Reviews Hombo Shuzo har två destillerier. Originalpannorna vid Shinshu i de japanska alperna och Tsunuki längst söderut i landet, varifrån den här maltwhiskyn kommer.
Den är inte långlagrad, värmen driver fram smaker på relativt kort tid i på den sydliga ön Kagoshima där faten utsätts på temperaturer på 35 grader sommartid. Avdunstningen är höga 3-7% varav mest vatten försvinner ur faten vilket gör att styrkan ökar.
Resultatet är en japansk ungmalt i en helt egen stil med svart sötlodande smak. Maltig, mäskig doft av ungdom. Det stinker sockerlag och äppelsaft. Saftig smak av söt fruktsoppa. Halvvägs växer mineraler till ihop med en kartig beska av stram ek.
Aromatisk finish med skalbesk söt marmelad där röktoner vinner. Samtidigt tilltar en eterisk ton av eucalyptus med ung-äppliga vibbar.
Whiskyn ska förlösas med lite vatten. Aromen tar ett kliv uppåt med en äppligt mäskig malt-odör. Samtidigt gör lädertoner nosen mer mogen. Ovan skir torvrök. Enkelt och snygg ungwhiskydoft.
Smaken är nu tät och estrig. I början florsocker-tung med smågodis överallt. Halvvägs utkristalliseras äppelflarn och torkade fikon.
Halvvägs stiger pirrig ek och svartnad rökelse. Eftersmaken är tobaksbolmande av sötlakrits på en godislallande bas med stick av salmiak.
Destillatet rymmer sådan talang. Eken äter sig in med svärta medan destillatet seglar ostört i mitten. Ett underverk till whiskyutgåva.