Reviews Familjen Montals paradiskällare börjar tömmas. Det är där den riktigt gamla spriten förvaras i glasdamejeanner fulla av halvsekel-lagrad armagnac. Undan för undan buteljeras rariteterna. Vid sin faktiska ålder, enligt fransk lag. För även om brandyn i regel tas ur ekfaten efter dryga 50 år fortsätter ju åren att ticka på.
Nu kommer en upptäckarbox med gammal fransk brandy som ska få fler att förstå och uppskatta undret från Gascogne, där distriktet Armagnac ligger. Här på åkrarna odlas druvorna Ugni Blanc, Folle Blanche, Baco och Colombard.
Mäsken innehåller både skal och kärnor och jäsprocessen tar 10-19 dagar och når en styrka på 8-12%. Sedan kokas vinet en gång i en alembic-panna. Montal har tre stycken, uppkallade efter de tre musketörerna Athos, Porthos och Aramis.
De tre pluntorna á 20 cl rymmer Montal-armagnac som är 40, 45 och 50 år gammal. 40-åringen kokad 1983 är godast och bjuder på en klassisk smak av gammal armagnac, i perfekt intonerad druvmustig stil där destillatet glänser trots alla ekår.
En häftig rancio-djup fetma bär. Rancio är ett nyckelbegrepp inom brandyvärlden. Smaken bildas med åren i faten och beskrivs som jordig, svampaktig, nötig, samt i riktigt långlagrad brandy, oljigt smörig.
Detta aromkluster dyker upp redan i nosen som är stor och rancio-fyllig med ricinoljig omkrets. I mitten druvmustig savaräng och bränd furktkaramell. Runtomkring kakaolikör åt apelsinchokladhållet. Doften har djup och tyngd.
Smaken är mjukt druvmustig med rikare torkad frukt a la korinter, samtidigt smörig. Mot slutet luftiga fanértoner med parfymstråk och påtaglig ranciofetma. Lång lågmäld eftersmak, en smäktande fruktserenad i lätthet där brända mandlar ger kropp och sandelträ kliar tankspritt.
En försvinnande god fruktfinal som är överklassren, så snyggt paketerad, och träaromer värmer in i evigheten. Den här skvätten skulle man kunna byta mot en helflaska…
Det är förstås inte tanken. Innehållet i provningslådan radas lämpligen upp och provas blint, precis som jag gjort. Att inte veta exakt vad det är i glasen förhöjer smakmötet eftersom man inte besväras av fakta som solkar ner (och påverkar) den oskyldigt oförställda aromupplevelsen.
Näst på tur står 45-åringen nedlagd på fat 1978. Att ynka fem år till kan göra så mycket med i grunden samma destillat? Kvalitetsmässigt, tyvärr på en annan nivå. Objektivt sett inte alls bra, knappt dugligt.
Men fatet fyller sin funktion i sammanhanget, att påvisa vilka fantastiska smakvariationer armagnac rymmer, brandy-världens motsvarighet till maltwhisky.
Den här tappningen är helt off. Eken har har förstört destillatet, tvålig parfym överskuggar den fina frukten. Intressant nog märks ekdefekten inte i nosen som sticker ut i trion, den är platt och lite väl tunn för sin ålder. Ren lätt bouquet av jäst äppelmust och påtaglig smörkola, under veteskorpa.
Lätt fruktkaramellig smak tar på parfym som blir tvålig, när eken växer till, en snedbeska som förstör. Halvlånga sötvitviniga efterdyningar av torkad frukt, alltmer parfymerad, i takt med att eken tar över. 1978:an sticker ut i boxen som simpel och utmanande.
Äldsten är paradoxalt nog gängets friskus. 50-åringen nedlagd 1973 har förmodligen även tillbringat ett par år på damejeanne. Det är fart och fläkt, gamlingen känns piggast och mest levande av de tre.
Doften är rik och simmigt mastig med fruktsyrup och fruktkola samt en djup skalbeska. Men också gåpåig med spetsigt kryddsting av eterisk ek, runtom chokladfondant.
Smaken är minst sagt livlig med fruktkola ur startblocken och fruktkompott, där lychee och kumquats ploppar upp, och fångas in av ranciofett gung som tjockar till kroppen. Den långa eftersmaken vibrerar av exotisk fruktsyra, eterisk torr ek driver på. Sammantaget ett härligt rent slutackord.
50-åringens styrka är den friskt levande smaken där syrlig exotisk frukt driver på. Det är såå läckert när lychee skiner upp mot slutet och fångas in av ranciosugande fetma som bygger kropp in i en livlig eteriskt fruktsyrlig final. 1973:an har esprit! Närmare ett halvsekel på fat får igång ektonerna samtidigt som frukten i destillatet triggas och lever upp.
60 set har kommit till Sverige. Tack och lov inte i webbsläppet. Boxarna står på hyllan i utvalda butiker vilket gör att de mest intresserade som bemödar sig att verkligen ta sig till närmaste butik kl 10.00 gör sig förtjänt av utvaldheten. Att bara behöva betala 1577 kr för 60 cl av 135 års ädla destillat är för bra för att vara sant. À votre santé!