fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 2 april 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Barliv Nyheter

Här är världens tre bästa barer!

Norsk och svensk bar med på topp-50

av Henrik Aflodal Esq
11 november 2022

 Äldst & Dyrast & Bäst    Världens bästa barer utses sedan 2009 av The World’s 50 Best Bars Academy. Akademin består av 650 dryckesexperter över hela världen, från bartenders till spritskribenter och cocktailspecialister med 50/50-mix av könen.

Varje person rankar sju barer man besökt varav minst tre utanför hemlandet. Bedömarna är anonyma för att förhindra påverkan från branschen. Här i Norden är det Karoline Nordefors, skribent och kock, som sitter med i akademin och administrerar tävlingen.

Det är inte lätt att ta sig in på topplistan. Bara en handfull barer i Norden finns med på den utökade topp-100-listan. 2021 lyckades tre svenska och en norsk bar kvalitficera sig. Tjoget rankas 71:a och Röda Huset 78:a, båda ligger i Stockholm. Här är topp-3 och de två nordiska barerna på topp-50:

Paradiso i Barcelona toppar listan på de 50 bästa barerna i världen.

1 Det är till Barcelona i Spanien man ska åka för att få uppleva ett barbesök som slår allt annat. Innanför den anspråkslösa entrén till Paradiso möts man av ett Dalí-inspriterad majestätisk barmiljö. Här beställer man geast den spektakulära Supercool Martini. Ginklassikern så hårt nedkyld att ett isberg tornar upp sig i glaset. Cocktailmenyn hyllar annars vetenskapen. Drinken Fleming, kopplad till upptäckten av penicillin, utforskar vad som händer när man låter svampsporer jäsa. On Fire mixar bourbon och oloroso sherry med tahini, sötpotatis och rökt mjölk! Kreativ ledare är Giacomo Giannotti vars labborienterade drinkarna smakar mer och bättre än någon annanstans på jorden just nu, slår 50 Best-juryn fast. | Paradiso, Barcelona

2 Nästa London-besök ska styras till Tayēr + Elementary som Monica Berg och Alex Kratena bootade om 2019. Ut mot gatan huserar dropin-baren Elementary där man tar en snabb drink direkt från tappkran bakom bardisken. Storäljaren är One Sip Martini. Alla cocktails serveras i samma sorts glas, så det ska gå fort. Tayēr ligger innanför och har labbprofil med kulinariska ambitioner. Ingredienser man aldrig hört talas om används och ges en twist i det bakomliggande laboratoriet. Här vet man aldrig vad som väntar. Recepten kommer och går, ungefär som ’fine dining’ där kunden bara förväntas dyka upp och bli serverad, fast här skapas såklart smakerna av mixologer istället för kockar. | Tayēr + Elementary, London

3 Barcelona är världsledande på cocktailfronten just nu, enligt 50 Best-gänget. Sips bar ligger som en ö mitt i lokalen, eller hellre en scen, där bartenders och deras drinkar står i centrum. Framförallt megastjärnorna Simone Caporale och Marc Alvarez. Det här är ett lugnt ställe för att ta en fördrink på och sedan gå vidare. Men låt dig inte luras, det är senare på kvällen showen dras igång när ljuset dämpas och baren fylls upp av taggade mixologer. Den tekniska svårhetsgraden är utmanande. Klassiker som fått ny kostym är Caipirinha, mindre bitter än vad man är van vid. Fråga efter Daiquiri Heliodora som tillverkas med hjälp av en gammal mexikansk is-shavare. Drinkarna kombineras med bakverk förfärdigade av en Michelin-konditor. | Sips, Barcelona

Cocktails att njuta av på Himkok i Oslo och Lucy’s Flower Shop i Stockholm.

43 Himkok i Oslo kvalar in på 43:e plats. Öppnad av Erk Potur 2015. Barchefen heter Maros Dzurus och han fortsätter att flytta gränser. Här gör man nämligen sin egen sprit som akvavit, gin, vodka. Lokalen andas 1930-tal med mörka träpartier och förgyllda speglar. En specialitet är Birch, en drajja med blåmögelost i oliven. För att det ska gå undan med servicen finns också cocktails på kran. | Himkok, Oslo

49 På 49:e plats kommer Lucy’s Flower Shop i Stockholm. Undangömd i källaren är detta svenskarnas coolaste bar, tycker 50 Best-juryn. Startat 2019 av Alex Skärlén och Ola Carlson har stället redan blivit i en institution i huvudstadens barliv. Dekoren är dämpat sammetslen purpuraktig vilket ramar in de precisa rörelserna av bartenders bakom den långa träbaren – som att befinna sig i en spionroman från 1960-talet! Barchef Linn Sterling styr över stället. På Lucy’s jobbar man med enkelhet. Sällan med än fyra ingredienserna letar sig ner i drinkarna. Kemin är noggrant uttänkt så cocktailen ska smaka mer än ingående delar. Paradnumret som det är lätt att underskatta, innan man provat den, är Vodka Soda. Receptet låter ju simpelt men så fort man tar en sipp upptäcker man alla lager av smaker. Och Rye & Apple är en sötsyrlig kryddblandning som kan bli en modern klassiker. | Lucy’s Flower Shop, Stockholm

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Världsberömd tequila möter det moderna japanska köket

Nyheter
fre 14:00

Vasaskeppets brännvin firar påsk

Nyheter
tor 11:00

Pink Gin firar fem år med jubileumsutgåva

Nya släpp
ons 10:46

Grön påsk med O.P. Anderson Petronella

Nyheter
ons 5:09

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW – Det slår gnistor om High Coast Whiskys nya sherryfatlagrade maltwhisky. Den sötaktiga smaken görs syrlig av starkvinsfaten som också stramar till det rejält med eteriska, kryddiga toner. En whisky för erfarna whiskydrickare på grund av sin strama trästil. Men också ett viktigt steg för Norrlandsdestilleriet mot äldre mer vällagrad whisky.

https://spiritsnews.se/kravande-sherry-whisky/
  • REVIEW – “Jamaica-rom för gudarna!” vore en passande rubrik för denna 13-åriga rom. Gjord av anonyma New Yarmouth Distillery som tillhör Appleton-gruppen. Hög estertäthet får destillatet att vråla av estrar men här finns också potatisunkna ektoner snärjda i avgasångor, typiska för den engelska Jamaica-skolan. Henrik Aflodal kan inte få nog av allt det goda... Bara 227 flaskor finns i utvalda storstadsbutiker. Happy hunting!

https://spiritsnews.se/avgasangande-muckhalsrom/
  • MAT & BRÄNNVIN — Påsken är en av våra största högtider där snapsen har en naturlig plats. Inför årets firande har O.P. Anderson skapat en vegetarisk rätt till sin äppelkryddade snaps Petronella. Förgyll årets påskbord med grillad sparris, Västerbottenkräm och pocherat ägg. Den passar alla som vill fira en grönare påsk.

https://spiritsnews.se/gron-pask-med-o-p-anderson-petronella/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.