Reviews Tomatin är ett riktigt Highland-destilleri. Med sina 1028 fot över havet är detta Skottlands tredje högst belägna destilleri (efter Braeval och Dalwhinnie).
Men läget är lite off. I alla fall för whiskyresenärer. När man kommer med bil söderifrån in över Speyside gäller det att svänga av västerut tidigt och ta höglandsvägen A9 till Inverness istället för att följa floden Spey förbi alla destillerier.
Avstickaren är värd mycket, sceneriet upp mot Monadhliath bergskedja är formidabel. Destilleriet dyker upp på vänster sida. Gäliska Tomsitonn betyder enbärskulle. I Old Lairds House ställdes pannorna in 1897 av ett gäng affärsmän från Inverness som bara ligger 1,5 mil bort.
Jag har gjort den här resan många gånger på väg mot Northern Highlands. Och självklart stannat till just här för att kolla läget, och ta en dram. Vätskan som kokas här håller hög standard. Vilket man verkligen visat i nutid.
Länge var stället eftersatt och jobbade mot blending-husen. 2004 kom 12-åringen i modern tappning och 2009 dök 15-åringen upp. Och på den vägen är det.
Destilleriet är inte minst eftertraktat här i Sverige där tappningarna sålt bra i flera år. Så pass mycket att vi nu får fem singelfat som hamnar på hyllan i utvalda Systembolagsbutiker över hela landet.
“Nykoket på Tomatin är lätt men har karaktär. Man får mycket frukt som äpplen och även lite syrlig rabarber åt citrushållet.”
Jag har en 10-åring från 2011 framför mig. Tagen ur en bourbon barrel med styrkan 56,2%. Faten sourcas i Kentucky från Kelvin Cooperage och eken har lufttorkats innan bourbon lagrats däri i max 4 år. Man vill ha fräsch ek till sin maltwhisky.
Nykoket på Tomatin är lätt men har karaktär. Man får mycket frukt som äpplen och även lite syrlig rabarber åt citrushållet som slingrar sig runt den maltiga kärnan. Vad finns kvar av detta efter lagring på ett potent bourbon-fat?
Bourbonfat nr 812 promotar Tomatins syrliga dimension. Det är citrus i alla riktningar, och det passar förträffligt bra i sammanhanget.
Doften är rätt tunn och stringent, som det ibland kan vara med whisky tappad direkt från just bourbonfat. Vassa citron-ångor åt askorbinsyra-hållet skuggad av blommig älggrässötma. Här finns en euforisk air av mineraler med limestick som man kan finna hos den nya trendiga drycken hard seltzer.
Smaken är stark och tät. Citrusmarmelad rullar igång med sköna tropiska fläktar, efterhand gräsiga honungstoner med solitt maltkorn. Långsam eftersmak av citronsoda och lemon curd som tar på pomerans-beska och strama mineraler. En härlig balanserad besksötma som ger mersmak.
“Smak av citrusläsk a la Rose’s lime som föregår syrlig citrusmarmelad med eteriska övertoner. Långa eftersvall av lemon curd med bra sötbesk body!”
Lite vatten i glaset lockar fram mer lemon curd med honung och en tydlig frisk älggrässötma. Smaken bjuder på citrusläsk a la Rose’s lime som föregår syrlig citrusmarmelad med eteriska övertoner.
Långa eftersvall av lemon curd med bra body av sötbeska toner. Dessutom mineraler som ånyo påminner och seltzer. En whisky som bara växer i munnen, imponerande ’performance’.
En andra vattning ner mot 46% gör aromen mildare och samtidigt tunnare igen. Vit choklad och askorbinsyra plus mineraler.
Smaken är nu välgörande långsam. Rose’s lime krokar arm med 7Up. Mot slutet aromatisk ek i form av cederträ som döljer en påtaglig ekbeska. Eftersmaken är tjockare och mer fyllig än tidigare. Cederträ springer på tillsammans med söt lemonad.
Whiskyn tappar i omfång med för mycket vatten. Allra bästa läget är enkelvattnad eller helt enkelt som den är vi fatstyrka. Men det bästa med Tomatin är att den inte krånglar till det och gör sig svår. Destillatet är tillgängligt och publikt.