Nu öppnar Sveriges marknadsföringsbolag Visit Sweden bokningen till världens största utomhusbar: The Drinkable Country. Såväl utländska som svenska turister kan njuta av unika svenska dryckesupplevelser vid sexton bord på några av Sveriges mest natursköna och rofyllda platser.
Dryckesturism Visit Sweden häftiga koncept är utformat som en barupplevelse som sträcker tig över hela landet med 16 bord. Varje bords erbjudande och omfattning varierar beroende på vilka typiska naturinspirerade drycker och hantverksdrycker som varje enskild aktör valt att lyfta för regionen.
Det kan handla om allt från halvdagsupplevelser där man får lära sig om naturens råvaror och hur dessa kan användas för att skapa nya spännande drycker till dryckesmenyer, avsmakningsmenyer samt enklare alternativ som lokalt producerad saft, must, öl eller annat.
– The Drinkable Countr, gör det möjligt för besökare att utforska svenska smaker i världsklass direkt från naturen. Landets stora skafferi med bär, växter och friskt vatten erbjuder många fantastiska dryckesupplevelser som vi vill visa upp för många fler, berättar Jens Heed, som leder Måltidsturismprogrammet på Visit Sweden.
The Drinkable Country är en inspirerande djupdykning i den mångfald av smaker som naturligt finns i den svenska naturen. Dryckesrecept har tagits fram av några av Sveriges ledande dryckesexperter som representerar olika delar av Sverige.
Med njutning och lust i fokus har de lyft lokala svenska smaker och skapat gör-det-själv-recept baserade på råvaror från den svenska naturens skafferi på över 100 miljoner hektar.
Dryckerna är en smakexplosion inspirerad av årstider och naturens ljuvliga ingredienser och dofter skapar en magisk kombination. Emil Åräng har till exempel skapat en drink med en handfull harsyra, älgört, citronjuice, källvatten och is som ger oss smaken av norra Sverige.
Eller varför inte prova hyllade sommeliern Rebecka Lithanders drink som ska väcka minnena till liv om de södra delarna av vårt land. Med en näve sockerärter, rosmarin, ängsyra, sirap, några skivor gurka blandat med äppeljuice från Tosterups Slott i Skåne, blixtrar det till i smaklökarna och de vidsträckta södra slätterna får en helt ny dimension.
– Det är en smakresa genom den fantastiska svenska naturen. Jag skulle säga att detta är ett helt nytt och fascinerande sätt att både uppleva drycker och upptäcka ett land och dess naturliga miljö, säger Leo Lahti, barchef på Tjoget.
Med The Drinkable Country bjuder Sverige in alla att uppleva den svenska naturen samtidigt som man njuter av mat och/eller dryck i världsklass.
En möjlighet som kan ges tack vare Sveriges unika Allemansrätt som ger alla tillgång att ströva fritt i naturen, så länge vi tar ansvar för natur och djurliv samt visar hänsyn till markägare och andra besökare.
Borden ligger i Arjeplog och Liehittäja (Lappland), Grövelsjön (Dalarna), Orbaden (Gävleborg), Nyköping (Sörmland), Salthamn (Gotland), Ramsvik och Göta Kanal (Västsverige), Falkenberg (Halland), Kasteberg, Asa, Wallby och Stufvenäs (Småland), Ormanäs, Vånga och Ven (Skåne).
• Här hittar du The Drinkable Country-borden!

Dryckesrecepten har tagits fram i samarbete med experter, som representerar olika delar av Sverige:
- Södra Sverige: Rebecka Lithander, hyllad sommelier som nu arbetar på den lokalt prisade restaurangen Mutantur i Malmö. Innan hon började på Mutantur arbetade hon på den tvåstjärniga Guide Michelin-restaurangen Daniel Berlin.
- Västsverige: Bar Bruno i Göteborg, en liten mysig bar som serverar innovativa cocktails med hembarskänsla.
- Östra Sverige: Tjoget i Stockholm har de senaste fem åren varit med på listan över världens 50 bästa barer.
- Norra Sverige: Emil Åreng med rötter i Norrland utsågs till Sveriges bästa bartender 2015 och har även vunnit flera internationella priser. Emil kommer närmast från Cadierbaren på anrika Grand Hôtel i Stockholm.