I augusti är äntligen kräftpremiär vilket är ett tydligt sensommartecken. Till kräftorna finns det få drycker som passar så bra som akvavit smaksatt med dill. Tre säkra kort är O.P. Anderson Klar Aquavit, Aalborg Dild samt Läckö Slottsaquavit.
Mat & Brännvin Enligt traditionen infaller kräftpremiären 7 augusti efter att ett förbud mot kräftfiske under sommaren infördes i slutet av 1800-talet.
Trots att reglerna upphörde för 30 år sedan ska kräftor tveklöst avnjutas i augusti och helst tillsammans med akvavit. En perfekt matchning till kräftorna är akvavit smaksatt med örten dill som även är obligatorisk i kräftkoket.
– Akvavit med tydliga och friska dilltoner är en oslagbar kombination till kräftorna då den höjer smakupplevelsen till nya nivåer. Det är dock viktigt att inte servera dillakvavit för kall då smakerna försvinner om den läggs i frysen, säger Malin Ollas som är produktchef för akvavit på Anora. Den perfekta serveringen sker vid rumstemperatur eller endast lätt kyld.
Tre moderna klassiker inom dillakvavit är O.P. Anderson Klar Aquavit, Aalborg Dild samt Läckö Slottsaquavit. O.P. Anderson Klar Aquavit tillverkas på ekologiska råvaror med dillfrö och citronskal samt en del av den klassiska O.P. Anderson-kryddningen.
Aalborg Dild är ett destillat på färsk grön dill och citronskal som passar alla sorters skaldjur tack vare sin friska ton av dill och citrus. Läckö Slottsaquavit har en lite rundare och fylligare karaktär med både dillfrö och kummin.
Genom sin KRAV-märkning var Läckö Slottaquavit världens första ekologiskt certifierade sprit när den lanserades 1998. Samtliga dillakvaviter finns i Systembolagets beställningssortiment.
• Läckö Slottsaquavit 38% | SB-nr 33, 299 kr (50 cl)
• Aalborg Dild 38% | SB-nr 86566, 259 kr
• O.P. Anderson Klar Aquavit 40% | SB-nr 86262, 259 kr
Koka egna kräftor
- 1 kg färska kräftor
- 3 ltr vatten
- 1 dl grovt havssalt (rågad)
- ett knippe krondill
- en flaska porteröl
- 2-3 msk råsocker
- ½ dl dillkryddad akvavit
Koka upp allt utom akvavit till en lag och låt den koka i några minuter. Spara några dillvippor till efter koket. Lägg i kräftorna och låt koket sjuda i 7 minuter. Kyl sedan ner hela kastrullen i ett vattenbad och häll i akvaviten. Lägg i lite färsk krondill, täck med ett lock och låt kastrullen stå i ett kylskåp över natten.