DET SVÄVAR NÅGOT magiskt över Ardbeg och årtalet 1975. När destilleriet gjorde Sverige-premiär var det en 1975:a som fanns på hyllan på Systembolaget när Ardbeg TEN bara kunde beställas.
Och nu när alla 1970-talsutgåvor tagit slut är det detta årtionde som de pengastinna samlarna är ute efter. Ett helt whiskyfat med rökig Ardbeg nedlagt 1975 klubbades för rekordbeloppet 16 miljoner pund. Det motsvarar 197 miljoner kr vilket gör att ett uppskattat buteljpris skulle hamna på en knapp halvmiljon styck!
Men det fina med att köpa ett fat är ju att man kan spara vätskan och se den stiga i värde kommande år. En smart strategi för den nye ägaren är att vänta åtminstone till 50-årsstrecket innan utgivning.
Då skulle den rekordgamla rökwhiskyn komma ut 2025. Gud vet var marknaden ligger då. Kanske är det fullständigt normalt att betala 3-4 miljoner för en 50-årig Ardbeg?
Prislappen på nära 200 miljoner kr för ett enskilt whiskyfat är såklart ett världsrekord. Med enormt stor marginal dessutom.
När Macallan ifjol sålde ett fat från 1991 på Bonhams i Hong Kong klubbades det för ”blygsamma” 5,9 miljoner kr (4 464 000 HKD).
Ardbeg-josen kokades 25:e november 1975. Och fatnumret är av någon outgrundlig anledning nr 3. Alltså inte ett löpnummer, i så fall hade det lagts ner dag ett i januari.

Förklaringen är enkel. Denna tisdag fylldes två fat med whisky, en bourbon barrel och ett oloroso sherryfat. Faten fick ligga ifred i 38 år till 31 mars 2014 då blender Bill Lumsden dök upp och beslutade att mixa samman de båda.
Alltsammans tömdes i en refill sherry butt som vid 46 års ålder alltså snappades upp av en kvinnlig köpare hemmahörande i Asien någonstans. Och det här med att vänta ut fatet till 50 år kommer inte att gå.
Bill Lumsden har villkorat försäljningen så att man kommer att tappa upp 88 flaskor årligen fram till 50-årsdagen – totalt 440 buteljer. Det betyder att årgång 1975 delas upp på åldrarna 46, 47, 48, 49 och 50 år.
Vilket ger samlaren en unik inblick i hur riktigt gammal Ardbeg åldras. För varje flaska som tappas upp accelereras oxideringen vilket kommer att öka på fruktigheten (samtidigt som avdunstningen dessvärre också ökar).
– Fat nummer 3 bjuder en unik smak av Ardbegs förflutna, säger Bill Lumsden. Nötiga, örtiga aromer mixas med röken. i munnen smakar det tjära, espresso-kaffe och spearmint. Whiskyn är fantastiskt finessrik för sin ålder.
Väldigt få fat återstår från 1970-talet avslöjar blender Lumsden:
– Det här är ett alldeles unikt fat. De komplexa smakerna är verkligen summan av den omvårdnad fatet fått av Ardbegs mannar genom årtiondena. Jag ser personligen fram emot att få följa hur aromerna fortsätter att utvecklas i fatet kommande fem år.
Glenmorangie som äger destilleriet har bestämt sig för att skänka 1 miljon pund av köpeskilling till välgörenhet på ön Islay. Summan på motsvarande 12 miljoner kr kommer att portioneras ut under en femårsperiod.