fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 10 juni 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Rom & Brandy Reviews

“Tjock, trögrörlig Demarara-rom för inbitna fans”

av Henrik Aflodal
19 maj 2023

 Reviews    Guyana ligger inklämt på den sydamerikanska nordkusten mellan Brasilien och Venezuela. En brittisk koloni som lösgjordes på 1960-talet och blev ett eget land. Det är från Guyana man får Demarara-rom som tar namn efter floden med samma namn.

De en gång över 300 destillerierna har kokat ner till ett par. Det stora statliga Diamand Distillery med sin El Dorado-rom, och ytterligare några småställen. Den här romen är delvis gjord i den legendariska Port Mourant-pannan, världens äldsta rompanna. Som alltså bosatte sig på Diamond vid milleniumskiftet.

En dubbel ’pot still’ i trä som togs i drift 1732. Den har en egensinnig konstruktion där kopparhalsen från den första pannan leder spriten rakt in i nästa för att därefter mellanlanda i en retort-bytta innan slutlig kondensering.

Konfigurationen och storleken på systemet som rymmer nästan 19 000 liter ger en ordentlig reflux. Samtidigt renas alkoholen rudimentärt på grund av träkomponenten vilket gör att spriten ändå blir tung, kraftfull och oljig.

Mourant-destillatet har blandats med ett singelkok i Versaille som är en annan träpanna samt lättats upp med ett destillat från en modern kolonnpanna.

Demarara-rom beskrivs också som mörk, sträv och smakrik. Somliga tycker att det smakar whisky. Särskilt de exemplar som är långlagrade. Vi talar ju om den engelska skolan och då blir det så. Tungt och kanske svårbegripligt?

Compagnie des Indes har hämtat hem detta romfat från Guyana som fått sluta sina dagar i Jura-bergen i Frankrike. Destillatet är 9,5 år och hamnade i flaska i mars 2023. Fatkvaliteten är inte purfärsk utan det handlar om ett återanvänt romfat som bara fylldes på med ny sprit i september 2013.

Spriten stånkar av söta estrar och fet oljig sprit. Det är arbetsamt och tungrott. Redan doften får en att baxna. Guyana-koket har en tjock och stor arom. En pulserande syruplik odör med bourbon-vanilj. På djupet lite arrak och murken ek.

I munnen tobak och lätta arraksångor i en chokladsåsig smak som tar på kokosfett och träig matbanan mot slutet. Halvlång kokos-smörig refräng som bärs av en lätt rökelseton, gränsande till gödsel.

Här gäller det att räta på ryggen så man inte tappar fotfästet och drunknar i de mörka sockerarterna! Den här flaskan är för fans av den nedgrävda Demarara-stilen. Den som tror att lite vatten kan rensa luften är ute på mörka vatten. Det blir bara temporärt lättare.

Visserligen blir doften rikare bourbonvaniljig med chokladpralin och fagranta toner under. Kanske anas även lite syrliga estrar?

Ren lätt smak av halvtorra estrar och mandelspån, sent chokladsåsig. Längre efterspel, fast ännu fetare kokossmör med trögrörlig vit choklad, en aning fragrant rökelse räddar avslutet från dryg  kvävning.

En makabert tungfotad rom, trögrörlig och tjock överallt. Söta tunga toner av vanilj och kokos möter banal chokladsås. Jag letar efter piggare frukt-estrar men går bet.

Det enda spännande med dekokten är den där rökelsetonen som frambringats av träpannorna och vårdats av 9 ekår. Men överlag alltför kokosfet för att flyga högt.

Guyana 2013 9 år D.D.L 56,2%

 85/83p   Doft 21/21, Smak 21/21, Exit 22/21, Balans 21/20  Utgiven av Compagnie des Indes. Gjord på melass av Diamond Distillery (Demarara Distillers Ltd). Dubbeldestillerad i september 2013 i en dubbel-pot still med retort kallad Port Mourant. Som blandats med ett kok i en single pot still i trä kallad Versaille samt även kolonndestillerad sprit, Tappad på återanvänt romfat GRD60 som efter ungefär 2 år flyttades till Frankrike för slutlagring i hela 7,5 år. Buteljerad i mars 2023. Esterhalt 400 gram per hektoliter. Totalt 330 flaskor varav 310 står på hyllan i utvalda storstadsbutiker från 19 maj 2023. SB-nr 11236, 1045kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.