cards. Självklart måste vi slänga in Ardbegs 5-åriga Wee Beastie på 47,4% som finns i beställningssortimentet och kostar 449 kr.
Att beställa finns också Machir Bay á 499 kr samt Sanaig á 549 kr från Islays nyaste destilleri Kilchoman. Inalles åtta flaskor att blindtesta vilket gör utmaningen mer intressant.