fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 2 juni 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews

“Världens äldsta svenska akvavit uppför sig som ett ädelt destillat”

O.P. lagrad 21 år på cognacsfat

av Henrik Aflodal
25 oktober 2022


 Reviews    Vad är egentligen skillnaden mellan en fatlagrad akvavit och en maltwhisky? Den som fördjupat sig i destillatens underbara värld vet att ju längre tid spriten ligger på fat desto mindre blir det kvar av råvarutonerna.

När man sniffar och sippar på O.P. Andersons senaste antikvitet börjar tankarna gå åt det hållet. Vad sägs om 21 års lagring på cognacsfat med en ingångsstyrka på 70%? Historiens vingslag gör sig påminda eftersom detta är detta är det äldsta och mest exklusiva brännvin som någonsin skapats här i Sverige.

Grunden är neutral vetesprit i en akvavit där kryddor som kummin, koriander, anis och fänkål destilleras in varpå allting läggs på en 5000 liters ekliggare för att harmoniseras i ett halvår.

Sedan millenniumskiftet har denna O.P. alltså legat på ett 345 liters cognacsfat på destilleriet utanför Sundsvall, berättar Jonas Odland, master blender på O.P. Andersons destilleri:

– Resultatet är en otroligt elegant smakupplevelse som stilmässigt ligger betydligt närmare cognac än traditionellt kryddat brännvin. Den extremt långa lagringen har skapat en raritet utan motstycke i vår över 130 år långa historia.

Man närmar sig denna akvavit med vördsam respekt. Vi är vana vid fatlagrad norsk akvavit med liknande kryddning, fast ofta från sherryfat. Det här är mer intressant.

Att använda fransk ek som innehållit ett annat destillat. Konjakstonerna spelar mindre roll, det är ekkvaliteten som är det viktiga, och fransk ek har en eterisk fragrant ådra.

O.P. bjuder på en fantastisk akvavit med en sorts rancio-sötma från cognacsfatet med drag av honung och lite parfymerad kryddpeppar, toppat med torkad frukt.

I munnen söt torkad frukt i starten, strax chokladkonfekt från fatet, halvvägs syrliga apelsinskal som görs kärvare av fatet. I eftersmaken lättsamma fragranta toner som bärs av honungssötma.

Detta är en stand alone-nubbe som man sippar på i provarglas med kupa. Som en whisky, eller cognac. Prova med ren 70%-ig mörk choklad till, eller en pralin av det bättre slaget. För en flaska av denna raritet ska du ha.

Vem vet när svenskarna får se en så här gammal akvavit nästa gång. 1096 numrerade flaskor räckte fatet till varav 700 viks för den svenska marknaden. Finns att beställa på Systembolaget.

O.P. Anderson 21 år 40%

 92p   Doft 23, Smak 23, Exit 23, Balans 23  Akvavit gjord på vetemäsk och kryddor som kummin, anis, fänkål, koriander som destilleras in. Blandningen får vila på en stor ekliggare om 5000 liter. Men istället för att buteljeras direkt har denna O.P. lagrats i över 21 år på ett 345-liters cognacsfat på destilleriet utanför Sundsvall. Tunnan räckte till 1096 flaskor, varav 700 säljs på Systembolaget.  SB-nr 57982, 999 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.