fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 25 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features

Vanlig mörk choklad till maltwhiskyn

av Henrik Aflodal
10 januari 2007

Bästa choklad-whiskyn är Aberlour och Glenfarclas. Bästa whisky-chokladen är Lindts Madagascar med 65 procents kakaohalt. I alla fall enligt Henrik Aflodal. Vad tycker du? Köp hem och prova!

Svenskarna har upptäckt den riktiga chokladen. Vanliga livsmedelsbutiker svämmar över av mörk choklad. Både ICA och Konsum lagerför ett 10-tal olika sorter, för några år sedan fanns inte en enda. I äkta choklad hittar du bara kakaomassa, kakaosmör (bönans eget fett), socker och vanilj. Inget mer. Nordiska chokladmakare blandar i smörfett (!) och alla möjliga smaktillsatser, den goda chokladsmaken räcker tydligen inte. Resultatet blir mer godis än choklad. Smörfettet gör dig tjock och ger dålig hy. Choklad i sig är annars nyttigt, motverkar hjärt- och kärlsjukdomar, skyddar mot hål i tänderna samt skärper sinnena (innehåller uppiggande ämnen). Knapra i dig en 5-grammare om dagen och du blir friskare och gladare! Gör chokladstunden till en andhämtningspaus, stäng av omvärlden, koncentrera dig på upplevelsen, registrera smakerna med hjärnan och njut.

Varför smaksätta choklad med vanilj? För att mjuka upp den intensiva chokladsmaken, från början ett sätt att maskera bitterhet i mörk choklad makad med primitiva metoder. Bitterheten kommer av dåligt jästa bönor (som av kostnadsskäl fortfarande används i billiga chokladkakor).

Förhöj upplevelsen med maltwhisky. Att kombinera långlagrad whisky och mörk choklad är dock ingen barnlek, whiskyns ekförstorade eftersmak bäddar för smakkrockar (undvik därför gammal whisky). Räddningsplankan är fruktsötman i såväl whisky som choklad (riktigt bra choklad smakar faktiskt mer frukt än kakao). Titta på kakaohalten när du väljer choklad till whisky. Ju mer kakao desto torrare och kärvare smak, håll dig istället kring 60-70%. Välj välgjord choklad som ”konchas” ordentligt, alltså att kakaomassan knådas omsorgsfullt och länge, billig choklad knastrar i munnen (bitar av bönan som inte finfördelats). Frånvaro av konsistensgivaren sojalecitin tyder på att chokladen är tillräckligt ”konchad”.

Notera att smakkombinationer med whisky alltid är specifika, att påstå att maltwhisky generellt passar till mörk choklad är nys. Varje smakkemi är unik, enda sättet att säkert veta om något funkar är att testa själv. Lycka till!

Prova själv!

Köp på dig några chokladkakor nere på ICA/Konsum. Plocka fram några whiskies. Sätt dig ner och testa kombinationerna. Betygsätt med plustecken (+, ++, +++). Hitta dina bästa kombinationer.
Gör så här för att prova: Doseringen är svårast när du provar choklad och whisky. Blir det för mycket whisky i munnen ”kokas” chokladsmaken bort. Dela chokladbiten (5 gram) i fyra delar. Sniffa på snittytan, doften pendlar mellan tobak och choklad. Tugga sönder chokladen, låt kakaon lösas upp av kroppsvärmen och blandas med saliven. Sippa lika mycket whisky eller något mer än salivmängden. Låt komponenterna blandas i stillhet, upplev smakspelet, svälj sakta efter 4-8 sekunder.


Bästa chokladmatchningar Aberlour 10 år
Lindt Excellence Madagascar 65%: Oj, vad sött och knäckigt, whiskyns frukt integreras av chokladens sötma, framkallar söt rostad ton. Sockrig smarrig eftersmak.
Anton Berg Extra Dark 72%: Chokladen backas upp av (anonym) whisky hela smaken igenom, total symbios. Ren fin eftersmak med whisky-underton, frukt från whiskyn i bakgrunden. Perfekt gifte.

Bästa chokladmatchningar Glenfarclas 12 år
Lindt Excellence 85%: Mörk choklad berikar och fördjupar den söta whiskyn, förunderlig samsyn. Chokladen härskar i eftersmaken, inte beskt utan djupt chokladig. Mästerlig sofistikerad kombination.
Lindt Excellence Madagascar 65%: Oloroso-whisky triggar sötman hos chokladen, gommen paraderar godis. Eftersmaken är ren och mycket söt. Dessert-tajm!

Bästa chokladmatchningar The Glenlivet 12 år
Lindt Excellence 70%: Ojoj, citrus-tonerna i chokladen framkallar citronkaramell hos whiskyn som mot slutet brusar upp. Lugn ren chokladig avslutning. Festligt nachspiel efter en god måltid.
Lindt Excellence Cuba 55%: Oj vad söt whiskyn blir, äpple och päron mot slutet, chokladen tar över helt i eftersmaken. En efterrättspralin.

Bästa chokladmatchningar Glenfiddich 12 år
Lindt Excellence Madagascar 65%: Whiskyn framhäver chokladens nougatton inledningsvis, kopplar hastigt över i marsipan mot slutet, aromatisk finish. Extraordinärt!
Anton Berg New Guinea 72%: Vilket gifte! Smakerna smälter samman, whiskyn gör chokladen sötare, total samklang i eftersmaken där chokladen leder.

Bästa chokladmatchningar Highland Park 12 år
Lindt Excellence Madagascar 65%: Hittar varandra fort, whiskyn förtydligar chokladens nougat-tema, tar över mot slutet och levererar en lång aromatisk eftersmak.
Lindt Excellence Ecuador 75%: Möte i positiv anda, chokladen triggar en ljus fruktighet hos whiskyn, samsyn in i eftersmaken som är lång och spirituell mot chokladig botten.

Bästa chokladmatchningar The Macallan 12 år Fine Oak
Poulain 1848 Noir 76%: Intensiv matchning, båda slåss om uppmärksamheten, explicit marsipan mot slutet, söt och god avslutning. Laddad stämning men avspänd upplösning.
Anton Berg Extra Dark 72%: Whiskyn leder initialt, lite skarp kombination, så flyter chokladen upp till ytan, allt blir sötare. Lång aromatisk whisky-eftersmak med avlägsna ekon av smarrig fet choklad, raffinerad finish.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Gordon & MacPhail skapar turistattraktion i Elgin

Nyheter
ons 12:04

“Den vita whiskeyn erövrar västvärlden”

Features
ons 5:32

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • REVIEW – Agitator går dit andra aldrig gått. För vem har hört talas om en helrågwhisky doppad i lönsirapsfat!? Ett helylleamerikanskt grepp som skulle flyga till månen i mellanvästern – bourbonbranschen gör ju pengar på honungssötad whisky. Den här doftar sötare än den smakar. Kraftiga ektoner ihop med en skön syrlighet gör smaken vuxen och lagom fodrande. Äppeltemat förundrar. Kort sagt, whiskyn måste provas...

https://spiritsnews.se/livligt-spritsig-ragwhisky/
  • NYA SLÄPP – Tobermory som totalrenoverat sitt destilleri på Isle of Mull under 24 månader passade på att uppgradera sin 10-åring till 12 år inför omstarten. Singelmalten bjuder på rik smak av citrus med kryddiga vaniljtoner. Har du provat whiskyn? Finns att beställa på Systembolaget...

https://spiritsnews.se/tobermory-firar-nyrenoverat-destilleri/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.