Dags för andra helgen av öl- och whiskyfestivalen i Stockholm. Whiskyfans flockas kring montern med destillerierna Aberfeldy, Deveron och Craigellachie. Det som drar är vällagrad skotsk singelmaltwhisky i åldrarna 16, 17, 18 och 21 år. Något som blir alltmer ovanligt.

Whisky-festival Öl- och whiskyfestivalen i Stockholm är tillbaka i full sving efter pandemiåren och firar i år 30-årsjubileum. Det här är den största mötesplatsen för svenska whiskyfans. Under två helger lockas tusentals besökare till mässgolvet i Nacka Strand.
Snart öppnar portarna för den andra helgen. Jennifer Orgert, produktchef för whisky på importören Bacardi, ser fram emot anstormningen:
– Det här är en chans för oss att få träffa våra fans. I år är det full fart på mässan igen. Folk bubblar av frågor och vill veta allt om Aberfeldy, Deveron och Craigellachie.
Whiskyhuset har fem destillerier. I Sverige säljer man de tre maltwhiskysorterna ovan. Utomlands finns också Aultmore och Royal Brackla.

Flaggskeppet är Aberfeldy som byggdes 1898 av bröderna Alexander och Tommy Dewar. Whiskyn kallas för ”The Golden Dram” för att man hittat guld i vattendraget Pitilie Burn varifrån vattnet tas. Men smeknamnet handlar lika mycket om de feta estrarna som ger upphov till honungssötman i smaken, menar Jennifer:
– De flesta har ju testat Aberfeldy 12 år, som finns på hyllan på Systembolaget. Så många gläds åt att få smaka på 16-åringen. Det är härligt att se hur folk spricker upp i ett stort leende efteråt. Aberfeldy har fått superbra respons.
Det är en ny generation som söker sig till whiskymontern. Många unga män som är nyfikna på whisky de inte hunnit testa ännu. Infångaren är prisvärda Deveron. 12-åringen finns i fasta sortimentet på Systembolaget.
Destilleriet byggdes 1960 där floden Deveron mynnar i Nordsjön. Whiskyn är lätt och mjuk i stilen och har en förtrollande ton av vinteräpplen som tilltalar många. Det är oftast Deveron besökarna frågar efter och vill veta mer om när de kommer fram till montern.
Mer okänd är Craigellachie, en legendarisk whisky med en gammaldags sotig ton som gömmer sig i den attraktiva fruktsmaken. Destilleriet byggdes 1891 av Peter Mackie (från Lagavulin) och Alexander Edward (från Aultmore).
Det här är en rätt bråkig och krävande whisky som uppskattas av kännare. Sotigheten kommer av svaveltoner som uppstår i den oljeeldade maltugnen där maltkornet torkas, förklarar Jennifer:
– Folk som verkligen kan sin whisky vill ha Craigellachie. Den är unik för att vara en Speyside-whisky med sin speciella rökton. När fansen får veta att vi har 17-åringen går de i taket. Den är verkligen en skönhet, måste jag säga.
En annan whisky man inte får missa är Aberfeldy 18 år lagrad på rödvinsfat av typen Côte Rôtie från Rhône-dalen. Fat som handplockats personligen av master blender Stephanie Macleod:
– Vinet har härliga frukttoner men också en blommighet som går väldigt bra ihop med Aberfeldys honungskaraktär. Vinfaten är svåra att hitta så när vi får chansen köper vi direkt. Jag nosade på faten när de anlände och visste direkt att det här skulle bli en fin whisky!
Något att sukta efter alltså. Besök Stockholm Beer & Whisky Festival i helgen och testa långlagrad god maltwhisky!