Våren är på ingång och säsongens andra dryckesauktion likaså. I april stundar 360 utrop av starka drycker. Som whisky, varav Skottland står för 258 utrop. Därtill 28 utrop av cognac, 9 av rom och calvados samt 23 utrop av starkvin. Andelen starksprit och starkvin är 22% av auktionens totala 1732 lotter. Häng med…
Auktionstips I kategorin ”övrig sprit” finns bland annat rom från Trinidad. En gång i tiden fanns drygt 50 romdestillerier på ön. Idag återstår bara ett av dem – Angostura.
I detta fall handlar det dock om en 17 årig Caroni, destillerad 1998. Det finns spår som tyder på att destilleriet grundlades redan 1899, men det var först 1918 man öppnade officiellt.
Destilleriet mötte sitt öde 2001, då Angostura vann en budgivning i försäljningen av i Rhum Distillers Limited, vilket var romdelen i Caroni. En oenighet i värdet på faten ledde dock till att köpet inte avslutades, och pannorna tystnade.
Bristen på råvaror har lett till att dagens romfabrikör Angostura huvudsakligen importerar största delen av sockerrör från Guyana. När Luca Gargano, italienska vd:n på Velier, besökte Trinidad 2004 fick han nys om ett lagerhus fullt med rom!
Runt 1600 fat köptes upp av Luca på auktionen 2005, som hölls av Rudy Moore och har sedermera buteljerats. Idag är Caroni mycket eftersökt och vilket gett upphov till benämningen ”Caronimania”.
Caroni är känd för sin styrka, denna ligger på tunga 55 vol %. Denna rom var en av huvudleverantörerna till Brittiska flottan. Prissättningen är ovanligt låg, så har du möjlighet – slå till!
Vad sägs om exotiska smaker från Texas och Tasmanien? Kooper Family Whiskey grundades 2012 i Ledbetter, Texas. Projektet startades upp på hobbybasis av Troy och Michelle Kooper, men växte och blev snart en heltidssysselsättning. Man letar noga upp whiskey och blandar till små batcher.
Denna består till 86% av en 3-årig rye whiskey gjord på 95 procents rye mash från Indiana mixat med 14% Tennessee rye whiskey gjord på 51% rye mash som lagrats i 10 månader. Blandningen har legat ytterligare tid på fat av amerikansk vitek. På hemmamarknaden ligger priset på runt 40 USD.
Den andra flaskan kommer från Hellyers Road på Tasmanien. Buteljerad specifikt för Svenska Whiskyförbundet. Sex fat gav 1500 flaskor.
Tanken på ett destilleri började gro 1997, när en grupp mjölkbönder insåg att läget utanför orten Burnie, i nordvästra delen av landet, vore perfekt för whiskytillverkning. Sagt och gjort, 1999 stod destilleriet klart.
Destilleriets namn kommer från Henry Hellyer, som var en utforskare och kartograf. Han fick 1827 i uppdrag att kartlägga området som var outforskat.
Den 18-åriga versionen från 2002 är tappad från en ”single cask” och brukar gå för omkring 120 pund på auktion, så denna bör ligga på rimliga 50-60 pund per flaska. Det är inga samlarwhiskys eller ”prisboosters”, men två flaskor som har sin plats i en spännande Nya världen-provning med globalt tema.
Om Texasvarianten går mot det kryddiga hållet, med kola och russintoner, så hör Tasmaniern mer hemma i den exotiska fruktkategorin.
Vill man gå all-in på världsprovningstemat så fyll på med fransoserna Glann Ar Mor och Kornog Peated. Båda kommer från Distillerie Glann Ar Mor med keltiska rötter.
Kornog beskrivs lite styvmoderligt på auktionärens hemsida vilket är slarvigt eftersom det finns olika buteljeringar av denna variant. Denna tappning ”Taouarc’h Kentan 13 BC”, ger information om vilken buteljering det gäller.
Sådan viktig info får man inte glömma att skriva i texten. Även om det bara är de insatta som vet vad det betyder. Den här buteljerades 2013, efter lagring på 1st fill bourbonfat. Det finns också ett batchnummer på flaskan men det anges inte här.
Kornog buteljeras endast i små batcher (lågt antal flaskor) , men antalet anges inte från destilleriet. Kornog kan sägas vara en lite Islay-inspirerad whisky med omkring 35 ppm rökighet i maltkornet, viket motsvarar en rejält rökig whisky.
Ändå framstår Kornog som medelrökig vilket förklaras av pannorna och faktiskt också lagringsplatsen på det franska fastlandet. Priset på utropet 1000 kronor är rätt rimligt, men kom givetvis ihåg att 25% tillkommer i köparprovision – jag kan inte låta bli att tjata om det!
Fyll gärna på provningen med Kavalan från Taiwan, så blir uppställningen än mer komplett. Det finns två varianter från Solist-serien anno 2016 samt 2021. Det är samma utropspris på båda, vilket förvånar mig. Satsa på den sistnämnda, för den är värd betydligt mer – och den är bättre!
Lägger man till Islay-whiskyn, med två helt olika stilar från Bunnahabhain, som kontrast i detta provningsupplägg så adderas ytterligare en dimension. I detta utrop finns två distinkt olika stilar från Bunnahabhain.
Priset är dock något högt satt, med tanke på att 1200 kr plus 20% ger 1440 kr i slutpris, plus en försäkringsavgift på 50 kronor. Bevakningen ligger troligtvis på 1000 kronor, så om det slår in så kan det vara värt att delta i budgivningen.
Men en provning med ett globalt tema går ju inte att ordna utan svensk representation. Beroende på budget så finns det olika förslag. Ett av dessa förslag är den 3-åriga Smögen Primör.
Västkustdestilleriet startades 2009 i Bohuslän av advokat Pär Caldenby. Styrkan på 63,7% lär behöva några droppar vatten i glaset för att whiskyn ska komma till sin rätt. Men är den rätt prissatt på 1800 kronor? Det får budgivningen utvisa.
Därtill kan man lägga en Hven-whisky, den 3-åriga 1st Edition Urania. Men i samma auktion ropas en lott ut med tre Stars-flaskor som naturligtvis betyder mer whisky för pengarna.
Fast vad vore en ”global provning” var utan svenska whisky-pionjären Mackmyra? Detta nu mer eller mindre ikoniska destilleri med numera fantastisk whisky i sitt arkiv.
Serien ”Frihet” ger en mängd olika skepnader av innovation. Dessa platsar absolut som inslag i en sjangtil provning, men även som pur njutning sippandes i solnedgången till sommaren!
I starkvinskategorin finns ett antal intressanta objekt, men jag ställer mig frågande till prissättningen på två utrop. Tre flaskor Warre’s 1970 ligger på 4800 kr, dvs 1600 kronor per flaska.
En enstaka Taylor’s 1970 är prissatt till 2500 kronor. Vinerna är ju från samma år 1970… Jag kan inte förstå skillnaden i prissättningen? Portvin har länge stått i en fast rak linje i värdering på auktioner och att det skiljer runt 60 % i värderingen på dessa två likvärdiga portvin ter sig mycket onormalt.
När jag tittar vidare i utbudet så dyker fler frågetecken upp. Utropet med Ainslie’s Islay 8 år, Bennachie 21 år Pure Malt & The Bailie Nicol Jarvie Blended borde inte ha detta höga utropspris.
Här finns bara tre flaskor som är ”äldre”. Utropet är för högt satt på 1600 kronor plus 20% provision och en försäkringsavgift på 50 kronor. Det innebär 2000 kr om objektet klubbas.
Jag har ställt frågan tidigare om varför en köpare ska betala försäkringsavgift, men har inte fått något riktigt bra svar. Systembolaget säger att det inte finns någon sådan avgift, men det står ju tydligt på auktionärens hemsida att den finns.
Under rubriken Vilka avgifter tillkommer? skriver man: ”Vid köp tillkommer en inropsavgift på 20 procent inklusive moms på det klubbade beloppet samt 50 kronor i försäkringsavgift.”
Varför köparen ska stå för en diffus försäkring som ingen kan förklara vad den är till för är bara konstigt. Flaskan övergår ju först köparens ägo när den hamnar i dennes händer. Förvirrande, eller hur?
Dryckesauktionen april 2022
• Caroni Trinidad Rum 1998 17 år
• Hellyers Road 2002 For SWF & Kooper Family Rye Batch No 4
• Glann Ar Mor & Kornog Peated Single Malt
• Kavalan Solist
• Bunnahabhain 12 år & Cruach-Mhòna Batch #2
• Svensk whisky | • Spirit of Hven Urania 1st Edition
• Smögen Primör 3 år | • Mackmyra Frihet nr 1-6
• 1970 Warre’s Vintage Port & 1970 Taylor’s Vintage Port
• Ainslie’s Islay 8 år, Bennachie 21 år Pure Malt & The Bailie Nicol Jarvie Blended