fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 28 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Gin & Vodka Nya släpp

Lokala trädgårdshjältar smaksätter Hernös terroir-gin

av Axel Aflodal
29 augusti 2022

Som en hyllning till de klassiska trädgårdsväxter som pålitligt bär frukt i den tuffa växtzon Hernö Gin verkar i, har man skapat årets High Coast Terrior Gin på tåliga växter. Rabarberrot, krusbär och svartvinbärskvist ger fruktighet och spröda toner av trä som balanseras av örtighet och sötma från ängssyra och granskott. Tongivande är som alltid enbär. Flaskan släpps måndag 29 augusti.

 Nya släpp    Hernö High Coast Terroir Gin lanseras varje höst sedan 2016 med handplockade växter från regionen som smaksättare. I år är temat lokala trädgårdshjältar.

– Om man ska beskriva känslan av Höga Kusten ur perspektivet trädgårdens klassiker så är rabarber, krusbär och svartvinbär tre trotjänare som växer och frodas här på våra breddgrader. De överlever vintrarna, trotsar våra klimatförhållanden och ger oss skörd år ut och år in. Det vill vi hylla med årets Hernö High Coast Terroir Gin, säger Jon Hillgren, grundare av Hernö Gin.

– Vi ville leka litet med växternas uppbyggnad och olika delar genom att destillera andra partier av växterna än de vi vanligtvis äter. Därför valde vi rabarberrot och svartvinbärskvist som smaksättare tillsammans med krusbär där vi valde själva bäret, berättar Magnus Ernstsson, destillatör på Hernö Gin.

Ängssyra förekommer såväl odlad som vilt växande på fält och ängar i regionen. Den kännetecknas av sin milda, syrliga smak och tillsammans med sötman från spröda granskott balanserar den upp fruktigheten från trädgårdens klassiker.

– Det första man anar när man doftar på det färdiga ginet är en intensivt örtig och kvistig doft med en ton av subtila enbär. Smakupplevelsen inleds med kryddor och tydliga enbär. Sedan kommer det örtiga som rundas av med ett fruktigt och sött avslut, beskriver Magnus Ernstsson.

738 av totalt 793 flaskor släpps i beställningssortimentet 29 augusti. Enligt destilleriet har ginen en kryddig start i munnen med tydliga enbär och gran som övergår till örtiga toner för att sedan avsluta med en rund sötma och fruktighet.

Säsongens skörd av krusbär är den självklara basen i henrös nya cocktail Gooseberry Sour, som baseras på en krusbärscordial.

Gooseberry Sour

  • 5 cl Hernö High Coast Terroir Gin 2022
  • 4 cl krusbärscordial
  • citronzest

Rör ingredienserna i mixerglas med is ca 20 sek tills det blir riktigt kallt. Sila upp i ett lågt tumblerglas fyllt med is (gärna en stor grovhuggen isbit). Garnera med en citronzest.

Krusbärscordial

  • 400 g krusbärsjuice (helst råsaft)
  • 200 g socker
  • 4 tsk citronsyra
  • rivet skal från en citron

Kör alla ingredienser i en blender eller med stavmixer till dess att löst upp sig. Beroende på sötman i krusbären så kan mängden socker och citronsyra behöva justeras.

• Hernö High Coast Terroir Gin 2022 44,9% | SB-nr 56503, 782 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Kultdestilleriet Karuizawa återuppstår i ny skepnad

Features
tis 5:19

Nordisk gin på export till Sydostasien

Nyheter
mån 5:05

Isle of Harris bygger ut för 10 miljoner pund

Nyheter
fre 5:35

Starward vill bli topp-5 bland Nya världen-destillerier

Nyheter
ons 5:52

Krönikan: Borde Prohibition införas i Sverige?

Krönikan
tis 5:50

Genombrott för forskningen om alkoholfri alt-sprit

Nyheter
mån 5:24

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW — Arrans grej har blivit att sälja NAS-whisky. Som inte osar av ungkola, vilket ofta är fallet med skotsk ungwhisky. Knepet är tappa om spriten på spännande vinfat mot slutet av lagringsperioden. Exempelvis fat som innehållit det söta vitvinet sauternes. Resultatet är en "jublande fallfruktsmak med torra ekplank som ramlar in mot slutet." 

https://spiritsnews.se/arrans-7-ariga-paradnummer/
  • NYA DESTILLERIER — Karuizawa is back! I alla fall om 10 år. Den siste chefen Osami Uschibori har dragit igång en kopia på det legendariska destilleriet som gick i graven vid millenniumskiftet. Den rökiga maltwhiskyn ska dessutom lagras uteslutande på oloroso sherry butts, precis som förr. Fast bara 250 fat läggs ner årligen så priserna på whiskyn som släpps efter 2033 lär bli höga. Online-handlaren dekantā tar beställningar på hela fat för den som har råd...

https://spiritsnews.se/nya-karuizawa-gor-copycat/
  • REVIEWS – När köpte du en 18-årig maltwhisky senast? 17 av 20-talet sorter på Systembolaget kostar över tusenlappen. Vilket gör att vanligt folk avstår. Och går miste om de annorlunda smaker högkvalitativ premium-malt bjuder på. Som Arrans 18-åring med en karaktär som sticker ut i sin genre. Häng med på en smakbeskrivning som kommer att locka till köp...

https://spiritsnews.se/dyr-men-god-gammelwhisky/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.