VÄRLDENS ÄLDSTA WHISKY har landat i Sverige. Systembolaget släpper 1 flaska av till försäljning. Klockan 10.00 på torsdag går 80-åriga Glenlivet live i veckans webbsläpp.
Den som är snabbast med avtryckarfingret vinner och får köpa den dyraste spritflaska Systembolaget sålt! Och ska sedan casha upp 895 000 kr. Men det är whiskyn värd om vi får tro importören av flaskan, Thomas Kuuttanen från Symposion:
– Att smaka på denna rekordwhisky är nästan som att använda en Gul Tre Skilling Banco på ett vykort. Skillnaden är att värdet på frimärket beror på ett feltryck, medan Glenlivet Generations är perfektion i varje detalj. Alltifrån den enastående balanserade whiskyn till det konstverk i ek och kristall som drycken presenteras i.
Det kommer att gå fort. Det finns några spekulanter i denna prisklass även i lilla Sverige. Dessutom kan ju välinformerade samlare utomlands också dyka upp.
Det konstiga är nämligen att alla de där 249 flaskorna som är kvar efter den spektakulära auktionen i Hong Kong då Sotheby’s sålde första flaskan för dryga 1,7 miljoner kr lyser med sin frånvaro.
Utvalda whiskyhandlare världen över har inte utannonserat sina tilldelade rariteter vilket tyder på att de antingen själva håller på flaskorna eller redan har kontaktat sina stamkunder stadda i kassa och håller på att sälja buteljerna.
Att whiskyhandlare själva behåller dyrbarheter är ingen ovanlighet. Det finns ju alltid ett värde i att vänta en stund efter släppet och se vad som händer.
Väldigt sällan sjunker priset, i regel stiger det. Och den krämare som har tålamod kan få ut ytterligare några hundratusen i avans. Och har man råd att vänta ytterligare några år och låta buteljen gå på auktion kan det bli miljonbelopp.
Fast frågan är om det var så här Gordon & MacPhail (G&M) hade velat att det skulle gå till. Firman har alltid varit en vän av whiskydrickande och inte samlande. Först på senare år har man hängt på den allmänna trenden och höjt priserna till auktionsnivå i likhet de stora whiskyhusen.
Från fat nr 340 nedlagt i krigstid 3 februari 1940 på Glenlivet Distillery har man alltså fått ut 250 karaffer. Men också några småprover på 3 cl som distribuerats till whiskyjournalister världen över.
Och det är numera unikt. Några tongivande experter här i Sverige har fått smaka. Undertecknad är en av de utvalda. Min upplevelse publiceras på onsdag. Och på torsdag testar jag whiskyn live tillsammans med Aftonbladet.
I takt med att priserna har stuckit iväg på gammal finwhisky har provsmakandet i stort sett upphört. Macallan och Diageo med anhang skickar inte längre ut ’samples’ på sina svindyra whiskys till någon.
Signalen är tydlig, flaskan ska inte öppnas utan samlas på. Whiskyn har blivit en ’asset’ och förlorat sin status som bruksvara.
Allt detta betyder att Systembolagets flaska är en av fåtalet tillgängliga på den öppna marknaden. I alla fall just nu. Vilket betyder att den kommer att säljas på några ögonblick.
Vad händer sedan? Självklart kommer den inte att öppnas. Pjäsen är i sig själv synnerligen vacker att beskåda och kommer att få den bästa platsen i samlarens whiskyrum.
Och så småningom ska den nog säljas vidare. Hävstången på denna svenska flaska är förmodligen den bästa i världen.
Riktpriset som G&M satt är 115 000 USD (990 000 SEK) men handlarna kan nog pressa ut mer i förhandlingar med sina nyckelkunder via det budgivningsförfarande som säkerligen just nu är i full gång – därav frånvaron av flaskor ute till försäljning på webben.
Så de där 895 000 kronorna framstår som ett klipp. Thomas Kuuttanen håller med:
– Även om jag själv anser att whisky ska drickas, så är det bara att inse att exklusiv Single Malt blivit en synnerligen god investering för dom som låter bli att öppna sina flaskor.
Enligt whiskybranschens ledande prisindex, Rare Whisky 101, har värdeökningen på exklusiv samlarwhisky (Rare Whisky Icon 100) ökat med 305,36% sedan 2013 då man började registrera priser på tongivande whiskys.
Med andra ord, den som valde att investera en miljon kronor i lyxwhisky för åtta år sedan har idag ökat värdet till över tre miljoner kronor.
Detta kan jämföras med den svenska börsutvecklingen (OMXS30) som har ökat med 93,2% eller guld som stigit med knappa 7% under samma period.
• Glenlivet Generations 1940 80 år 44,9% | SB-nr 41034, 895 000 kr
UPPDATERING: När whiskyn gick live i Systembolagets webbsläpp 28 oktober stod 25 personer i kö för att köpa flaskan. Inom två sekunder stängdes köpfunktionen ner.