fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 2 juni 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Välsmakande Euro-Rye från Agitator

av Henrik Aflodal
5 juli 2022


  
 Reviews    Rye whiskey är den sprittyp varpå den amerikanska nationen grundades. Krig har utkämpats med skattepengar från rye-drickande. Det blodiga whiskey-upproret slogs ned framgångsrikt av den nyskapade amerikanska administrationen visade att statsbygget höll för påfrestningar.

Ingen annan än amerikanerna själva kan göra rye som det är tänkt. Det är ett faktum. När européerna försöker sig på whiskeystilen blir det något annat. Något helt annat.

Finnarnas variant smakar nyskuret rågbröd a la Finland = tufft att dricka. Men så har man bestämt sig för att bara använda råg, vilket är väsensskilt från den moderna amerikanska traditionen där man blandar in 35-45% majs.

Den skotska rye-whiskyn är mest originell och godast här i Europa, men så har alla skottar whiskymakandets konst i blodet. Knepet som Arbikie använder är att blanda ut rågen med vete.

Den svenska stilen som skapades av Henric Molin på Hven visade vägen för en tolkning som ligger närmare den amerikanska traditionen än andra länders rågwhisky.

Hven går imponerande tungt med råg, nära 80%, men använder både vete och majs för att lätta upp tillställningen. Jämtländska Vattudalen följde efter med en fin råg-variant där man istället använt 30% korn som utfyllnad.

Agitators version som säljs under varumärket Blind Seal har ökat på maltkornsdelen till 40% och hittat en ’sweet spot’ för balansen, verkar det som. För slutresultatet efter 3 års lagring är vackert ljusskimrande i en annars rätt ekmörk värld.

Man ska veta att jänkarna väntar i 4 år på sin whiskey som naturligtvis lagras på nyek i ett varmt klimat. En Staright Rye från amerikanska södern stånkar av ektoner ihop med den segsöta rågen.

Till den kvaliteten kan européerna svårligen nå. Man säger att man vill, i marknadsföringen, men det är bara efterapning för säljandets skull. Euro-rye är en helt egen genre som inte ska jämföras med smakbomberna från Amerikas förenta stater.

Blind Seal är också en belevad väluppfostrad varelse. Whiskeyn har en lätt, flyktig arom som är cederaromatisk med färsk tobak runt omkring. Innanför finns kanderad apelsin och sötare torkad frukt. Bakom allt lite råglimpa. Limeblad tillför friskhet och triggar även en sorts ketchup-lik syrlighet.

Simmigt sötaktig smak av gräddkola med övertoner av bränd karamell. Mörkare läder finns med från starten också. Halvvägs dyker frukten upp i form av vingummin följt av torrare råg som ger ett välbehövligt eteriskt lyft.

Långsam, välmående eftersmak på saltsmörad toast med aprikosmarmelad. En rågkryddig, härligt aromatisk, värme breder ut sig. Där under vinner torra lakritstoner.

En väldans god euro-rye! Sötaktig som den amerikanska förlagan men med en helt annan smakflora. En rutinerad rye-sträckdrickare i Louisville, KY hade inte känt igen sig. En euro-rye som Blind Seal är betydligt lugnare och mer stillsam.

Den fruktkaramelliga aromen med aromatiska övertoner är förvisso i snällaste laget men inbjudande så det förslår. Den sötaktiga smågodis/kola-smaken hade varit för mycket utan sitt eteriska lyft av råg och nyek i samarbete.

Bäst är ändå den rågkryddiga finalen. Det är faktiskt viktigt att ha kraften med sig. En Straight Rye i USA har alltid ett extra påslag av kryddor jämfört med en ordinär Straight Bourbon.

Blind Seal avnjuts i aromglas eller över ett rejält isblock i tumbler-glas. Spriten har stake nog att stå upp i en Old Fashioned, eller bryta igenom i en Manhattan eller Sour också. Som grundaren av varumärket, Tobiaz Forsberg, så vist har sagt: “Whatever floats your boat!”

Blind Seal Straight Rye Whiskey 46%

 90p   Doft 22, Smak 23, Exit 23, Balans 22  Svensk Straight Rye Whiskey gjord på 60% mältad råg och 40% mältat korn. Destillerad i Agitators höga och låga vakuum-pannaor i Arboga. Innan tappning på nya amerikanska ekfat späds destillatet till 55%. Ekstavarna som använts till faten har försetts med ett vågliknande mönster vilket ökar kontaktytan inuti fatet med 22%, och därmed ger mer ekeffekt under lagringstiden. Whiskeyn har lagrats i 3 år.  SB-nr 55831, 369 kr (50 cl)
LÄS MER: Blind Seal – ny svensk rye-whiskey från Agitator

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.