Maltwhisky-VM VM-juryn i Emmaboda stålsatte sig inför testet av sherryfatslagrad whisky. Det är inte en dans på rosor att skärskåda sex likartade olorosofatmättade singelmalter, tänkte man. Oloroso-sherry är ju det vanligaste formatet i tävlingsklassen SHERRIED.
Men när blindprovningen var avklarad visade det sig att ingen whisky i startuppställningen flödade av oloroso-toner. De fanns förstås där men inte i förarsätet.
Whiskyn som bjöds var istället ovanligt varierad och spännande att prova. En gemensam nämnare var istället att några av sorterna legat på Pedro Ximénez-fat – den övermåttan söta sherry-stilen.
Kampen om segern var knallhård. Suveräna Glen Scotia som tävlade med sin Double Cask var den klockrena sherry-tappningen för kvällen. 5-årig whisky flyttas från bourbon-fat till PX-fat för en 9 månaders slutputs.
– Glen Scotia har den där schyssta Campbeltown-accenten, meddelar VM-general Henrik Aflodal. En sorts smutsig rökair som här bäddats ner i PX-frustande sötma. Mycket chokladkaketoner ihop med katrinplommon i smaken som tar på lite saltskvalp mot slutet innan sherrytonerna breder ut sig i eftersmaken.
Whiskyn samlade flest förstavalsröster, fast fick bara en mer ”guldpeng” än Benromach som å andra sidan hade fler ”silverröster”. De båda kontrahenterna stannade slutligen på samma poäng. Jury-ordförande Aflodals dubbla röst fällde avgörandet:
– Benromachs rökiga sherrytappning är så underlig. Gummiodör med söta salmiakstänk och cigarrök i munnen med gummi-smutsiga sherrytoner samt bränt fiskskinn i ett avslut som andras tjärpastiller. Tveklöst den mest karaktärsfulla whiskyn för kvällen och min favorit. Otypisk för sin genre men faktiskt en oloroso-tappning.
Benromach har legat 9 år på en mix av bourbonfat (80%) och sherryfat (20%). Men de avslutande 6 åren har alltså whiskyn tillbringat på 1st fill oloroso sherryfat.
– Med tanke på 15-åringens formula är det otroligt är den inte stånkar oloroso helt och hållet. Istället får man en härlig fruktrökare som lär skaka om semifinaljuryn. Denna avart kommer att sticka ut bland dussinet sherrybomber!
Den ikoniska sherrywhiskyn Mortlach missar tyvärr semifinal i denna upplaga av Maltwhisky-VM. Tappningen var kanske den mest komplexa men lite för osynlig konstaterar Henrik Aflodal:
– Smaken är långsam med sherry och ljus lychee-frukt samt tangerine en bit in plus läder från eken. Savande och aningen tropisk i stilen. En fantastisk whisky som tappades bort.
Mer tryck och tydlighet är det i Glenallachies utgåva som samlade ihop lika många guldmedaljer som Benromach men fick färre silverröster och därför hamnade utanför.
Lagrad på PX-fat var detta kvällens tyngsta sherry-flaska med simmig PX-mättad smak och kryddig sötlakritstyngd från 15 år på ekfat.
Inte heller Islay-whiskyn Bunnahabhain räckte till med sin täta sherry-mun med bacon och gummivibbar. Den i sammanhanget godaste whiskeyn från irländska Bushmills vägde för lätt.
– Sexton är den proffsigaste och bäst balanserade whiskeyn, konstaterar Henrik Aflodal. Doften är finast med milda gräsiga tuggummitoner och vingummi-sherry. Den saftiga smaken av sötsyrligt godis och tropiskt bubbelgum är bedårande. Sherry och skumgodis med lagom mycket krydda knyter ihop smakerna mot slutet.
SHERRIED style | Emmaboda 16 september
1. Benromach 15 år 43% = 33+6 poäng
2. Glen Scotia Double Cask 46% = 33+2
———————————–
3. Glenallachie 15 år 46% = 27
4. Bunnahabhain 12 år 46,3% = 9
5. The Sexton Single Malt 40% = 8
6. Mortlach 12 år 43,4% = 6
Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).