Reviews Cardhu är Johnnie Walkers hemvist på jorden. Det är också Diageos (fd DCL) första framgångsrika singelmalt. En av de bäst säljande destillerierna på jorden. Här i Sverige har den inte ens sålts, den kom hit i slutet av 00-talet, vilket såklart varit en källa till irritation för alla vi som uppskattar whiskyn.
Standardutgåvan är 12 år och frustar av malt-glädje, en whisky att umgås chosefritt med. 14-åringen som piffats upp i amontillado-fat är en helt annan varelse. Lukten är ett debacle men smaken underbart fruktig.
Cardhu 14 år luktar nämligen som en NAS-whisky. Smörkola och Fruxo plus ananas-spad med godisklubba och lite sura nappar. Det barnsligaste man kan tänka sig.
Honungsstart i munnen, tropiskt jublande fortsättning med mango chutney. Halvvägs eklakrits och mot slutet kryddvarma järnspån. Lång nektarlik marmelad-finish, en segsötbeska som stannar i eterisk mynta.
Men den där doften, hur kan en 14-åring lukta NAS? Kanske inte så konstigt. Tänk så här: Lägg en whisky på ett uttjänt refillfat. Lagringen kommer liksom aldrig igång, ungdomen cementeras. Det hjälper inte att vänta 20 år, det enda som sker är att spriten dunstar och whiskyn går om intet.
Genomgående tema i årets Special Releases är just de underpresterande aromerna, vilket alltså beror på taskiga ursprungsfat. Gränsen är hårfin vad gäller fatets kondition, man vet först efter några år ifall om träet bidrar eller är passivt.
Med vatten blir aromen fetare och renare, ungdomstonerna dämpas. Istället framträder en kvistig kola-odör, på djupet lite fräschare äpple.
Smaken blir mer komplex när eken tar sig ton. Tropisk frukt a la tangerine varvas med krydda som muskot, sandelträ. Mot slutet nektar och en härlig sandig textur. Eftersmaken värmer länge, torrare mineraler blandas med marmelad, sandigheten består. Munkänslan är behagligt tropisk.
Det är eftersmaken man kommer ihåg längst, smaken handlar om att lägga allt tillrätta inför slutackordet. Visst känns whiskyn ungdomlig men förutom den NAS-liknande nosen är det här en skön whisky att landa i efter en lång dag på jobbet. Punkt.