Om-släpp Turkisk peppar har väl alla mumsat på någon gång. På godispåsen står det Tyrkisk Peber och produkten skapades 1977 av danska Perelly. Somliga av oss har också shottat smaksensationen på krogen. Där heter den Hot n’Sweet som nu byter design på sin ikoniska lakritslikör. Varumärket har tittat tillbaka i designarkiven och lanserar en uppdaterad version av flaskans originaldesign från 1993 med svart flaskdesign och produktens igenkännande blå toner och klassiska uttryck från 90-talet.
Lakritslikören kreerades av det danska företaget Strandgaarden Wines & Spirits efter inspiration från den klassiska saltlakritskaramellen med en trogen konsumentskara från 1970-talet. Den vuxna varianten låter det turkiska peppargodiset gifta sig med vodka på 32% och serveras optimalt som en kyld shot. Ett original som än idag tillverkas på samma sätt som för över 25 år sedan.
Det sägs att originalreceptet till Hot n’Sweet Tyrkisk Peber skapades ombord på ett kryssningsfartyg mellan Oslo och Köpenhamn. En tävling ägde rum bland fartygets bartendrar och uppgiften var att skapa den mest kreativa drinken. Vinnaren beslutade sig för att använda salmiakkarameller tillsammans med vodka och kombinationen blev oväntat lyckad.
Under de kommande åren försökte många att imitera den vinnande drinken, men balansen mellan rätt mängd vodka och lakritsgodis var inte så lätt att åstadkomma och resulterade i att en hel del hushållsmaskiner förstördes under försöken…
Den som till äventyrs inte smakat denna färdigblandade cocktail kan se fram emot en kryddig sötsmakande likör med hetta och en tydlig karaktär av salmiak. Sockerhalten är 193 gram per liter.
• Hot n’Sweet Tyrkisk Peber 32% | SB-nr 731, 249 kr