fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 22 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nyheter

Trots corona går High Coast bra, lokal whiskyturism boostar hela branschen

av Carl Lönndahl Esq
19 augusti 2020

Larmrapporterna om krisande företag inom besökbranschen duggade tätt i våras. Whiskydestilleriet High Coast sa upp personal och beredde sig på en tyst sommar utan mycket kommers. Istället blev det tvärtom. Trycket på restaurangen och besöksanläggningen har faktiskt ökat. Hemestrande svenskar dyker upp i en stadig ström för att turista och kanske köpa ett fat. Faktum är att Sverige fått sin egen lokala form av whiskyturister. Folk som tidigare åkte runt bland skotska destillerier gör det nu på hemmaplan.

Lyckliga nyblivna fatägare på High Coast Distillery i Bjärtrå.

 Whiskyturism    Det rullar på bra för High Coast Distillery på Höga Kusten. Trots corona-pandemins begränsningar som gjort att egna festivalen ställts in och besöksturismen begränsats. Event-ansvarig Peter Söderlind är nöjd:
– Vi har haft ungefär lika många besökare som i fjol sommar men sålt för mer.

När man i våras drog i handbromsen och permitterade personal för att orka möta krisen gjordes en pessimistisk prognos för sommaren som alltså kom på skam rejält. Intresset för High Coast Whisky som varumärke och High Coast Distillery som besöksmål ökar förvånande nog.

Linus Rodin serverar maltwhisky efter rundturen.

– De förändringar vi vidtagit utifrån rådande omständigheter har varit lyckade, berättar guiden Linus Rodin. Bland annat har vi skurit ned antalet besökare för en rundtur. Vi har genomfört upp till sex turer per dag i sommar, med max 15 personer per guidning. Faktum är att vi fått tacka nej till deltagare.

Färre antal personer per grupp har tvärtom varit positivt och skapat en bättre stämning med mer tid för frågor. High Coast har också adderat ett bildspel till rundturen för att förmedla fakta vilket har uppskattats.

Även restaurangen har upplevt bra tryck på bokningar. Satsningen på fatägarevent och provningar i det ena lagerhuset har fungerat över förväntan. I den egna baren har man sålt exklusiv whisky som aldrig förr.

Och den så viktiga fatförsäljningen inklusive buteljering av privatfat för uthämtning på Systembolaget har rullat på bättre än förra sommaren.
– Vi har i snitt sålt ett fat per dag från midsommar till i början av augusti, menar Peter Söderlind.

Men det mest intressanta är utvecklingen av en sorts whiskyturism. Alltså folk som åker runt och besöker olika destillerier som semesteraktivitet. Alltså precis som i Skottland dit många svenskar sökt sig genom åren.

Sverige har idag dussinet whiskyanläggningar varav de största har egna besökscentrum med dropin medan de mindre kan besökas efter överenskommelse.

– För hela branschen är det väldigt roligt och för oss här i Ådalen ser vi att det får effekter även för andra aktörer inom besöksnäringen, säger Peter Söderlind. Besökarna passar på att se och uppleva annat i området och många av de långväga besökarna bor i närheten.

Häromdagen infriades en milstolpe då destillerichef Roger Melander fyllde fat nummer 20 000 sedan starten 2020. Det är starkt jobbat av ett ungt svenskt destilleri, grattis!

Destillerichef Roger Melander med High Coasts 20 000:e fat.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Gordon & MacPhail skapar turistattraktion i Elgin

Nyheter
ons 12:04

“Den vita whiskeyn erövrar västvärlden”

Features
ons 5:32

Mackmyra får ny design

Nyheter
tis 11:31

Här är svenskarnas favorit-whisky!

Nyheter
tis 5:05

Vilka varumärken är dåliga på hållbarhet?

Nyheter
mån 5:09

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • NYA SLÄPP – Tobermory som totalrenoverat sitt destilleri på Isle of Mull under 24 månader passade på att uppgradera sin 10-åring till 12 år inför omstarten. Singelmalten bjuder på rik smak av citrus med kryddiga vaniljtoner. Har du provat whiskyn? Finns att beställa på Systembolaget...

https://spiritsnews.se/tobermory-firar-nyrenoverat-destilleri/
  • SPRITTRENDER 2023 – De etablerade varumärkena kommer att få medvind bland konsumenterna. Whiskydestillerierna breddar smakpaletten med nya metoder. Smaksatt vodka fortsätter att skörda framgångar. Annan mexikansk sprit än tequila är på gång. Och äntligen får Japans nationalsprit shōchū sitt genombrott...

https://spiritsnews.se/sprittrender-2023/
  • ÄLDST & DYRAST & BÄST – Hernö Gin Cocktail Awards är Skandinaviens största tävling för gincocktails. Tre svenska bartenders är nu klara för den internationella finalen som hålls senare i år: Joacim Röhrl på Grand Hôtel Cadierbaren (Stockholm), Aron Larsson på Rumble/Sway (Stockholm), Samuel Falck på Facit Bar (Umeå).

https://spiritsnews.se/final-svenskarna-herno-cocktail-awards/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.