fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 27 januari 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter Äldst & Dyrast & Bäst

The Macallan tar tillbaka världsrekordet

av Henrik Aflodal Esq
23 mars 2011

Äldst & Dyrast & Bäst | SKOTTLAND  Skotsk maltwhisky slog dubbla världsrekord i pris under 2010. I oktober såldes de dyraste flaskorna någonsin för 100 000 pund stycket när The Dalmore Trinitas släpptes i UK. Månaden efter slogs rekordet med råge av en 64-årig Macallan nedstoppad i kristallkaraff som gick för 460 000 dollar (ca 2,9 milj kr) på en auktion i New York. 

Whyte & Mackays VD John Beard bekräftar att köparna på den här nivån är mer investerare än entusiastiska whiskysamlare:
– Vi ser en tydlig trend att investera i whisky som alternativ till mer traditionella objekt. Fler auktioner dyker upp och omsätter allt större belopp. Priserna rusar i höjden, vi har gått från 10 000 per butelj till 30 000 och nu 100 000 pund.
Och den gyllene drycken stiger i värde. När The Dalmore i oktober 2009 släppte dussinet Sirius-karaffer för 10 000 pund gick de för 16 000 några månader senare, en vinst på 60%.
– Det unika driver marknaden, menar Beard. Vi kan aldrig göra om Trinitas, whiskyn är för alltid borta.
En av köparna var whiskyhandlaren Sukhinder Singh från The Whisky Exchange i London. Han konstaterar att utgångspriset inte alltid behöver vara högt för att göra en god affär:
– Black Bowmore som lanserade 1993 för dryga 70 pund per flaska sålde slut omedelbart. Inom ett år hade värdet fördubblats och idag säljer vi whiskyn för 4000 pund flaskan!
Nedlagda Islay-legenden Port Ellen är ett annat exempel på en whisky som prismässigt skjuter i höjden:
– När destilleriet släpper en ny utgåva höjs priset med minst 10% jämfört med året innan. Första releasen för tio år sedan kostade 90 pund, idag säljer vi den för 900 pund.
Även standardwhisky från utdöda destillerier kan ge pengar tillbaka för den som bunkrat. Rosebanks 12-åring som försvann 2008 kostar idag 60 pund, Singh förutspår att whiskyn passerar 100 pund inom två år när folk tömt sina förråd.
Men de stora pengarna ligger förstås bland rariteterna. Glenfiddichs 64-åring släppt 2001 kostade 10 000, den sista flaskan gick för 80 000 pund.

Senaste nytt

Alt-whisky-TEST: Hur god är en alkoholfri Whisky Sour?

Blindtestet
fre 5:56

Ny salmiak-likör från Koskenkorva

Nya släpp
tor 5:27

Vad är vitsen med en vit månad?

Nyheter
ons 12:00

USA inför 25% tulltariff på cognac och brandy

Nyheter
ons 5:05

BrewDogs VD listar 10 bästa besluten

Features
tis 5:16

Irländska Bushmills gör comeback med maltwhiskey tappad direkt från fat

Nya släpp
mån 5:53

Kentuckys första bourbondestilleri startat av afroamerikaner

Nyheter
fre 13:08

Alkoholfria cocktails för din vita månad!

Barliv
fre 5:58

BrewDogs VD listar 10 största misstagen

Features
tor 5:33

Spritakademiens guldnubbe går till…

Nyheter
ons 10:30

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.