
SEXTON ÄR EN ny typ av singelmaltwhiskey. Gjord i Europa men tappad på flaska med amerikansk look. En dödskalle iklädd hög hatt pryder etiketten på den hexagonformade flaskan. Kaxigt och läckert. Gjord för att ta unga amerikaner med storm.
Pavan står ut på barhyllan och det är i cocktails whiskeyn ska användas. I drinkar funkar den alldeles utomordentligt med sin typiska irländska fruktighet.
Första gången jag fick en Sexton var det ’neat’ vid rumstemperatur. Då hade jag inte sett den coola, och lite skrämmande, flaskan. Att det var en irländare i glaset fattade jag direkt.
Och att handlade om högkvalitativ sprit framgick tydligt. För den här whiskeyn går lika bra att sippa på i ett provarglas som att spilla över is i ett rocks-glas.
Men vi börjar från början. Sexton görs på Bushmills Distillery i Antrim. Allt som behövs är kornmalt, vatten och jäst. Och såklart de tre pannorna som förvandlar ölbrygden till starksprit. Alltsammans läggs på nya oloroso sherry butts som töms efter blott 4 år. Voilá – Sexton Single Malt is born!
Whiskeyn skapades 2018 för den nordamerikanska marknaden av Bushmills blender Alex Thomas. Med hennes bakgrund som virkeshandlare var en whiskeykarriär otippad. Eller kanske inte. Elva års studier av olika trätyper kan ju vara bra om man jobbar med ekfat hela dagarna!

Alex Thomas tog i alla fall jobb på Bushmills och togs direkt under destillerichef Colum Egans vingar. Talangen var uppenbar och hon nådde ändå in i labbet där whiskeyn sätts samman.
– Allt började ju med trä för mig, menar Alex Thomas. Jag är fortfarande lika fascinerad av vilken enorm inverkan ekträet har på en whiskeys karaktär. Och jag ser redan fram emot nästa resa till Jerez i Spanien där jag får plocka ut sherryfat som ska användas till vår Sexton-whiskey.
Väl i Spanien umgicks hon mycket med en kyrkvärd och fattade tycke för nattvardsvinet. Självklart smakrik sherry, vilket förklarar tilltaget att döpa den nya whiskeyn till Sexton. Namnet härleds från latinets ’sacristanus’ = en väktare av heliga ting.
I engelsktalande länder betecknar ’sexton’ kyrkvaktmästaren som ser till kyrkan, ringer till gudstjänst och sköter kyrkogården. Där en del av jobbet består i att gräva gravar.
Därav den något makabra skelettmannen med hög hatt på etiketten. Designen handlar såklart om att sticka ut men Alex Thomas ser ändå förbi manéren och fångar upp en djupare mening.
– På ett sätt är jag personligen sinnebilden för vad Sexton står för. En beskyddare av en underbar whiskey som vilar i faten under flera år. Och när whiskeyn hamnar i flaskan som du bär hem tar du över ansvaret. We are all Sextons!
Master Blender Alex Thomas: “The Sexton is my life story in a bottle.”
Sherryfaten sourcas från Antonio Paez Lobatos bodega som varit igång i över 70 år. Tunnorna färdigställs enligt Alex Thomas noggranna instruktioner där ektyp och rostningsgrad fastställs ihop med sherrytyp och vinets lagringstid.
I lagerhusen ligger hundratusentals fat och väntar på att komma ner i en flaska i någon produkt. Men det är fel att betrakta whiskeyfat som en massa. Det går inte att generalisera smakerna för mycket. Även om det är så en blender måste arbeta.
Alla fat som ska användas i en whiskey kan ju inte handplockas men inställningen att varje fat rymmer en fullständigt unik whiskey är en insikt inte alla whiskymakare har. För Alex Thomas sitter den kunskapen i ryggmärgen efter alla år som trävaruhandlare:
– Varje träd är unikt, precis som vi människor. Två fat som ligger bredvid varandra en livstid ger ifrån sig olika whiskysmaker.
Av trä görs möbler och ådrorna och träets fibertäthet styr formerna. Mjuka träarter har inga synliga fibrer medan hårda träslag har porer som tillåter interaktion med vätskor som whisky.
– Europeisk ek ger en stillsam energi till whiskeyn. Vilket är precis vad jag vill ha i min Sexton. En varsam interaktion som kan ta hand om den delikata fruktigheten i Bushmills destillat.
Det tog flera år att utveckla Sextons whiskeystil. Allt började 2012 när Alex Thomas utnämndes till Master Blender. Den amerikanska alba-eken har en tätare struktur än den europeiska Quercus Robur.
Amerikansk ek interagerar långsammare och trögare, förklarar hon. Tunnorna rostas invändigt för att öppna upp kanaler in i träet för spriten. Denna karamellisering av träets sockerarter ger ökad sötma i form av vanilj och lite kokos.
– Robur-fat har en öppnare struktur och rostas mildare inuti. Interaktionen går mycket lättare och lagringstiden kan minskas. Europeisk ek är mer kraftfull och ger ifrån sig kryddor och en savande pepprighet.
Sexton-eken växer i Frankrike och träden måste godkännas av träexpert Thomas innan fällning. Sedan skeppas veden till tunnbinderiet i Jerez där stavarna lufttorkas i 16 månader innan användning.

Alex Thomas talar engagerat och länge om tillblivelsen av sin ”baby”. Hennes intentioner är grandiosa och häpnadsväckande inkluderande. Alla ska kunna uppskatta ett glas Sexton. Och med alla menar blendern, alla vi individer som utgör mänskligheten.
– Sexton ska tilltala alla de som fått lära sig att whiskey inte är något för dem. Och smaken ska stanna kvar tillräckligt länge för att konnässören ska vilja återvända.
För att bli en bra master blender är det viktigt att förstå hur smaksinnet fungerar, fortsätter Alex Thomas. God smak är subjektiv, och den bästa skolan är att smaka på väldigt mycket whisky för att identifiera sina personliga preferenser.
– Det är som med musiker och konstnärer. Man skapar något man själv gillar. Det är omöjligt att stå utanför sig själv och tro att man kan komma någon allmängiltig smak på spåren. Så när jag gör en whiskey är det något jag själv gillar. Och det är modigt, att våga tro på sin egen smak. Men det gör jag till 100%!
Nyfikenhet är en annan utgångspunkt som kompletterar inåtvändheten. Att hela tiden söka efter ny kunskap och utveckla sin egen horisont. Att upptäcka och förfina sina sinnen.
– Varje dag lär jag mig något nytt om träfaten och hur de interagerar med spriten. Man kan tro att ett whiskeyfat sover under alla dessa år i lagerhuset men däri interagerar destillat och trä hela tiden.
För Alex Thomas är Sexton allt detta och mer därtill. Whiskeyn är en dröm som går i uppfyllelse varje gång hon gör den. Inte konstigt när människa och smak är en enhet.
Att glaset framför mig innehåller mycket kärlek kanske är förklaringen till att jag fattade tycke för Sexton vid första sippen. Äkta engagemang och djup yrkeskunskap smittar tydligen av sig.
Det doftar stort. En överväldigande air av godisbutik slår emot en. Sega råttor och vingummin, torkade äppelchips och hallonbåtar. I kanten borstad ek och parfymdunster.
Så överraskande annorlunda. En avväpnande godisarom sänker garden. Man vill bara dyka ner i glaset och se om det smakar lika gott som det luktar.
Smaken är kultiverad. Smakerna rullas ut i given ordning. Det är som om Alex Thomas står där i bakgrunden och dirigerar arom-trafiken. Såklart smågodis i fronten, men strax lättare parfymtoner med schampofräschör. Sherryn märks först mot slutet när torkad frukt och fruktsyrup gör entré skuggad av smekande ekbeska.
Eftersmaken styrs av den europeiska eken. Chokladpraliner krokar arm med apelsinkrokant från destillatet i en halvlång luftig serenad med torrare inslag av sandelträ. Visst anas ungdomen i eftersmaken som dör ut fort. Men krydda från euro-eken puttrar lågmält vidare.
Whiskeyn stannar i en förförisk ton av päronsplitt och man är plötsligt tillbaka vid startögonblicket. Ståendes i godisbutiken som liten pilt storögd inför de oanade möjligheter och njutningar livet bär med sig. Så känns det faktiskt efter att ha druckit Sexton. Hoppfullt och inspirerande.
Jag kommer på mig själv med att längta till en cocktail. En vanlig Sour eller Old Fashioned. Eller kanske en klassisk Highball med ginger beer. Dessa tre drinkar kommer i drinktipset framöver. Håll ut så länge och börja med att skaffa en flaska Sexton. Ett barskåp utan Alex Thomas ’favourite tipple’ saknar något, tro mig!