fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 1 april 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter

81-årig Macallan världens äldsta whisky!

av Gustav Aflodal
22 augusti 2022

The Macallan presenterar The Reach. En maltwhisky i en helt egen klass. Destillatet som lades ner i ett ekfat år 1940 har nämligen fyllt 81 år vilket gör det till världens äldsta whisky. The Reach som whiskyn kallas är en återspegling av ett speciellt ögonblick i historien, och den hängivenhet och framåtanda som präglat Macallans varumärke i snart 200 år. En flaska kommer till Sverige 25 augusti och kostar 1,2 miljoner kr.

 Äldst & Dyrast & Bäst    Gordon & MacPhail som förra året presenterade världens äldsta whisky blir av med rekordet. Deras 80-åriga Glenlivet bräcks med ett enda år av Macallans nya skapelse. Priset på 1,2 miljoner är dessutom några hundratusen kronor mer än för 80-åringen som kostade 895 000 kr.

The Reach är framställd under andra världskriget, en period präglad stora svårigheter. Whiskyn har legat på ekfat sedan 1940, innan destilleriet tvingades stängas för första gången i historien, och är därmed den äldsta whiskyn destilleriet någonsin gett ut.

Whiskyns blotta existens vittnar om omsorgen, engagemanget och den kompromisslösa strävan efter excellens som har drivit Macallan sedan 1824. Utgåvan är också en hyllning till alla de som gjorde det möjligt att återuppta destilleringen, och de som fortsätter att upprätthålla hantverket än idag.

The Reach är en sällsynt singelmalt som buteljeras i en glaskaraff som tillverkats över öppen låga. Karaffen i sig vilar tryggt i tre händer, skulpterade i brons.

Varje hand representerar framstående personer i The Macallans historia, däribland destilleriets arbetare, tidigare ordföranden Allan Shiach och dagens Whisky Maker Kirsteen Campbell.

Kirsteen Campbell var den som tog beslutet om att det var dags att dela denna dyrbara whisky med omvärlden och valde specifikt ut detta fat:

– Det är en ära att introducera The Reach som skapats under en sådan turbulent tid, denna extraordinära utgåva visar upp The Macallans historia, uppfinningsrikedom och karaktär. Whiskyn är resultatet av ett samarbete som sträcker sig över flera generationer och är en hyllning till människorna vars hängivenhet till hantverket aldrig sviktade.

En grupp skotska hantverkare har gemensamt skapat paketeringen av The Reach som en hyllning till whiskyn – ett hantverk bestående av vätska, glas, brons och trä.

Den tidlösa bronsskulpturen som håller upp karaffen är gjord av skulptören Saskia Robinson som producerade otaliga skisser på de tre händerna innan hon formgav skulpturen som med sitt glimmer skapar en kontrast till den mörka bärnstensfärgade whiskyn.

Ytan på vackra glaskaraffen är skapad med subtila fördjupningar som perfekt matchar de skulpterade bronshänderna. Träkabinettet som omsluter statyn har tillverkats från en fallen alm som sedan 1940-talet stått i närheten av The Macallan Estate.

Bara de som köper flaskan kommer att få smaka på whiskyn. Förutom blendern förstås. Så här beskriver Kirsteen Campbell doft och smak hos dyrgripen:

– Dess djupa kastanjebruna färg ger en första antydan till det fantastiska djup som whiskyn besitter, med toner av mörk choklad, sötmandel, söt kanel och aromatiska röktoner som övergår till sirapskola, syltad ingefära och rostad ananas. Avslutningsvis bjuder den på en intensiv, rik, söt och rökig finish.

The Reach tillverkas i en ytterst begränsad upplaga om 288 buteljer för distribution över hela världen. En flaska kommer till Sverige och släpps på Systembolaget torsdag 25 augusti.

• The Macallan The Reach 41,6% | SB-nr 41215, 1 200 000 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Världsberömd tequila möter det moderna japanska köket

Nyheter
fre 14:00

Vasaskeppets brännvin firar påsk

Nyheter
tor 11:00

Pink Gin firar fem år med jubileumsutgåva

Nya släpp
ons 10:46

Grön påsk med O.P. Anderson Petronella

Nyheter
ons 5:09

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW – Det slår gnistor om High Coast Whiskys nya sherryfatlagrade maltwhisky. Den sötaktiga smaken görs syrlig av starkvinsfaten som också stramar till det rejält med eteriska, kryddiga toner. En whisky för erfarna whiskydrickare på grund av sin strama trästil. Men också ett viktigt steg för Norrlandsdestilleriet mot äldre mer vällagrad whisky.

https://spiritsnews.se/kravande-sherry-whisky/
  • REVIEW – “Jamaica-rom för gudarna!” vore en passande rubrik för denna 13-åriga rom. Gjord av anonyma New Yarmouth Distillery som tillhör Appleton-gruppen. Hög estertäthet får destillatet att vråla av estrar men här finns också potatisunkna ektoner snärjda i avgasångor, typiska för den engelska Jamaica-skolan. Henrik Aflodal kan inte få nog av allt det goda... Bara 227 flaskor finns i utvalda storstadsbutiker. Happy hunting!

https://spiritsnews.se/avgasangande-muckhalsrom/
  • MAT & BRÄNNVIN — Påsken är en av våra största högtider där snapsen har en naturlig plats. Inför årets firande har O.P. Anderson skapat en vegetarisk rätt till sin äppelkryddade snaps Petronella. Förgyll årets påskbord med grillad sparris, Västerbottenkräm och pocherat ägg. Den passar alla som vill fira en grönare påsk.

https://spiritsnews.se/gron-pask-med-o-p-anderson-petronella/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.