Larmrapporterna om krisande företag inom besökbranschen duggade tätt i våras. Whiskydestilleriet High Coast sa upp personal och beredde sig på en tyst sommar utan mycket kommers. Istället blev det tvärtom. Trycket på restaurangen och besöksanläggningen har faktiskt ökat. Hemestrande svenskar dyker upp i en stadig ström för att turista och kanske köpa ett fat. Faktum är att Sverige fått sin egen lokala form av whiskyturister. Folk som tidigare åkte runt bland skotska destillerier gör det nu på hemmaplan.

Whiskyturism Det rullar på bra för High Coast Distillery på Höga Kusten. Trots corona-pandemins begränsningar som gjort att egna festivalen ställts in och besöksturismen begränsats. Event-ansvarig Peter Söderlind är nöjd:
– Vi har haft ungefär lika många besökare som i fjol sommar men sålt för mer.
När man i våras drog i handbromsen och permitterade personal för att orka möta krisen gjordes en pessimistisk prognos för sommaren som alltså kom på skam rejält. Intresset för High Coast Whisky som varumärke och High Coast Distillery som besöksmål ökar förvånande nog.

– De förändringar vi vidtagit utifrån rådande omständigheter har varit lyckade, berättar guiden Linus Rodin. Bland annat har vi skurit ned antalet besökare för en rundtur. Vi har genomfört upp till sex turer per dag i sommar, med max 15 personer per guidning. Faktum är att vi fått tacka nej till deltagare.
Färre antal personer per grupp har tvärtom varit positivt och skapat en bättre stämning med mer tid för frågor. High Coast har också adderat ett bildspel till rundturen för att förmedla fakta vilket har uppskattats.
Även restaurangen har upplevt bra tryck på bokningar. Satsningen på fatägarevent och provningar i det ena lagerhuset har fungerat över förväntan. I den egna baren har man sålt exklusiv whisky som aldrig förr.
Och den så viktiga fatförsäljningen inklusive buteljering av privatfat för uthämtning på Systembolaget har rullat på bättre än förra sommaren.
– Vi har i snitt sålt ett fat per dag från midsommar till i början av augusti, menar Peter Söderlind.
Men det mest intressanta är utvecklingen av en sorts whiskyturism. Alltså folk som åker runt och besöker olika destillerier som semesteraktivitet. Alltså precis som i Skottland dit många svenskar sökt sig genom åren.
Sverige har idag dussinet whiskyanläggningar varav de största har egna besökscentrum med dropin medan de mindre kan besökas efter överenskommelse.
– För hela branschen är det väldigt roligt och för oss här i Ådalen ser vi att det får effekter även för andra aktörer inom besöksnäringen, säger Peter Söderlind. Besökarna passar på att se och uppleva annat i området och många av de långväga besökarna bor i närheten.
Häromdagen infriades en milstolpe då destillerichef Roger Melander fyllde fat nummer 20 000 sedan starten 2020. Det är starkt jobbat av ett ungt svenskt destilleri, grattis!
