Skatter & Handel De japanska lagstiftarna har inte reglerat sin egen whsikybransch. Men nu har japanerna i alla fall erkänt Bourbon och Tennessee Whiskey som ursprungsskyddade amerikanska produkter.
Det har tagit tid att utreda frågan. 2015 började kvarnarna mala. Överenskommelsen var att amerikanerna skulle göra samma sak, alltså ge japansk whisky lagskydd i USA.
Nu är ena parten i mål. Med start 22 december 2021 blev Japan det 44:e landet att officiellt ge Bourbon och Tennessee Whiskey status som distinkt amerikanska produkter.
För amerikansk whiskey är en minst sagt en viktig sak för japaner i gemen. Årligen importeras whiskey till ett värde av 89 miljoner USD till öriket.
Intresset går tillbaka till andra världskrigets slut då USA ”ockuperade” landet och stationerade trupper som stannade där i årtionden. De västerländska spritvanorna spred sig utanför förläggningarna.
På 10 år har Japan gått från femte största exportland för amerikansk whiskey till att bli ledande. Under 2021 har importen stegrats med +51%.
– Erkännandet är otroligt viktigt med tanke på den status Japan har som exportmarknad. Nu får bara bourbon tillverkad i USA enligt vår lagstiftning säljas i landet. Det är kvalitetsgaranti som japanerna tjänar på, säger Robert Mason på Distilled Spirits Council of the US.
Samtidigt har den inhemska rekordförsäljningen av japansk whisky orsakat brist på lagrad sprit. Bortfallet kompenseras av importwhisky som blandas med inhemsk men fortfarande kallas ”japansk whisky”. Vissa mindre nogräknade brännerier saluför dessutom ”whisky” gjord på melass.
Allt detta är tillåtet eftersom Japan har en så lössläppt lagstiftning. Under 2021 presenterade de tongivande whiskybolagen en gemensam definition av vad japansk whisky är. Med åren kan denna överenskommelse komma att ligga till grund för lagstiftning men än så länge är koden frivillig.