Reviews Det finns cognac och det finns cognac, brukar kännarna säga. Nästan all brandy tillverkad i Cognac säljs i blended-form. Man blandar samman destillat med olika ursprung som regelmässigt ges ut vid 40%.
Sedan finns frifräsarna som buteljerar vid högre styrka utan kylfiltrering där allt handlar om att maximera smakerna. och komma så nära druvdestillatets grunduttryck.
År 1858 grundade Amédée Edouard Dor sitt cognacshus efter att familjen länge varit involverad i branschen. Brandyn såldes under namnet A.E. Dor och framgången kom när vinlusen fått fotfäste i landet.
Skadeinsekten kom från Amerika och spred sig effektivt under några årtionden på de franska vingårdarna. Dor såg tidigt vart åt det barkade och började köpa upp stora lager av eau du vie innan Cognac drabbades. När cognacen sinade kunde han en tid fortsätta förse folk med den eftertraktade drycken.
Cognac sparar man på. Det finns många gömmor med unik +100-årig brandy där nere i Frankrike. I A.E. Dors lagringskällare kallad ”paradiset” dröjer ännu glasdamejeanner med vintage-cognac.
Äldst är 1805. Samma år som Napoleon besegrades vid Trafalgar. Andra märkesår är 1889 då nationen firade 100-årsminnet av franska revolutionen, samt 1914 då första världskriget utbröt.
Framsyntheten fortsätter. A.E. Dor har till exempel lagt undan betydande lager av 1989 års cognac som ska börja säljas när 300-årsminnet av franska revolutionen firas 2089!
Cognacshuset drivs sedan 1982 av Jacques Rivière med sonen Pierre-Antoine. Cellar Master (alltså blender) är Béatrice Coussy. Man har inget eget destilleri utan köper utvald cognac från odlare/destillerier för att lagra själva.
A.E. Dor Vieille Réserve No. 6 är en blandning av cognac från Grande Champagne i olika åldrar. Minimiålder på 35 år. Lagring har skett i fuktig källare, vilket resulterar i en mjuk och lättdrucken cognac.
Vadå gammal, är min första reaktion. Aromen är nämligen simmigt rik med söt fruktsyrup och nektar, på djupet torkad frukt som dadlar. Vilken frukteufori, vadan alla dessa år. Jo, centralt understundom saltlakrits med en märklig absint-vibe som måste ha uppstått med tiden.
Fyllig sötsavande, rik smak av tropisk frukt och torkade aprikoser. Halvvägs halvtorra korinter som utvecklar en örtig beska mot slutet, förstärkt av ekfanér.
Lång syltig eftersmak av körsbär och björnbärsmarmelad. Eken gör slutackordet komplext och framkallar en lagom stram syrlighet ackompanjerad av sötvarma julkryddor.
Ett vindestillat fullt av energi från eken, översållad med fylliga frukter. Nästan överväldigande i smaken vore det inte för att aromatisk ek balanserar sötman och friskheten. Väldigt avancerad stegring av smakerna mot slutet med den sköna värmen.
A.E. Vieille Réserve No. 7 blandas av mycket gammal Grande Champagne-cognac med en minimiålder på hela 45 år. De äldsta komponenterna är avsevärt mycket äldre än så. Lagring under torra förhållanden resulterar i en kraftfull och kryddig cognac.
Jag fastnar på doften. Efter några minuter kommer jag på mig själv med att jag borde smutta på destillatet också. Men det går liksom inte slita sig från denna doft, värd att dö för (eller till).
Bouqueten är stor och komplex till karaktären med frigjorda exponerade frukter. Brandyn osar av fruktsallad och druvor med tropisk guava i fokus. I kärnan korinter och höstlöv, samt fikonmarmelad. Banne mig den vackraste cognacsdoft jag fått?
Smaken är något helt annat. Syrlig limejos i starten med skalbeska marmeladtoner. Halvvägs blommig syrén och fruktkaramell som förstärks av savande nektar. Under skramlar ekbittra toner. Lång syrlig finish av tropisk marmelad på stram tunn ek. En saliverande asketisk utgång.
En åldersman, det märks. Den syrliga och aningen krävande smaken med avskalad kropp och bittra ektoner som skramlar kräver sin cognacsdrickare.
Eken tar verkligen kommandot ju längre man kommer. Det tunnare avslutet är en smula asketiskt och lite trumpet. En flaska att växa in i. Kanske blir cognacen fullgången tillsammans med en fyllig cigarr med fruktiga toner?
Slutligen, titta på prislapparna! Rasande fördelaktigt för så här gamla destillat som på många sätt är godare än whisky och med mer civiliserade smaker än en gammal vresig rom!