Nya släpp Busnel grundades 1820 i Cormeilles, Normandie. Det var då Ernest Busnel lanserade sin eau-du-vie, äppelbrandy, numera känd som calvados.
1919 byggdes destilleriet i Cormeilles vilket gör det till ett av de äldsta calvadosdestillerierna som fortfarande producerar Calvados Pays d’Auge AOC av väldigt hög klass.
Busnel ligger i den prestigefulla appellationen Pays d’Auge som av många anses vara den bästa. Här tillvaratas hantverkstraditionerna vid framställningen och man destillerar på samma sätt som man man gjort i generationer men man prövar även nya innovationer med olika cask-finishes.
I veckan släpps exklusivt för första gången i Sverige Busnel Calvados Pays d’Auge Affinage en fûts de Sauternes i limiterad utgåva. Som namnet antyder har äppelbrännvinet lagrats på avlagda vinfat som tidigare innehållit det söta vita vinet Sauternes. Systembolaget har köpt in 500 flaskor av totalt 2 000 producerade.
– Färgen är ljus bärnsten, säger Philippe Terlier, destillerichef för Busnel. På näsan kommer det fina aromer av kanderad aprikos, honung och en liten kryddighet. Smaken är fruktigt komplex med mogna bakade äpplen med en hint av persika och annans. Avslutet är långt och lent.
Efter att calvados har lagrats på ekfat får ”finition en fûts de Sauternes” en slutlagring under några månader på äldre Sauternesfat som ger den fruktiga toner och en liten skön honungssötma.
En calvados av denna dignitet njuter du bäst som en avec i sommarkvällen, rumstempererad, i ett generöst aromglas eller kanske som ackompanjemang till en Tarte Tatin med hemgjord vaniljglass. Det behöver inte vara krångligare än så.
Tillverkningsprocessen går till så här. Äpplena som krossas och pressas, kommer från odlare som man har haft långa kontrakt med. Äppelmusten får sedan jäsa på stora ståltankar där naturlig jästning uppstår och förvandlar brygden till cider.
Det går åt ca 7-8kg äpplen för att producera en halvliter calvados. Jäsningsprocessen tillåts ta tid och cidern håller ca 6% alkohol när man destillerar den under årets första 6 månader.
Cidern dubbeldestilleras ”charentais” pot stills som är gjorda av koppar, vilket är ett krav för AOC Pay d’Auge. Efter destilleringen så lagras brandyn minst i 2 år innan den får kallas calvados.
• Busnel Calvados Pays d’Auge Affinage en fûts de Sauternes 40% | SB-nr 40984, 429 kr (50 cl)