Reviews Rye whiskey är den sprittyp varpå den amerikanska nationen grundades. Krig har utkämpats med skattepengar från rye-drickande. Det blodiga whiskey-upproret slogs ned framgångsrikt av den nyskapade amerikanska administrationen visade att statsbygget höll för påfrestningar.
Ingen annan än amerikanerna själva kan göra rye som det är tänkt. Det är ett faktum. När européerna försöker sig på whiskeystilen blir det något annat. Något helt annat.
Finnarnas variant smakar nyskuret rågbröd a la Finland = tufft att dricka. Men så har man bestämt sig för att bara använda råg, vilket är väsensskilt från den moderna amerikanska traditionen där man blandar in 35-45% majs.
Den skotska rye-whiskyn är mest originell och godast här i Europa, men så har alla skottar whiskymakandets konst i blodet. Knepet som Arbikie använder är att blanda ut rågen med vete.
Den svenska stilen som skapades av Henric Molin på Hven visade vägen för en tolkning som ligger närmare den amerikanska traditionen än andra länders rågwhisky.
Hven går imponerande tungt med råg, nära 80%, men använder både vete och majs för att lätta upp tillställningen. Jämtländska Vattudalen följde efter med en fin råg-variant där man istället använt 30% korn som utfyllnad.
Agitators version som säljs under varumärket Blind Seal har ökat på maltkornsdelen till 40% och hittat en ’sweet spot’ för balansen, verkar det som. För slutresultatet efter 3 års lagring är vackert ljusskimrande i en annars rätt ekmörk värld.
Man ska veta att jänkarna väntar i 4 år på sin whiskey som naturligtvis lagras på nyek i ett varmt klimat. En Staright Rye från amerikanska södern stånkar av ektoner ihop med den segsöta rågen.
Till den kvaliteten kan européerna svårligen nå. Man säger att man vill, i marknadsföringen, men det är bara efterapning för säljandets skull. Euro-rye är en helt egen genre som inte ska jämföras med smakbomberna från Amerikas förenta stater.
Blind Seal är också en belevad väluppfostrad varelse. Whiskeyn har en lätt, flyktig arom som är cederaromatisk med färsk tobak runt omkring. Innanför finns kanderad apelsin och sötare torkad frukt. Bakom allt lite råglimpa. Limeblad tillför friskhet och triggar även en sorts ketchup-lik syrlighet.
Simmigt sötaktig smak av gräddkola med övertoner av bränd karamell. Mörkare läder finns med från starten också. Halvvägs dyker frukten upp i form av vingummin följt av torrare råg som ger ett välbehövligt eteriskt lyft.
Långsam, välmående eftersmak på saltsmörad toast med aprikosmarmelad. En rågkryddig, härligt aromatisk, värme breder ut sig. Där under vinner torra lakritstoner.
En väldans god euro-rye! Sötaktig som den amerikanska förlagan men med en helt annan smakflora. En rutinerad rye-sträckdrickare i Louisville, KY hade inte känt igen sig. En euro-rye som Blind Seal är betydligt lugnare och mer stillsam.
Den fruktkaramelliga aromen med aromatiska övertoner är förvisso i snällaste laget men inbjudande så det förslår. Den sötaktiga smågodis/kola-smaken hade varit för mycket utan sitt eteriska lyft av råg och nyek i samarbete.
Bäst är ändå den rågkryddiga finalen. Det är faktiskt viktigt att ha kraften med sig. En Straight Rye i USA har alltid ett extra påslag av kryddor jämfört med en ordinär Straight Bourbon.
Blind Seal avnjuts i aromglas eller över ett rejält isblock i tumbler-glas. Spriten har stake nog att stå upp i en Old Fashioned, eller bryta igenom i en Manhattan eller Sour också. Som grundaren av varumärket, Tobiaz Forsberg, så vist har sagt: “Whatever floats your boat!”