Skatter & Handel Handelskriget mellan USA och EU är inte slut. Ännu. Vi får se vad Joe Bidens administration hittar på. Trump passar på att trappa upp konflikten innan han kliver av.
30 december 2020 meddelade US Trade Representative att man inför en 25%-ig tulltariff på cognac och druvdestillat samt vin från Frankrike och Tyskland. Strafftullen trädde i kraft 12 januari 2021.
Upprinnelsen till den här delen av handelskonflikten är subsidier till flygplanstillverkaren Airbus från Europa som gör att amerikanska Boeing tappar i försäljning. I botten ligger Donald Trumps försvar av den inhemska stålindustrin.
Bråket gjorde att EU i juli 2018 införde 25% i skatt på import av amerikansk whiskey. USA införde en tariff på 25% på skotsk och irländsk singelmalt samt likörer från övriga EU i oktober 2019.
Scotch tappade 34% i export fram till augusti 2020. På likörsidan var nedgången på 28%. I november 2020 svarade EU med en tariff på 25% amerikansk rom, brandy, vodka och vermouth.
Spritbranschen är bekymrad på båda sidor. Ingen vill ha handelshinder. Särskilt inte när corona-pandemin slår hårt mot försäljningen i övrigt och i synnerhet drabbar restauranger och pubar kraftfullt.
Trump-administrationen antydde före jul att de kunde tänka sig en ”mini-deal” med UK som numera inte är en del av EU. Det skulle ha undantagit Scotch från tullarna, men ingenting hände.
Hjälpen kan behövas med tanke på att brittisk ekonomi är körd i botten. Å andra sidan är UK fortfarande medlem av Airbus-konsortiet och så länge den knuten inte lösts är undantag svåra att göra.
Tjänstesektorn är så dominerande i UK. Folk handlar kaffe och snacks på väg till jobbet. All kommers står stilla till följd av lockdown-åtgärder. Folk köper det mesta via nätet numera och kanske fortsätter med det i framtiden. Då lår många jobb försvinna.
Att nytillträdande president Joe Biden ska ta itu med de här frågorna i en nära framtid är inte troligt. Det har redan en talesperson för administrationen som inleder sitt arbete idag meddelat, flygbolagskonflikten står långt ner på presidentens to-do-lista.
Dåliga nyheter för Cognac som såklart hoppats på att Trumps sista beslut var ett ”misstag” som enkelt kunde rättas till. Finanskrisen 2008 raserade fransmännens exportaffärer men sedan dess har försäljningen till USA mer än dubblats.
– USA är en snabbväxande marknad för cognac som fortsätter att imponera trots corona-pandemins verkningar, säger Raphael Delpech, VD för cognacs branschorganisation. Cognac drabbas av politiska förvecklingar som inte har något med oss att göra.
Franska exportorganet FEVS uppskattar att den nya tariffen kan komma att kosta dryckesindustrin över 1 miljard euro per år i utebliven export till USA. Å andra sidan är lagren av cognac i USA väl tilltagna så några prisökningar är inte att vänta på ett tag. Särskilt inte med tanke på att barer och restauranger håller stängda i pandemins spår.