Bartenders Bannie Kang bossar bakom Anti:dote Bar på Fairmont Singapore Hotel. Hon vann Diageos World Class Bartender-tävling som är jordens största i sitt slag. Att vinna kan liknas vid att ta OS-guld. Tusentals bartenders på sex kontintenter deltar. De 53 bästa vaskas fram och skickas till Europa för finalen. I juryns motivering står att läsa: ”Bannie Kangs teknik, temperament och hantverkskunnande stod ut under fyra dagars tävlande.”
Första stoppet var Ketel One Distillery i Nederländerna där finalisterna fick skapa drinkar med miljöhänsyn. Sedan flögs man till Talisker på skotska ön Skye. Där väntade en hemlig låda och uppgiften att skapa ett ”Talisker Masterpiece”. Slutdestinationen var Glasgow där cocktailvirket bestod av Singleton-whisky, Tanqueray-gin och såklart Johnnie Walker. Sista momentet var stresstålighet där deltagarna på tid fick lösa uppgifter.
En av Bannie Kangs medtävlare var svenska Josephine Sondlo från Stockholm som nu arbetar på Indio Kitchen i nyrenoverade Bio Rio. Ifjol gick Josephine till final och blev sjua men i år missade hon kvalifikation med liten marginal. Bland de åtta utvalda finalisterna i Glasgow fanns i alla fall dansken Alex Remoundos.
Ensam kvar på podiet stod alltså Bannie Kang. Right damn impressive! En handfull snabba frågor…
Vad dricker du efter jobbet?
– Johnnie Walker Black Highball eller en kopp iskall öl brukar det bli. Båda går snabbt att göra och är enkla att dricka. Bästa sättet att varva ner efter en hektiskt dag i baren.
Favoritlåten när du jobbar?
– Jag gillar electro-swing. Klassisk genre med rätt energi och bra driv.
Efter alla år som bartender, kan du njuta av att själv gå ut och ta en drink?
– Självklart, jag älskar att hänga i barer. Att snacka med andra bartenders. Man lär så länge man lever och det är fascinerande att se hur andra jobbat, och allt lära nytt. Här i Singapore har vi mycket kontakt bartenders emellan, vi inspirerar och uppmuntrar varandra.
Din första drink som gjorde intryck?
– Pisco Sour. En kombination av pisco, limejos, sockerlag, äggvita och bitters. Den är uppfriskande och texturen i äggviteskummet lockar. Det var min första drink på första jobbet.
Vilken är din favorit-cocktail ihop med mat?
– Det är såklart Johnnie Walker Black Highball. Den funkar perfekt med koreansk friterad kyckling eller revbenspjäll.
Vad måste du ha med dig på jobbresor?
– Jag packar alltid min personliga jigger. Det finns så många varianter på mått så jag måste ha min egen som jag är van vid.
Bästa shot & beer-kombon?
– Koreansk Soju är fantastiskt bra, lättdrucket och passar till vilken öl som helst.