Den välkända norska akvavitan Opland lanserar nu ”Opland Juvel”. Världens mest exklusiva och dyraste akvavit med ädla droppar från 1929. Två kristallkaraffer för drygt 15 000 kr styck släpps på Systembolaget 1 december via privatimport.
Äldst & Dyrast & Bäst Opland är en norsk akvavitproducent som har 150 års gediget hantverk bakom sig. Akvavitan har slagit försäljningsrekord och vunnit priser för sin kvalitet i många år.
År 2020 har man väckt uppmärksamhet internationellt med lanseringen av Opland Juvel som är en ultrapremium-akvavit världen aldrig tidigare har skådat. Opland Juvel är en handplockad komposition med ett urval av Oplands mest eftertraktade akvavitor varav några beståndsdelar destillerades 1929.
Opland Juvel kommer i en limiterad upplaga på endast 30 individuellt numrerade flaskor. Det unika brännvinet har omsorgsfullt tappats på kristallkaraffer som designats av den norske produktdesignern Sverre Uhnger. Karafferna har munblåsts av det anrika norska glasbruket Magnor Glassverk från 1896.
Opland Juvel är prissatt till 1400 EUR och är officiellt den dyraste akvavitan någonsin i världen. Trots priset har redan 19 av 30 karaffer sålts på den norska marknaden. Kvarvarande elva rariteter ska säljas utomlands.
Sverige har lyckats få tag på två exemplar. Köp sker via privatimportförfarande som förmedlas av Systembolaget med start 1 december. Prislappen är 14 999 kr per akvavit-flaska.
Likt cognac, skotsk whisky och champagne har även Oplands akvavitor en internationellt erkänd geografisk beteckning, så kallad GI-status (Geographical Indication).
För att en akvavit ska kallas norsk måste den vara tillverkad av norsk potatissprit, innehålla destillat av dill- eller kumminfrön och ha lagrats på fat i minst sex månader.
– För att hylla denna norska månghundraåriga dryckestradition i världsklass har vi gjort Opland Juvel. Ett smycke till akvavit som är lika värdefull som en juvel, menar Kenneth Hamnes, VD för Arcus.
Genom åren har generationer av destillatörer, produktutvecklare och blenders var och en bidragit med expertkunskaper som möjliggjort skapandet av de exceptionella akvavitor som använts i Opland Juvel.
– Här i Norge har vi lagrat akvavit på ekfat i flera hundra år, för oss har lagrat brännvin guldstatus. Faten som använts till Opland Juvel kommer från Jerez i Spanien och har tidigare använts till att lagra oloroso sherry. Akvavitan har legat i minst 24 månader på sherryfaten. Eftersom varje fat är individuellt har jag handplockat de fat som passar bäst in i helheten, säger produktutvecklare och blender Morten Thyregod Paulsen.
Opland Juvel är en komplex och silkesmjuk akvavit med många lager av smaker och nyanser. Här finns tydliga fattoner av trä, vanilj, rostade nötter, kaffe, mörk choklad och karamell.
Från destillatet kommer kryddor som råg, anis, lakrits, citrus och blommiga toner. Sherryfaten bidrar med intensiva toner av torkad frukt som aprikos samt tropiska frukter.
Inspirationen till både Oplands Juvels karaff och etikett hämtas från ekfaten. Ornamentiken på etiketten symboliserar järnringarna som tunnbindaren bankar på plats för att sammanfoga ekstavarna.
Den vackra trälådan har tillverkats av trästavar från tunnor som lagrat Opland akvavit under förra seklet. Ekträ som är flera hundra år gammalt.
– Juvel-utgåvan reflekterar i varje aspekt Oplands djupt rotade värderingar. Hantverket att göra akvavit är en del av Norges rika kulturarv, avslutar Morten Thyregod Paulsen.
Den som är intresserad av att köpa ett exemplar av Oplands Juvel kan kontakta Arcus Sweden på e-post info@arcussweden.se. Alternativt görs privatimportförfrågan direkt till Systembolaget med start 1 december. Först till kvarn gäller, hälsar importören.