fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 28 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Rom & Brandy Reviews

Utsökt 35/45-årig cognac för en spottstyver…

av Henrik Aflodal
22 september 2022

 Reviews    Det finns cognac och det finns cognac, brukar kännarna säga. Nästan all brandy tillverkad i Cognac säljs i blended-form. Man blandar samman destillat med olika ursprung som regelmässigt ges ut vid 40%.

Sedan finns frifräsarna som buteljerar vid högre styrka utan kylfiltrering där allt handlar om att maximera smakerna. och komma så nära druvdestillatets grunduttryck.

År 1858 grundade Amédée Edouard Dor sitt cognacshus efter att familjen länge varit involverad i branschen. Brandyn såldes under namnet A.E. Dor och framgången kom när vinlusen fått fotfäste i landet.

Skadeinsekten kom från Amerika och spred sig effektivt under några årtionden på de franska vingårdarna. Dor såg tidigt vart åt det barkade och började köpa upp stora lager av eau du vie innan Cognac drabbades. När cognacen sinade kunde han en tid fortsätta förse folk med den eftertraktade drycken.

Cognac sparar man på. Det finns många gömmor med unik +100-årig brandy där nere i Frankrike. I A.E. Dors lagringskällare kallad ”paradiset” dröjer ännu glasdamejeanner med vintage-cognac.

Äldst är 1805. Samma år som Napoleon besegrades vid Trafalgar. Andra märkesår är 1889 då nationen firade 100-årsminnet av franska revolutionen, samt 1914 då första världskriget utbröt.

Framsyntheten fortsätter. A.E. Dor har till exempel lagt undan betydande lager av 1989 års cognac som ska börja säljas när 300-årsminnet av franska revolutionen firas 2089!

Cognacshuset drivs sedan 1982 av Jacques Rivière med sonen Pierre-Antoine. Cellar Master (alltså blender) är Béatrice Coussy. Man har inget eget destilleri utan köper utvald cognac från odlare/destillerier för att lagra själva.

Jacques Rivière omgiven av glasdamejeanner med 1800/1900-talscognac i A.E. Dors paradiskällare.

A.E. Dor Vieille Réserve No. 6 är en blandning av cognac från Grande Champagne i olika åldrar. Minimiålder på 35 år. Lagring har skett i fuktig källare, vilket resulterar i en mjuk och lättdrucken cognac.

Vadå gammal, är min första reaktion. Aromen är nämligen simmigt rik med söt fruktsyrup och nektar, på djupet torkad frukt som dadlar. Vilken frukteufori, vadan alla dessa år. Jo, centralt understundom saltlakrits med en märklig absint-vibe som måste ha uppstått med tiden.

Fyllig sötsavande, rik smak av tropisk frukt och torkade aprikoser. Halvvägs halvtorra korinter som utvecklar en örtig beska mot slutet, förstärkt av ekfanér.

Lång syltig eftersmak av körsbär och björnbärsmarmelad. Eken gör slutackordet komplext och framkallar en lagom stram syrlighet ackompanjerad av sötvarma julkryddor.

Ett vindestillat fullt av energi från eken, översållad med fylliga frukter. Nästan överväldigande i smaken vore det inte för att aromatisk ek balanserar sötman och friskheten. Väldigt avancerad stegring av smakerna mot slutet med den sköna värmen.

A.E. Vieille Réserve No. 7 blandas av mycket gammal Grande Champagne-cognac med en minimiålder på hela 45 år. De äldsta komponenterna är avsevärt mycket äldre än så. Lagring under torra förhållanden resulterar i en kraftfull och kryddig cognac.

Jag fastnar på doften. Efter några minuter kommer jag på mig själv med att jag borde smutta på destillatet också. Men det går liksom inte slita sig från denna doft, värd att dö för (eller till).

Bouqueten är stor och komplex till karaktären med frigjorda exponerade frukter. Brandyn osar av fruktsallad och druvor med tropisk guava i fokus. I kärnan korinter och höstlöv, samt fikonmarmelad. Banne mig den vackraste cognacsdoft jag fått?

Smaken är något helt annat. Syrlig limejos i starten med skalbeska marmeladtoner. Halvvägs blommig syrén och fruktkaramell som förstärks av savande nektar. Under skramlar ekbittra toner. Lång syrlig finish av tropisk marmelad på stram tunn ek. En saliverande asketisk utgång.

En åldersman, det märks. Den syrliga och aningen krävande smaken med avskalad kropp och bittra ektoner som skramlar kräver sin cognacsdrickare.

Eken tar verkligen kommandot ju längre man kommer. Det tunnare avslutet är en smula asketiskt och lite trumpet. En flaska att växa in i. Kanske blir cognacen fullgången tillsammans med en fyllig cigarr med fruktiga toner?

Slutligen, titta på prislapparna! Rasande fördelaktigt för så här gamla destillat som på många sätt är godare än whisky och med mer civiliserade smaker än en gammal vresig rom!

A.E. Vieille Réserve No. 6 Cognac 40%

 93p   Doft 23, Smak 23, Exit 24, Balans 23  Utgiven av A.E. Dor och gjord på cognac från Grande Champagne. Lagrad i minst 35 år på ekfat. Till Sverige kommer 120 flaskor som finns på hyllan i utvalda Systembolagsbutiker från 16 september.  SB-nr 41242, 1998 kr

A.E. Vieille Réserve No. 7 Cognac 42%

 92p   Doft 24, Smak 23, Exit 22, Balans 23  Utgiven av A.E. Dor och gjord på cognac från Grande Champagne. Lagrad i minst 45 år på ekfat men innehåller äldre brandy än så. Till Sverige kommer 60 flaskor som får en webblansering 29 september.  SB-nr 94862, 2678 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Kultdestilleriet Karuizawa återuppstår i ny skepnad

Features
tis 5:19

Nordisk gin på export till Sydostasien

Nyheter
mån 5:05

Isle of Harris bygger ut för 10 miljoner pund

Nyheter
fre 5:35

Starward vill bli topp-5 bland Nya världen-destillerier

Nyheter
ons 5:52

Krönikan: Borde Prohibition införas i Sverige?

Krönikan
tis 5:50

Genombrott för forskningen om alkoholfri alt-sprit

Nyheter
mån 5:24

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW — Arrans grej har blivit att sälja NAS-whisky. Som inte osar av ungkola, vilket ofta är fallet med skotsk ungwhisky. Knepet är tappa om spriten på spännande vinfat mot slutet av lagringsperioden. Exempelvis fat som innehållit det söta vitvinet sauternes. Resultatet är en "jublande fallfruktsmak med torra ekplank som ramlar in mot slutet." 

https://spiritsnews.se/arrans-7-ariga-paradnummer/
  • NYA DESTILLERIER — Karuizawa is back! I alla fall om 10 år. Den siste chefen Osami Uschibori har dragit igång en kopia på det legendariska destilleriet som gick i graven vid millenniumskiftet. Den rökiga maltwhiskyn ska dessutom lagras uteslutande på oloroso sherry butts, precis som förr. Fast bara 250 fat läggs ner årligen så priserna på whiskyn som släpps efter 2033 lär bli höga. Online-handlaren dekantā tar beställningar på hela fat för den som har råd...

https://spiritsnews.se/nya-karuizawa-gor-copycat/
  • REVIEWS – När köpte du en 18-årig maltwhisky senast? 17 av 20-talet sorter på Systembolaget kostar över tusenlappen. Vilket gör att vanligt folk avstår. Och går miste om de annorlunda smaker högkvalitativ premium-malt bjuder på. Som Arrans 18-åring med en karaktär som sticker ut i sin genre. Häng med på en smakbeskrivning som kommer att locka till köp...

https://spiritsnews.se/dyr-men-god-gammelwhisky/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.