Äldst & Dyrast & Bäst Världens bästa barer utses sedan 2009 av The World’s 50 Best Bars Academy. Akademin består av 650 dryckesexperter över hela världen, från bartenders till spritskribenter och cocktailspecialister med 50/50-mix av könen.
Varje person rankar sju barer man besökt varav minst tre utanför hemlandet. Bedömarna är anonyma för att förhindra påverkan från branschen. Här i Norden är det Karoline Nordefors, skribent och kock, som sitter med i akademin och administrerar tävlingen.
Det är inte lätt att ta sig in på topplistan. Bara en handfull barer i Norden finns med på den utökade topp-100-listan. 2021 lyckades tre svenska och en norsk bar kvalitficera sig. Tjoget rankas 71:a och Röda Huset 78:a, båda ligger i Stockholm. Här är topp-3 och de två nordiska barerna på topp-50:
1 Det är till Barcelona i Spanien man ska åka för att få uppleva ett barbesök som slår allt annat. Innanför den anspråkslösa entrén till Paradiso möts man av ett Dalí-inspriterad majestätisk barmiljö. Här beställer man geast den spektakulära Supercool Martini. Ginklassikern så hårt nedkyld att ett isberg tornar upp sig i glaset. Cocktailmenyn hyllar annars vetenskapen. Drinken Fleming, kopplad till upptäckten av penicillin, utforskar vad som händer när man låter svampsporer jäsa. On Fire mixar bourbon och oloroso sherry med tahini, sötpotatis och rökt mjölk! Kreativ ledare är Giacomo Giannotti vars labborienterade drinkarna smakar mer och bättre än någon annanstans på jorden just nu, slår 50 Best-juryn fast. | Paradiso, Barcelona
2 Nästa London-besök ska styras till Tayēr + Elementary som Monica Berg och Alex Kratena bootade om 2019. Ut mot gatan huserar dropin-baren Elementary där man tar en snabb drink direkt från tappkran bakom bardisken. Storäljaren är One Sip Martini. Alla cocktails serveras i samma sorts glas, så det ska gå fort. Tayēr ligger innanför och har labbprofil med kulinariska ambitioner. Ingredienser man aldrig hört talas om används och ges en twist i det bakomliggande laboratoriet. Här vet man aldrig vad som väntar. Recepten kommer och går, ungefär som ’fine dining’ där kunden bara förväntas dyka upp och bli serverad, fast här skapas såklart smakerna av mixologer istället för kockar. | Tayēr + Elementary, London
3 Barcelona är världsledande på cocktailfronten just nu, enligt 50 Best-gänget. Sips bar ligger som en ö mitt i lokalen, eller hellre en scen, där bartenders och deras drinkar står i centrum. Framförallt megastjärnorna Simone Caporale och Marc Alvarez. Det här är ett lugnt ställe för att ta en fördrink på och sedan gå vidare. Men låt dig inte luras, det är senare på kvällen showen dras igång när ljuset dämpas och baren fylls upp av taggade mixologer. Den tekniska svårhetsgraden är utmanande. Klassiker som fått ny kostym är Caipirinha, mindre bitter än vad man är van vid. Fråga efter Daiquiri Heliodora som tillverkas med hjälp av en gammal mexikansk is-shavare. Drinkarna kombineras med bakverk förfärdigade av en Michelin-konditor. | Sips, Barcelona
43 Himkok i Oslo kvalar in på 43:e plats. Öppnad av Erk Potur 2015. Barchefen heter Maros Dzurus och han fortsätter att flytta gränser. Här gör man nämligen sin egen sprit som akvavit, gin, vodka. Lokalen andas 1930-tal med mörka träpartier och förgyllda speglar. En specialitet är Birch, en drajja med blåmögelost i oliven. För att det ska gå undan med servicen finns också cocktails på kran. | Himkok, Oslo
49 På 49:e plats kommer Lucy’s Flower Shop i Stockholm. Undangömd i källaren är detta svenskarnas coolaste bar, tycker 50 Best-juryn. Startat 2019 av Alex Skärlén och Ola Carlson har stället redan blivit i en institution i huvudstadens barliv. Dekoren är dämpat sammetslen purpuraktig vilket ramar in de precisa rörelserna av bartenders bakom den långa träbaren – som att befinna sig i en spionroman från 1960-talet! Barchef Linn Sterling styr över stället. På Lucy’s jobbar man med enkelhet. Sällan med än fyra ingredienserna letar sig ner i drinkarna. Kemin är noggrant uttänkt så cocktailen ska smaka mer än ingående delar. Paradnumret som det är lätt att underskatta, innan man provat den, är Vodka Soda. Receptet låter ju simpelt men så fort man tar en sipp upptäcker man alla lager av smaker. Och Rye & Apple är en sötsyrlig kryddblandning som kan bli en modern klassiker. | Lucy’s Flower Shop, Stockholm