fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
måndag 8 augusti 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Gin & Vodka Nyheter

Tre sorters dillakvavit till kräftskivan

av Gustav Aflodal
4 augusti 2022

I augusti är äntligen kräftpremiär vilket är ett tydligt sensommartecken. Till kräftorna finns det få drycker som passar så bra som akvavit smaksatt med dill. Tre säkra kort är O.P. Anderson Klar Aquavit, Aalborg Dild samt Läckö Slottsaquavit.

 Mat & Brännvin    Enligt traditionen infaller kräftpremiären 7 augusti efter att ett förbud mot kräftfiske under sommaren infördes i slutet av 1800-talet.

Trots att reglerna upphörde för 30 år sedan ska kräftor tveklöst avnjutas i augusti och helst tillsammans med akvavit. En perfekt matchning till kräftorna är akvavit smaksatt med örten dill som även är obligatorisk i kräftkoket.

– Akvavit med tydliga och friska dilltoner är en oslagbar kombination till kräftorna då den höjer smakupplevelsen till nya nivåer. Det är dock viktigt att inte servera dillakvavit för kall då smakerna försvinner om den läggs i frysen, säger Malin Ollas som är produktchef för akvavit på Anora. Den perfekta serveringen sker vid rumstemperatur eller endast lätt kyld.

Tre moderna klassiker inom dillakvavit är O.P. Anderson Klar Aquavit, Aalborg Dild samt Läckö Slottsaquavit. O.P. Anderson Klar Aquavit tillverkas på ekologiska råvaror med dillfrö och citronskal samt en del av den klassiska O.P. Anderson-kryddningen.

Aalborg Dild är ett destillat på färsk grön dill och citronskal som passar alla sorters skaldjur tack vare sin friska ton av dill och citrus. Läckö Slottsaquavit har en lite rundare och fylligare karaktär med både dillfrö och kummin.

Genom sin KRAV-märkning var Läckö Slottaquavit världens första ekologiskt certifierade sprit när den lanserades 1998. Samtliga dillakvaviter finns i Systembolagets beställningssortiment.

• Läckö Slottsaquavit 38% | SB-nr 33, 299 kr (50 cl)
• Aalborg Dild 38% | SB-nr 86566, 259 kr
• O.P. Anderson Klar Aquavit 40% | SB-nr 86262, 259 kr

Koka egna kräftor

  • 1 kg färska kräftor
  • 3 ltr vatten
  • 1 dl grovt havssalt (rågad)
  • ett knippe krondill
  • en flaska porteröl
  • 2-3 msk råsocker
  • ½ dl dillkryddad akvavit

Koka upp allt utom akvavit till en lag och låt den koka i några minuter. Spara några dillvippor till efter koket. Lägg i kräftorna och låt koket sjuda i 7 minuter. Kyl sedan ner hela kastrullen i ett vattenbad och häll i akvaviten. Lägg i lite färsk krondill, täck med ett lock och låt kastrullen stå i ett kylskåp över natten.

Senaste nytt

Tre sorters dillakvavit till kräftskivan

Nyheter
tor 5:36

Inverness får sitt första destilleri på 40 år

Nyheter
ons 5:26

Världens dyraste whiskyfat klubbades för knappa 200 miljoner kr!

Krönikan
tis 5:47

Systembolagsnytt Augusti 2022

Systembolagsnytt
mån 5:40

50-årig Karuizawa-whisky gör NFT-debut för över 800 000 kr

Nyheter
tor 5:46

Vasaskeppets 1600-talsbrännvin återuppstår

Features
ons 5:24

Shōchū får lagskydd i New York

Nyheter
tis 5:19

Fira Räkans dag med dill-akvavit i glaset!

Nyheter
fre 11:59

Engelskt gin-destilleri avråder från att dricka G&T i värmen

Nyheter
tor 5:25

50-årig premiär-Glenlivet från Skottlands största privata fatsamling

Features
ons 5:47

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

    Go to the Customizer > JNews : Social, Like & View > Instagram Feed Setting, to connect your Instagram account.
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.