Reviews Vad är egentligen skillnaden mellan en fatlagrad akvavit och en maltwhisky? Den som fördjupat sig i destillatens underbara värld vet att ju längre tid spriten ligger på fat desto mindre blir det kvar av råvarutonerna.
När man sniffar och sippar på O.P. Andersons senaste antikvitet börjar tankarna gå åt det hållet. Vad sägs om 21 års lagring på cognacsfat med en ingångsstyrka på 70%? Historiens vingslag gör sig påminda eftersom detta är detta är det äldsta och mest exklusiva brännvin som någonsin skapats här i Sverige.
Grunden är neutral vetesprit i en akvavit där kryddor som kummin, koriander, anis och fänkål destilleras in varpå allting läggs på en 5000 liters ekliggare för att harmoniseras i ett halvår.
Sedan millenniumskiftet har denna O.P. alltså legat på ett 345 liters cognacsfat på destilleriet utanför Sundsvall, berättar Jonas Odland, master blender på O.P. Andersons destilleri:
– Resultatet är en otroligt elegant smakupplevelse som stilmässigt ligger betydligt närmare cognac än traditionellt kryddat brännvin. Den extremt långa lagringen har skapat en raritet utan motstycke i vår över 130 år långa historia.
Man närmar sig denna akvavit med vördsam respekt. Vi är vana vid fatlagrad norsk akvavit med liknande kryddning, fast ofta från sherryfat. Det här är mer intressant.
Att använda fransk ek som innehållit ett annat destillat. Konjakstonerna spelar mindre roll, det är ekkvaliteten som är det viktiga, och fransk ek har en eterisk fragrant ådra.
O.P. bjuder på en fantastisk akvavit med en sorts rancio-sötma från cognacsfatet med drag av honung och lite parfymerad kryddpeppar, toppat med torkad frukt.
I munnen söt torkad frukt i starten, strax chokladkonfekt från fatet, halvvägs syrliga apelsinskal som görs kärvare av fatet. I eftersmaken lättsamma fragranta toner som bärs av honungssötma.
Detta är en stand alone-nubbe som man sippar på i provarglas med kupa. Som en whisky, eller cognac. Prova med ren 70%-ig mörk choklad till, eller en pralin av det bättre slaget. För en flaska av denna raritet ska du ha.
Vem vet när svenskarna får se en så här gammal akvavit nästa gång. 1096 numrerade flaskor räckte fatet till varav 700 viks för den svenska marknaden. Finns att beställa på Systembolaget.