Som en hyllning till de klassiska trädgårdsväxter som pålitligt bär frukt i den tuffa växtzon Hernö Gin verkar i, har man skapat årets High Coast Terrior Gin på tåliga växter. Rabarberrot, krusbär och svartvinbärskvist ger fruktighet och spröda toner av trä som balanseras av örtighet och sötma från ängssyra och granskott. Tongivande är som alltid enbär. Flaskan släpps måndag 29 augusti.
Nya släpp Hernö High Coast Terroir Gin lanseras varje höst sedan 2016 med handplockade växter från regionen som smaksättare. I år är temat lokala trädgårdshjältar.
– Om man ska beskriva känslan av Höga Kusten ur perspektivet trädgårdens klassiker så är rabarber, krusbär och svartvinbär tre trotjänare som växer och frodas här på våra breddgrader. De överlever vintrarna, trotsar våra klimatförhållanden och ger oss skörd år ut och år in. Det vill vi hylla med årets Hernö High Coast Terroir Gin, säger Jon Hillgren, grundare av Hernö Gin.
– Vi ville leka litet med växternas uppbyggnad och olika delar genom att destillera andra partier av växterna än de vi vanligtvis äter. Därför valde vi rabarberrot och svartvinbärskvist som smaksättare tillsammans med krusbär där vi valde själva bäret, berättar Magnus Ernstsson, destillatör på Hernö Gin.
Ängssyra förekommer såväl odlad som vilt växande på fält och ängar i regionen. Den kännetecknas av sin milda, syrliga smak och tillsammans med sötman från spröda granskott balanserar den upp fruktigheten från trädgårdens klassiker.
– Det första man anar när man doftar på det färdiga ginet är en intensivt örtig och kvistig doft med en ton av subtila enbär. Smakupplevelsen inleds med kryddor och tydliga enbär. Sedan kommer det örtiga som rundas av med ett fruktigt och sött avslut, beskriver Magnus Ernstsson.
738 av totalt 793 flaskor släpps i beställningssortimentet 29 augusti. Enligt destilleriet har ginen en kryddig start i munnen med tydliga enbär och gran som övergår till örtiga toner för att sedan avsluta med en rund sötma och fruktighet.
Säsongens skörd av krusbär är den självklara basen i henrös nya cocktail Gooseberry Sour, som baseras på en krusbärscordial.
Gooseberry Sour
- 5 cl Hernö High Coast Terroir Gin 2022
- 4 cl krusbärscordial
- citronzest
Rör ingredienserna i mixerglas med is ca 20 sek tills det blir riktigt kallt. Sila upp i ett lågt tumblerglas fyllt med is (gärna en stor grovhuggen isbit). Garnera med en citronzest.
Krusbärscordial
- 400 g krusbärsjuice (helst råsaft)
- 200 g socker
- 4 tsk citronsyra
- rivet skal från en citron
Kör alla ingredienser i en blender eller med stavmixer till dess att löst upp sig. Beroende på sötman i krusbären så kan mängden socker och citronsyra behöva justeras.
• Hernö High Coast Terroir Gin 2022 44,9% | SB-nr 56503, 782 kr