fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 18 april 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter

Världens dyraste whisky kostar 18 milj kr

60-årig Macallan destillerad 1926

av Carl Lönndahl
4 november 2019

VÄRLDENS DYRASTE whisky är en The Macallan, igen. Singelmalten från Skottland hade rekordet innan också. Det nya världsrekordet lyder på 1,45 miljoner pund och sattes på Sotheby’s i London av en flaska 60-årig Macallan. Det är 18 miljoner kronor eller en halvmiljon för en dram! Whiskyn är ju ökänd för sin lyxstatus, även om japansk whisky som Yamazaki och Karuizawa dessförinnan innehaft titeln.

Ögonblicket då 60-åriga Fine & Rare-utgåvan ropades ut på Sotheby’s i London.

För elva månader sedan klubbades en annan flaska ur samma fat för £1,2m av Christie’s. Sherryfat nr 263 betraktas som samlarwhiskyns ”holy grail”. Macallan lät 1986 buteljera detta fatet nedlagt 1926, ca hundra år efter att licensen togs ut på gårdsdestilleriet Elchies år 1824. Fatet räckte till 40 flaskor.

Tre konstnärer fick i uppdrag att skapa utsmyckningen. Dussinet flaskor vardera sattes åt sidan för Peter Blake och Valeri Adami som satte igång att rita etiketter. En flaska, förmodligen tom, postades till Irland och Michael Dillon som handmålade godset Easter Elchies House direkt på glaset.

De 15 buteljer som blev över gick in i firmans raritetsserie Fine & Rare. Flaskorna såldes för £20 000 styck, en hissnande summa på den tiden men ingenting jämfört med dagens absurda auktionsbelopp.

“När auktionens höjdpunkt Macallan Fine & Rare 1926 ropades ut var stämningen elektrisk. Efteråt hördes hurrarop.” -Jonny Fowle

Det var den spektakulära Dillon-flaskan som blev av med rekordet. Nya titelhållaren kommer dock från de överblivna flaskorna i Fine & Rare-kollektion. Alltså inte konceptuellt unika som konstnärsflaskorna, men likväl med samma unika vätska däri.

Ännu mer spektakulär är samlingen whiskyn ingick i. När auktionen utannonserades för en månad sedan utnämndes den till tidernas mest magnifika. 394 lotter med 467 flaskor och nio hela fat. Det samlade värdet uppskattades till över 50 milj kr.

Säljaren kommer från USA och benämns hemlighetsfullt ”The Ultimate Whisky Collector”. Vad blev slutpriset för allt detta? Jo det dubbla, alltså i runda slängar 100 miljoner!

När auktionens höjdpunkt ropades ut var stämningen elektrisk, rapporterar Sotheby’s spritspecialist Jonny Fowle som var där:

– Man kunde verkligen ta på den intensifierade stämningen i rummet. Och när klubban föll för Macallan Fine & Rare 1926 hördes hurrarop. Det var det mest spännande ögonblicket i whiskykommersens historia.

Hur smakar då en whisky värd miljoner? En som vet är David Robertson, numera djupt involverad i samlarmarknaden via undersökningsföretaget Rare Whisky 101. Men Mr Robertson är mer känd som Master Distiller för just Macallan, en position han hade 1994-2000:

– Min chef och jag hade turen att få smaka på rariteten i provningsrummet tillsammans med blendern. Vi var tvungna att godkänna produkten i egenskap av högst ansvariga.

David Robertson beskriver en oerhört smakrik intensiv spritdryck:
– Full av torkad frukt som katrinplommon och dadlar och massor av fantastisk krydda likt kryddnejlika, ingefära och kanel. Jag minns också skalbesk apelsinmarmelad med inslag av torvrök. 1926 röktes ju maltkornet. I eftersmaken dök torrare ek-tanniner upp från sherryfatet med linolja och läder.

“Jag hade turen att få smaka på rariteten i provningsrummet tillsammans med blendern. Som destillerichef var jag tvungen att godkänna produkten!” -David Robertson

Men hur bra var den?
– Fat nr 263 är en fantastisk whisky men jag har smakat bättre. Min största upplevelse är The Macallan 1979 Gran Reserva, den var helt otrolig. Men självfallet har jag fått uppleva annat som är minst lika bra, fast med andra destillat.

Med blender-paret inräknat är det kanske fyra personer som smakat världens dyraste whisky, spekulerar Henrik Aflodal, chefredaktör för The Spirits/Whisky News:
– Den här sortens flaskor öppnas knappast. Köpare av samlarwhisky faller inom kategorierna whiskydrickare, investerare och samlare.

Så vem köpte flaskan och varför?
– I det här fallet är det helt osannolikt att köparen kommer att öppna flaskan och njuta av den, menar Henrik Aflodal.

Och det handlar förmodligen inte heller om en investering:
– Investeraren vill ju se värdet öka. Man köper till ett rimligt pris och säljer dyrt. Men det kommer inte att hända här. Min åsikt är att köparen är en samlare som saknar just denna Fine & Rare-flaska. Antagligen den sista flaskan för att göra serien komplett. Då spelar priset ingen roll.

David Robertson, ex-manager för Macallan Distillery.

Enligt David Robertson har minst en av de 40 flaskorna öppnats. Det betyder att skaran människor som smakat världens dyraste whisky kan utökas med några få lyckliga utvalda.

LÄS MER: 60-årig Macallan missar rekordet (2018-okt)
LÄS MER: Macallan från 1926 såld för 15 milj kr (2018-apr)
JAPANSKT: Världens dyraste whisky-flaska japansk – IGEN! (2017)
JAPANSKT: Karuizawa slår världsrekord på auktion (2015)

Senaste nytt

Laga klart Pontus Frithiofs ”kroglåda” hemma

Nyheter
fre 12:01

WhiskyTV: Irish Pot Still genom tiderna

Features
tor 5:10

High Coast vänder röda siffror till svarta och gör rekordresultat

Nyheter
ons 15:50

Laga grosshandlar-lunch med O.P. i helgen

Nyheter
tis 11:11

Renbjer & Magnusson tar Lydén gin ut i världen

Nyheter
tis 5:06

Fira G&T-dagen med gin-pasta!

Nyheter
fre 14:00

Frida Ronges matkasse med Skagerrak gin

Nyheter
fre 11:01

Jamaicansk dunder-rom från muck-hålet

Features
fre 5:16

Hernös Södermalmsbar tar form

Nyheter
tor 10:51

Mest såld lagrad rom i Sverige 2020

Nyheter
tor 5:06

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.