fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 10 augusti 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter

Unik 18-årig japansk maltwhisky säljs ut

av Henrik Aflodal Esq
17 december 2020

Kurayoshi är japanska Matsuis unika maltwhisky-serie. Whiskyn är nämligen åldersbestämd vilket de stora japanska whiskyhusen inte längre kan erbjuda eftersom fatlagren på grund av inhemsk efterfrågan sinat. Kurayoshi 18 år är alltså unik. Systembolaget har nyligen fått in de sista 60 flaskorna. Sedan är det slut. Henrik Aflodal provar hela Kurayoshi-serien tillsammans med Romain Papillon som importerar märket till Europa.

 Nya släpp    Kurayoshi är egentligen ett nybyggt destilleri i Tottori-prefekturen invigt 2015. Destilleriet ligger intill Japanska havet med Daisen-bergen i ryggen.

Redan på 1990-talet började ägaren Kaoru Matsui köpa maltsprit från olika japanska destillerier för att lagra på egna ekfat. Det är denna unika fatreserv som nu ges ut på flaska. 

Flaggskeppet är en 18-årig maltwhisky som man är ensam om i hela Japan. Ingen annan har så gammal whisky i lager. Men faten är få och tar snart slut.

– Det finns 600 flaskor kvar varav 120 finns i Europa, säger Kauro Matsui. Whiskyn är heljapansk men jag kan inte berätta vilka destillerier som gjort den på grund av tystnadsplikt.

Basspriten kommer från mindre destillerier och inte de stora aktörerna. 18-åringen destillerades i början av 2000-talet och whiskyn har lagrats på importerade bourbonfat. 

Det som gör japansk whisky så speciell jämfört med skotsk är klimatet. Här vid kusten är temperaturskillnaderna dramatiska med några få minusgrader på vintern upp mot 35˚C sommartid. 

Whisky mognar när faten ”andas”. På sommaren expanderar alkoholen ut i träet och när det blir kallare pressas den tillbaka. Enligt japanerna går mognadsprocessen 3-4 gånger fortare än i Skottland.

– Kurayoshi-stilen är rätt lättsam, förklarar Kaoru Matsui. Men 18-åringen är också rökig, även om det mesta av röken har försvunnit efter alla år i ekfat. 

Doften hos Kurayoshi 18 år beskrivs som sötaktig och något parfymerad. Smaken är fyllig och komplex med citrus- och röktoner. I eftersmaken varvas äpple och rök med ekbeska. Styrkan är så hög som 50% för att koncentrera smakerna ytterligare, säger Kaoru Matsui:

– Lite vatten väcker eken till liv och smaken blir kryddigare och mer livlig. Det här är vår mest avancerade whisky. Det är synd att vi inte har fler fat. Det här är de sista dropparna.

I framtiden ska man främst sälja singelmaltwhisky från det egna destilleri med namnet Matsui. En del av maltwhiskyn ska användas till Tottori blended whisky. 

Kurayoshi-serien med de gamla faten har skapats för att stötta den egna maltwhiskyförsäljningen inledningsvis. Sverige har fått ytterligare 60 flaskor. När de är slut får vi vänta till 2030-talet för att få smaka mer 18-årig whisky från Kurayoshi!

• Kurayoshi 18 år 50% Pure Malt Whisky | SB-nr 80352, 1424 kr

 

Senaste nytt

G&T-test: Bästa Gin till Fever-Tree Raspberry & Rhubarb

Blindtestet
tis 5:23

Tre sorters dillakvavit till kräftskivan

Nyheter
tor 5:36

Inverness får sitt första destilleri på 40 år

Nyheter
ons 5:26

Världens dyraste whiskyfat klubbades för knappa 200 miljoner kr!

Krönikan
tis 5:47

Systembolagsnytt Augusti 2022

Systembolagsnytt
mån 5:40

50-årig Karuizawa-whisky gör NFT-debut för över 800 000 kr

Nyheter
tor 5:46

Vasaskeppets 1600-talsbrännvin återuppstår

Features
ons 5:24

Shōchū får lagskydd i New York

Nyheter
tis 5:19

Fira Räkans dag med dill-akvavit i glaset!

Nyheter
fre 11:59

Engelskt gin-destilleri avråder från att dricka G&T i värmen

Nyheter
tor 5:25

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

    Go to the Customizer > JNews : Social, Like & View > Instagram Feed Setting, to connect your Instagram account.
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.