Dry Martini är den perfekta drinken. En vacker mix av gin och vermouth. Men dess historik är höljd i dunkel, förvånande nog med tanke på hur ikonisk drinken är. Förmodligen uppstod den på flera platser oberoende av varandra. Egentligen inte konstigt med tanke på hur väl parterna gifter sig med varandra. Somliga bartenders skulle säga att de är som skapta för varandra – ”destined to be together.” Ändå ska man inte ta kombon för given. Här är sex sanningar om drinken Dry Martini.
1Martini startade sin karriär som Sweet inte Dry. Bläddra fram drinken i vilken cocktailbok som helst tryckt på 1800-talet så står det söt vermouth och inte torr. I boken Cocktail Boothby’s American Bar-Tender från 1891 lyder receptet: Is, 4 droppar Angostura bitter, halv jigger Old Tom gin, halv jigger italiensk (söt!) vermouth, en twist citron, rörd och silad.
2Visst låter ovanstående som en Martinez! Eller är det egentligen en ljushårig syster till Manhattan? Tro vad du vill men helt klart är att Martinez historiskt sett är en nära släkting till Martinin. Enda skillnaden är att man skimpar i lite maraschino-likör också.
3Vad släpper man i en Martini – citron-zest, oliv, syltlök? Kanske en oliv med lök inuti? Eller vill du ha en kub blåmögelost. I en modern Martini kan man hitta vad som helst. I de äldsta recepten förekom röda cocktailbär lika gärna som citronskal eller oliv. Men cocktailbäret försvann kring 1900 i takt med att drinken blev torrare. Under förra seklet stod slaget emellan oliv eller citron-twist, med viss fördel för oliven. Det handlar förmodligen om utseendet. Oliv-Martinis har en ikonisk look. Folk älskar den synen. Citronskalet är mer för kännarna med känsla för smaken, citrusen gifter sig bättre med ginets smaker. Men det är såklart en smakfråga!
4Gin är inne nu. Vodka dricks såklart som aldrig förr men talar vi Martini är det gin som är den ursprungliga spritbasen. Framförallt med tanke på utbudet numera. Det har aldrig funnits mer gin att välja på i världshistorien. Och om olyckskorparna får som de vill kommer mångfalden att minska i takt med att alla dessa smådestillerier går omkull. Så bunkra upp. Med tusen flaskor kan du göra Dry Martinis för generationer framåt utan att behöva upprepa drinken en enda gång…
5Man rör drinken, skaka absolut inte. Visst får folk göra som de vill men väljer du att skaka grumlar små iskristaller sikten. Enigman med en Martini är den är alldeles klar. Dessutom späder ju de smältande ispartiklarna drinken vilket förvanskar den tänkta smakupplevelsen. Rörd på rätt sätt är spädning och temperatur exakt som den ska vara vid servering. Gör så här: Häll i is i mixerglaset, häll i dryckerna och rör kraftigt i 20-30 sek. Prova dig fram för den exakta balansen. Kanske är det bättre att gå för 30 sek eftersom drinken ju är stark till att börja med. Men som sagt, det är upp till kreatören, välj hur din Martini ska presenteras.
6Slutligen, hur gör man den perfekta Martinin? Det handlar om proportioner och vilka sorter man använder. Varje giftermål mellan ett specifikt ginmärke och en utvald vermouth har sin dynamik. En perfekt Dry Martini är bartenderns eviga utmaning!