fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 22 januari 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Features

Gamla tider – upplev Cardhu år 1893

av Henrik Aflodal Esq
22 september 2020

Cardhu är ett av världens mest kända whiskydestillerier. Stället är hemvist för världens största blended Scotch, Johnnie Walker. Men det var inte familjen Walker som startade gårdsdestilleriet utan Cumming. Vi återvänder till 1880-talet och möter kvinnorna som styrde över whiskymakandet. Med järnhand.

Familjens Cummings nybygge från 1886. Foto av Cardow Distillery taget 1893 (hämtat ur Diageos arkiv).

 Gamla tider   Cardhu hette Cardow från början, efter gården. Stället höjer sig över Spey-floden på den norra sidan. I gamla tider kom man dit till fots via Dailuaine eller järnvägsstoppet vid Carron, där Imperial en gång låg (och Dalmunach nu ligger). Hit kom Alfred Barnard på 1880-talet på sin resa mellan Storbritanniens destillerier:

“Vi var glada att få kliva av tåget och andas in den friska bergsluften. Motionerandet efter vandringen upp mot destilleriet retade vår aptit så det var en fröjd att tas omhand av vår värdinna Mrs Cumming som ju förestår destilleriet.”

Cardow tog ut sin licens 1824 efter en del krånglande med myndigheterna som involverade gömmande av pannor och andra skattesmitaraktiviteter. John Cumming fick arrende här 1811 och odlade korn på markerna. Fru Helen mäskade och jäste och hanterade skickligt snokande skattefogdar. Bryggningen maskerade hon som förberedelser till brödbak.

När licensen var bärgad sålde Helen whiskyn genom köksfönstret till förbipasserande. 1 shilling per flaska. Med tiden började man sälja fat till blenders. Framförallt familjen Walker i Kilmarnock som skulle ta över destilleriet 1893. Det var då man tog dessa unika bilder!

Helen blev 95 år (!) och överlevde både man och son. Sonhustrun Elizabeth tog över 1872 och stöttades i allt av sin svärmor. Elizabeths regim bestod i två decennier, hon kallades allmänt för ”branschens drottning.”

Gårdsverksamheten bestod länge, metoderna var primitiva men whiskyn beryktad. När Barnard dyker upp har man precis byggt nytt en bit från gården. År 1886 invigdes det nya destilleriet. De glänsande pannorna mäktade med att spotta ut 60 000 gallon sprit årligen.

“Nyspriten har skickats till kompetenta bedömare som uttalat att den till karaktären liknar den sprit som gjordes i originaldestilleriet,” berättar Alfred Barnard. “Stilen är kraftfull och smakrik, perfekt för blending-ändamål. Vår guide uppgav att det räcker med en gallon Cardow-make för att smaksätta 10 gallon ren grainsprit.”

Maltladan på Cardow 1893. Mannarna skyfflar runt den gröna malten under groningsfasen.

Maltladan beskrivs som luftig med tre våningar. Alldeles intill ligger maltugnen som eldas med torv. Själva torven bryts ett par miles bort vid Mannoch-kullen och läggs att torka i ett dragit skjul på ägorna.

Kvarnen drivs av ett vattenhjul. Mäskkaret mäter 3,5 meter i diameter och jäskaren är sex till antalet och rymmer 18000 liter vardera.

De båda pannorna är hitflyttade från det gamla gårdsdestilleriet. Wash-pannan rymmer 9125 liter och spritpannan tar 7260 liter. Kopparkedjorna i förstapannan drivs av ett mindre vattenhjul och förhindrar att jästresterna från washen brinner vid. Kylningen av alkoholångorna sker i en ’worm tub’ av cement som står utomhus.

Tvärsöver gårdsplanen ligger ett litet fint lagerhus med två våningar, väl ventilerat. Barnard rapporterar att whiskyn primärt säljs i Leith. Innevarande år ska 40 000 gallon produceras, alltså drygt 180 000 liter. Jämfört med 25 000 gallons som det gamla gårdsdestilleriet mäktade med.

Cardows pannor 1893. Man ser att de är helt nygjorda, tillochmed polerade. Barnard som besökte destilleriet strax efter invigningen 1886 rapporterar dock att pannorna var gamla så när de nya sattes in är oklart.

Cardhu som är en av världens största singelmalter fanns länge inte att köpa i Sverige. Först i mars 2014 tog Systembolaget in 12-åringen, följt av 15-åringen 2,5 år senare. På Systembolaget finns för tillfället också Game of Thrones-versionen samt 14-åriga Special Releases utgiven 2019.

Tack till Diageos arkiv i Menstrie för lån av bilder!

Senaste nytt

Alt-whisky-TEST: Hur god är en alkoholfri Whisky Sour?

Blindtestet
fre 5:56

Ny salmiak-likör från Koskenkorva

Nya släpp
tor 5:27

Vad är vitsen med en vit månad?

Nyheter
ons 12:00

USA inför 25% tulltariff på cognac och brandy

Nyheter
ons 5:05

BrewDogs VD listar 10 bästa besluten

Features
tis 5:16

Irländska Bushmills gör comeback med maltwhiskey tappad direkt från fat

Nya släpp
mån 5:53

Kentuckys första bourbondestilleri startat av afroamerikaner

Nyheter
fre 13:08

Alkoholfria cocktails för din vita månad!

Barliv
fre 5:58

BrewDogs VD listar 10 största misstagen

Features
tor 5:33

Spritakademiens guldnubbe går till…

Nyheter
ons 10:30

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.